Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial! De la 1 septembrie se ieftinește pâinea!

ro

30 Jul, 2013 18:16 1819 Marime text
Oficialii Fondului Monetar Internațional și-au dat acceptul cu privire la scăderea taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește produsele de panificație. Începând cu 1 septembrie, TVA-ul pentru pâine va fi redus de la 24% la 9%. Impactul negativ al acestei măsuri, estimat la un total de 300 milioane lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur. Premierul Victor Ponta a declarat că experţii FMI sunt în continuare sceptici privind impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale.
 
“Avem acordul lor pe toată rectificarea bugetară, inclusiv reducerea TVA la pâine, însă, repet acest lucru, opinia lor a fost că nu vom avea o scădere a evaziunii fiscale. Opinia noastră a fost că putem avea printr-un parteneriat cu asociațiile de producători acest rezultat desoebit.” a spus premierul Victor Ponta.
 
Potrivit ministrului Finanţelor, acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru. Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturile, ceasurile de lux şi anumite tipuri de armament.
 
“Accizele la alcool cresc de la 750 la 1000 de euro/hectolitru.La bunurile de lux, accizele se referă la aur, obiecte din aur, ceasuri, la mașini cu capacitate cilindrică de peste 3.000 de cm3, iahturi, la armament utilizat de persoane fizice.” a afirmat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
 
Potrivit analiștilor financiari, reducerea taxei pe valoarea adăugată va duce la scăderea evaziunii fiscale din sectorul de morărit și panificație. Specialiștii spun că, în aproximativ 6-8 luni, evaziunea ar putea scădea de la 67% la 20%, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu până la 15 procente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii