Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Amenzile inspectorilor ITM sunt contestate în instanţă

ro

13 Mar, 2014 17:41 2362 Marime text
Majoritatea agenţilor economici sancţionaţi de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa contestă în instanţă amenzile aplicate în urma controalelor pentru a scăpa de plata acestora.
Astfel, cheltuielile mari suportate din bugetul statului pentru depistarea cazurilor de muncă fără forme legale sunt de prisos, angajatorii scapă, cu ajutorul instanţelor, de sancţiuni. Invitat în emisiunea “Radiografia Zilei”, inspectorul adjunct responsabil cu relaţiile de muncă din cadrul ITM Constanţa, Tiberiu Pleşu, a confirmat că peste 300 de angajatori prinşi pe picior greşit au contestat în instanţă sancţiunile aplicate, în unele cazuri aceştia riscând amenzi penale sau privarea de libertate, potrivit legislaţiei în vigoare.
 
„Deci, noi avem o procedură care ne spune așa: în momentul în care inspectorul de muncă a întocmit un proces verbal de sancționare a angajatorului, trebuie să fie transmis în termen de 15 zile către ANAF. Dar, în aceste 15 zile angajatorul are dreptul să facă contestație [...] dacă el face contestație, atunci se așteaptă până când această contestație se va definitiva sau nu. Noi avem un registru în care toate aceste procese verbale și sancțiuni sunt înregistrate [...] sunt aproximativ 90% din procesele verbale sunt contestate pentru că angajatorul caută să mai tergiverseze achitarea, și tocmai de aceea este prima condiție pentru care ei fac contestație. Pe rol sunt 300 de procese pe rol la nivelul ITM-ului numai de la începutul anului, plus că până acum avem trei infracțiuni ale unor angajatori, pentru că au folosit mai mult de cinci salariați și toți trei sunt în jur de 50 fără forme legale, iar legea prevede că este infracțiune și se întocmește un dosar penal și se înaintează la Parchet. Și în funcție de soluția Parchetului se dă o amendă penală sau închisoare de la 6 luni la doi ani”, a declarat în direct la “Radiografia Zilei”, inspectorul adjunct responsabil cu relaţiile de muncă din cadrul ITM Constanţa, Tiberiu Pleşu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii