Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună Ce face băutura din om. Un căpitan de marină şi un sergent de poliţie, implicaţi în tentative de crimă

ro

26 Feb, 2020 00:00 3227 Marime text

Publicaţia Dobrogea Jună, condusă, timp de patru decenii, cu profesionalism şi implicare, de către marele jurnalist Constantin N. Sarry, a reflectat, între anii 1904-1944, evenimentele marcante ale devenirii Dobrogei moderne.





Printre exemplarele prezente în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, regăsim şi numărul 217, anul XVIII, apărut în 23 septembrie 1924, unde descoperim două articole ce relatează despre surprinzătoarele tentative de crimă, ai căror protagonişti sunt un căpitan de marină şi un sergent de poliţie, ambii în stare de ebrietate.
 

O crimă – cu întreg caracterul unei crime ordinare – s’a întâmplat eri seară pe str.Ștefan cel Mare, la cârciuma «Griviţa». Căpitanul de marină anume Gărciuneanu, casierul bazei navale, un tip bolnăvicios din fire şi cu intermitente accese de nevroză, în stare de ebrietate, a împlântat stiletul în pieptul intendentului prefecturii anume Neagu, în timp ce acesta bea paşnic la o masă.
Producându-se tumult, ofiţerul a fost arestat de agenţii forţei publice şi dus la poliţie. De aci a fost eliberat însă de un domn General şi de d-l Maior Jugureanu, comandantul pieţei şi dus la comenduire, unde se află deţinut. Înjunghiatul a fost dus la spital.


Fapta căpitanului Gărciuneanu pare curioasă multora din prietenii săi, întrucât deşi fire ursuză, numitul îşi petrecea timpul liber mai mult acasă, unde se supunea unui regim din care era exclusă băutura. Acest amănunt acreditează părerea că gestul căpitanului Gărciuneanu a fost dictat de sugestia unei stări nervoase anormale.


DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Sergentul de poliţie I.Roşu din schimbul de noapte, fiind turmentat de băutură şi trecând eri pe str.Carol, a scos revolverul şi a tras două focuri asupra d-lui Zaharescu, comerciant de pe str. Valea Albă.
Sergentul a fost arestat, iar starea pacientului e foarte gravă, având perforate intestinele.



#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 217, anul XVIII, din 23 septembrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanta
 

Citeşte şi:
 

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Eliberat, după ce fusese arestat pentru trădare şi crimă împotriva Siguranţei Statului
#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Tentativa de crimă din strada Cuza Vodă
 
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: „Gest anarhic” la Liceul „Mircea cel Bătrân“ în chestiunea legată de taxele şcolare

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente
 


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari