Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Neagoe Basarab, 500 de ani de veșnicie

ro

11 Sep, 2021 00:00 1452 Marime text
  • 500 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Neagoe Basarab, sesiune la Academia Română
Academia Română și Muzeul Național al Literaturii Române organizează miercuri, 22 septembrie, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, sesiunea „NEAGOE BASARAB - 500 de ani de la moarte”.

Născut ca urmare a relației mamei sale, Neaga, cu Basarab al IV-lea cel Tânăr și adoptat, în urma căsătoriei mamei, de Pârvu Craiovescu, Neagoe Basarab (1482-1521) primește o educație deosebită, stăpânind greaca, slavona și latina.

De foarte tânăr, ajunge să ocupe locuri importante la curtea domnească – mare postelnic, mare comis. În timpul domniei lui Mihnea Vodă (cel Rău) conduce corpul de armată al celor răzvrătiți care îl îndepărtează pe acesta de pe tron (1510). Urmașul la tron, Vlad cel Tânăr sau Vlăduț (1510-1512), este și el învins de trupele lui Neagoe și decapitat (1512).

Tronul țării, pentru următorii zece ani, este ocupat de Neagoe, care, spre a se legitima, își ia numele de Basarab, nume la care ar fi avut dreptul prin naștere.

În timpul domniei sale (1512-1521), Neagoe Basarab a construit mai multe biserici, dar cea mai importantă rămâne cea de la Curtea de Argeș - o capodoperă, pe seama căreia s-a născut celebra baladă a meșterului Manole. Mândru de ctitoria sa, voievodul a ținut să fie înmormântat aici.

Pe lângă frumoasa mănăstire, de remarcat este și celebra sa scriere: „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”. Scrise în limba slavonă, limba liturgică a epocii și, totodată, limba de cancelarie a actelor oficiale, Învățăturile rămân un martor important al unui timp și al unui mod de a înțelege lumea, din perspectiva unui monarh înțelept care dorește să transmită mai departe, fiului său, arta de a conduce și face față, ca suveran, tuturor provocărilor.

În cadrul sesiunii, vor lua cuvântul: acad. Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române, Înaltpreasfințitul Calinic Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, acad. Răzvan Theodorescu - Vicepreședinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion - Președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, Directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, prof. dr. Dan Zamfirescu .
Întâlnirea va fi moderată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.
 
Sursa foto: acad.ro

Citește și:
#DobrogeaAcademică Evenimente dedicate celor șapte veacuri de la nașterea divinului Dante
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii