Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală-„Dobrogea românească”, de Elsa și G.Dimitriu Serea „Dobrogea – plămân al României”

ro

30 May, 2020 00:00 4264 Marime text

Volumul „Dobrogea românească” este un compendiu de texte referitoare la principalele aspecte ale provinciei românești, alcătuit de Elsa și G.Dimitriu Serea, inițiatori ai Cercului „Acţiunea Românească pentru Culturalizarea Maselor”.
Lucrarea cuprinde intervenții ale unor personalități ale vremii, în cadrul colocviului „Dobrogea, Ţara Soarelui Răsare”, organizat de autori, la Fundația Carol I, precum și extrase din presa vremii.

Toate acestea alcătuiesc un tablou relevant al istoriei tulburate a provinciei dintre Dunăre și Mare, dar și a importanței sale pentru România. Este făcută și o trecere în revistă a minorităților din Dobrogea, cu texte ale reprezentanților lor, publicate în anul 1940, în ziarul Dobrogea Jună.
Fragmentul din care cităm mai jos a fost extras din textul profesorului Constantin Brătescu, care vede Dobrogea ca un spațiu esențial, fără de care țara ar fi „ciungă”:
 

„Pentru statul român, Dobrogea este un spaţiu vital în cel mai imperios şi cinstit înţeles al cuvântului. Pentru aceea s'a împărtăsit ea de calificativul de «plămân al României» şi i s' a recunoscut, alături de hinterlandul transilvănean, rolul unuia din cei doi poli antropogeografiei de cari depinde existenţa unui stat carpatic viabil în această parte a Europei. «Fără hinterlandul muntos și fără fațada maritimă, orice formație politică la Dunărea de jos e ciungă!" (S. Mehedinţi). Am ieşit la mare din necesitatea de a trăi şi a nu ne sufoca într'un rol subaltern de satelit.
Dar această ieșire la mare se întemeiază nu numai pe necesităţi antropogeografice şi geopolitice, ci şi pe realităţi, care constitue drepturi pozitive, ce nu se pot nega, întrucât atâtea mărturii pledează pentru ele. Când am luat noi Dobrogea veche dela Turci la 1878, provincia aceasta, este drept, avea o majoritate relativă musulmană; dintre creştini însă, Românii stăteau pe planul întâi, şi ca vechime, şi ca număr, şi ca aşezare în zona marelui fluviu. Toponimia ţării, pe lângă statisticile ce se pot urmări mai ales dela 1828 încoace, mărturiseşte şi ea aceasta.”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea românească
#„Dobrogea românească”
#Autori Elsa și G.Dimitriu Serea
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Citește și:

#citeșteDobrogea „Dobrogea românească“ (1938) - un nou titlu prețios, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari