Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Armeni din România“ - volumul II, de Simion Tavitian, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

04 Dec, 2019 00:00 2900 Marime text

Figură emblematică a comunităţii culturale constănţene, Simion Tavitian a fost, totodată, o personalitate a presei dobrogene. A publicat 18 volume, iar în ultimii ani de viaţă s-a aplecat asupra studiului armenilor din Dobrogea. A publicat, în trei volume, dicţionarul „Armeni din România”, lucrare deosebit de apreciată, pe care cotidianul ZIUA de Constanţa o readuce în atenţia publică, oferind-o spre lectură în format electronic în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa.
 
La un an de la apariţia primului volum „Armeni de seamă din România”, reputatul publicist constănţean Simion Tavitian a considerat de cuviinţă să revină cu o continuare - „Armeni din România”.
 

„Am considerat oportună această modificare în titlu deoarece în lucrare sunt prezentaţi și conaţionali stabiliţi după 1946 în diferite ţări ale lumii, unde, datorită activităţii desfășurate în varii domenii, au devenit «figuri de seamă» în comunităţile în care s-au stabilit.
Deoarece un număr însemnat de armeni prezentaţi, sau părinţii lor sunt stabiliţi în România, ca urmare a genocidului împotriva poporului armean, am inclus în volum un material documentar pe această dureroasă temă realizat de scriitorii și publiciștii Marian Moise și Alexandru Mihalcea (ultimul – fost deţinut politic), publicat în cotidianul «România Liberă».

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Îndemnul de a mă apleca asupra cercetării rolului și locului armenilor în viaţa și civilizaţia românească mi-a fost indus de regretatul scriitor și publicist Bogdan Căuș (Arșag Bogasian) constănţean de loc, împătimit fiu al meleagurilor dobrogene. Dispariţia lui prematură m-a determinat să încerc să continui ceea ce a început acesta prin publicarea volumului său «Figuri de armeni din România», apărut în două ediţii”.
 

Publicată la aceeași editură, Ex Ponto, lucrarea se deschide cu o amplă notă de călătorie a autorului în Erevan, în anul 1985, urmată de o rememorare a unei pagini de istorie cumplite din trecutul acestei etnii, exterminarea armenilor din Imperiul Otoman. Parcurgerea zecilor de biografii, recompuse prin studiul a numeroase surse documentare, din care nu lipsesc aprecierile personale, subiective, facilitează recuperarea trecutului armenilor proiectat în spaţiul românesc.
 
Descoperă şi alte cărţi semnate de Simion Tavitian disponibile în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa!
 
„Cronica dobrogeană”, de Simion Tavitian

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

„Meridianul Phoenix. Jurnal de călătorie”, de Simion Tavitian

„Armeni de seamă”. Volumul I

Citeşte şi:
 
Simion Tavitian scriitor, cărturar armean din Basarabia

#DobrogeaDigitală Simion Tavitian, profesionalism şi discreţie, mereu în slujba Dobrogei

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari