Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea 139 de ani Laudatio Mitică Dumitru Lupu

ro

24 Nov, 2017 00:00 2309 Marime text
Personalitate: Mitică Dumitru Lupu
„Un adevărat profesionist al muzicii, cu o rar întâlnită sensibilitate, care mânuiește cu talent nu numai o baghetă dirijorală, ci și una magică, propagatoare de sunete cristaline, care încântă urechile tuturora“, scria Aurel Manolache, prefațând una dintre multele lucrări semnate de confratele și colegul său de orchestră.
 
Dumitru Lupu este un compozitor care s-a impus definitiv în muzica  românească prin calitatea şi mesajul artei sale componistice. Artist complex, de mare talent, profesionalism, sensibilitate, implicându-se cu convingere în spațiul cultural al Dobrogei. Autorul unor lucrări muzicale păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii și al Televiziunii Naționale, compozitorul îndrăgit al unor șlagăre de mare circulație în spațiu și timp, autor de spectacole, emisiuni radio, TV, laureat al multor concursuri și festivaluri cu profil muzical,  inițiator și fondator - alături de Aurel Manolache și alți câțiva colaboratori - al  Festivalului național de creație și interpretare „Mamaia copiilor“ și al manifestărilor „Ștrumfii din Constanța“. Autor de lucrări pentru copii, printre care: „Albă ca Zăpada“, „Scufița Roșie“, „Mica Sirenă”, „Ali Baba și Cei 40 de Hoți“ etc. A semnat muzica spectacolelor radiofonice: „Franțuzitele“, „O soacră“, „Licoarea fermecată“, „Pădurea albastră“, „Dănilă Prepeleac“ etc,
direcția muzicală a serialului „Antologia umorului românesc“, produs de TVR.
 
A dedicat Dobrogei muzica sa, i-a scris un excelent imn și o lucrare nemontată încă, „Adio, Kustenge“, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor. Cetățean de onoare al orașului natal, Giurgiu, și post-mortem al orașului Constanța.
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari