Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lizeta Stoicescu, fiica maiorului Gheorghe Murea, evocă personalitatea unui erou național (VIDEO)

ro

05 Dec, 2019 12:11 5221 Marime text

„Am ieșit la pensie de la Școala gimnazială nr. 2, fostă școală grecească, unde au învățat și bunicii din partea mamei”, ne mărturisea Lizeta (Murea) Stoicescu, pensionară din învățământ, într-un interviu realizat cu sprijinul lui Mihnea Hagiu, vicepreședintele Comunității „Elpis” din Constanța.

„Tata s-a născut în anul 1904, în Râmnicu Sărat și a făcut primele clase în localitatea natală, după care a plecat, la 18 ani, la Sibiu, unde a făcut școala militară, dintr-un puternic sentiment patriotic. I-a plăcut de mic copil haina militară. La Constanța avea să ajungă repartizat fiind la Regimentul 34 Infanterie, al cărui sediu era pe str. Mircea.

În anul 1930 s-a căsătorit cu mama, Irina Pelicuda, de origine grecească, împreună cu care a avut două fete: pe mine și pe sora mea, care a murit la Galați și care a fost măritată cu doctorul Cavalioti.

Împreună cu doctorul Sava și Costea, tata înființase un club de canotaj. Dar a stat foarte puțin cu noi, pentru că a luptat pe cele două fronturi. Când eram noi mici a plecat pe frontul de răsărit, iar când aveam 8 ani mama avea să primească vestea că tata a murit. A avut grad de locotenent colonel post mortem”.


Citeşte interviul integral aici!
 

Jertfa maiorului Gheorghe Murea povestită de fiica sa „A mâncat și pământ ca să apere țara și a fost decorat de Rege cu cea mai înaltă distincție”



Urmăreşte înregistrarea video a interviului cu Lizeta Stoicescu!




 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari