Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu Despre iluzia sovieticilor de a cuceri lumea. „Comunismul e împotriva naturii”

ro

27 Jan, 2020 00:00 1159 Marime text

Volumul 7 ani cât 70 este un jurnal pe care Pericle Martinescu l-a ţinut, în mare secret, între 1948-1954, anii cei mai întunecaţi din istoria României, când noul regim impus de sovietici venea să transforme destine, să amputeze conştiinţe şi să compromită definitiv devenirea ţării.





Fragmentul din care cităm a fost scris în martie 1948, în plină perioadă proletcultistă, autorul notându-şi câteva consideraţii asupra comunismului instaurat în România - care nu era, de fapt, decât un „instrument de luptă al imperialismului rusesc, nicidecum o ideologie socială sau o formă nouă de viaţă” - dar şi despre perspectiva asupra evoluţiei acestei doctrine „împotriva naturii”:
 

„Din zi în zi situaţia se agravează. Lupta dintre Occident şi Răsărit devine tot mai făţişă. Telegramele externe aduc veşti tot mai alarmante. Scînteia de ieri avea, în ultima pagină, numai vreo patru «bombe»: americanii au ordonat împuşcarea partizanilor din Grecia, guvernul italian primeşte arme de la americani, în Anglia muncitorii protestează contra guvernului, în Franţa sau în Egipt nu ştiu ce s-a mai întîmplat. Cu siguranţă că anul 1948, dacă nu chiar primăvara aceasta, va fi decisiv. Și cred că primăvara va fi decisivă, fiindcă nu trebuie să se dea timp Rusiei să ajungă pînă la iarnă.


La noi situaţia se află abia în stagiul pregătirii mobilizărilor. De cîtva timp se iau măsuri, în cadrul P.C.R., care se înăspresc din săptămînă în săptămînă. Fiecare membru e observat, urmărit, prelucrat, fiecare conducător de grupă e făcut tot mai mult responsabil pentru oamenii lui. De o săptămînă am fost numit şi eu «responsabil de grup». Adică, din celula noastră de la Direcţia Presei, compusă din trei grupe, o grupă de 11 oameni mi-este dată mie pentru «ridicare». Bineînţeles că aceasta nu este o răsplată ce mi se dă, o înaintare, ci e o cursă ce mi se întinde în Partid. Pînă acum nu mi se putea reproşa nimic, chiar dacă nu făceam nimic; eram un membru «cumsecade» - dar atît şi nimic mai mult. Acum, sub pretextul că mi s-a încredinţat o misiune importantă, sînt pus la încercare: dacă nu voi corespunde cerinţelor, mi se va «deschide acţiune», voi fi „eliberat".


Ieri am fost convocaţi la minister toţi responsabilii de grupe din toate celulele (şase la număr). Fiecare responsabil de grupă a făcut un raport în faţa celui cu «cadrele» asupra activităţii lui. De asemenea, fiecare am desemnat cîte trei oameni din grupele noastre ca «îndrumători», adică elemente care să observe şi să activeze în fiecare birou printre toţi funcţionarii membri sau mai ales nemembri de partid. Un responsabil de grupă a spus despre un «îndrumător» propus că nu ştie dacă îşi va putea îndeplini misiunea. «- Nu-i nimic, tovarăşe, i-a ripostat responsabilul de cadre din organizaţie; lasă-l să vedem ce face. Tocmai aşa, dacă nu se ţine de treabă vom avea motive să dechidem acţiune împotriva lui ...».


Aceste cuvinte mi-au arătat dintr-o dată ceea ce mă aşteaptă. Fiind numit responsabil de grupă, sînt pus la încercare - după ce atîta vreme am fost suspectat, fără ca nimeni să-şi poată face o idee despre mine. Adevărul este că, înţeles în felul acesta, de disciplină militară sau formaţiune paramilitară, comunismul îmi repugnă total.


De altfel, în conflictul mondial de astăzi, comunismul nu este decît un instrument de luptă al imperialismului rusesc, nicidecum o ideologie socială sau o formă nouă de viaţă. Asta e o poveste! ... Adevărul e că, după cum americanii luptă cu dolarii ca să-şi atingă ţelurile, ruşii luptă cu marea gogoriţă a comunismului. După cum izvorul şi controlul dolarilor pornesc de la New York, tot aşa izvorul şi controlul comunismului din lumea întreagă sînt la Moscova. De aceea comuniştii din România, ca şi cei din Mexic, din China sau din Indonezia nu fac nimic fără a cere, în prealabil, avizul Moscovei. Închipuiţi-vă că în China ar circula un dolar care să nu fie emis de Banca de Stat din Washington: ar fi un dolar fals şi imediat ar fi distrus. Tot aşa s-ar întîmpla şi cu un nucleu comunist care să nu aibă legături cu Kremlinul: ar fi un comunism fals şi imediat ar fi «lichidat» (aşa cum sînt «trădătorii» de dreapta de peste tot ... )

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!


„Sînt ferm convins că gogoriţa sovietică se va prăbuşi”


Comunismul e deci un instrument al imperialismului rusesc, nu e o ideologie socială. El nu are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor, aşa cum vrea să arate că procedează, ci intenţionează să cucerească lumea şi să o facă sclava Moscovei, aşa cum hitlerismul voia să cucerească lumea în folosul Germaniei. «Deutschland über alles» s-a transformat în «Proletari din toate ţările, uniţi-vă» strîns în jurul Moscovei. De aceea sînt ferm convins că gogoriţa sovietică se va prăbuşi. Acum, în faza încă romantică a comunismului, de se va instaura peste tot - dacă aceasta se va întîmpla cîndva! - Moscova va pierde controlul şi va deveni o putere oarecare de mîna a cincea, dacă nu şi mai rău.
Deşi comunismul s-a născut în Occident (Anglia, Franţa, Germania), de 50 de ani el şi-a deplasat centrul revoluţionar în Răsărit, în Rusia. De ce?


Tocmai fiindcă imperialismul rusesc dîndu-şi seama că nu se poate egala în nici un fel cu celelalte imperialisme, a adoptat comunismul ca o armă secretă şi subterană de luptă. Dar nu va izbuti să cucerească lumea nici cu această armă. Fiindcă «lumea» e mult mai înaintată, mai civilizată, mai harnică şi mai destoinică decât Rusia. «Lumea» are o altă optică, o altă viziune, o altă înţelegere a vieţii şi a muncii decît Rusia. Adoptînd marxismul, care în Occident e un stadiu de evoluţie depăşit, Rusia a luat din ele numai elementele dizolvante, le-a reorganizat, le-a adaptat unor împrejurări noi (în asta constă tot meritul lui Lenin) şi încearcă să sape cu ele temelia lumii organizate, cu intenţia de a distruge pentru ca, pe ruine, să vină victorioasă ea şi să spună că o va «reconstrui» pe baze noi.


«Reconstrui» este aici sinonim cu «domina»!
Dar lucrul acesta nu este posibil. Și nu e posibil, fiindcă un om leneş, prost, slab nu poate domina un om harnic, deştept, tare, chiar dacă e mai mătăhălos decît acesta. E împotriva naturii. Și, de altfel, toată ideologia şi tactica comunismului e împotriva naturii. De aceea se va prăbuşi. Lucrul acesta îl ştiu şi ruşii, îl ştie şi Stalin. De aceea sînt prudenţi. De aceea, în 1930, cînd Germania era aproape comunizată şi gata să dezlănţuie ofensiva comunismului în toată Europa, Rusia a zădărnicit această ofensivă. Atunci Germania nu aştepta decît un semn de la Moscova, pentru a dezlănţui lupta. Dar Moscova n-a dat acest semnal de luptă. De ce? Fiindcă, dacă Germania comunistă pornea lupta, toată Europa atunci s-ar fi comunizat (atmosfera era prielnică), dar s-ar fi născut o Europă care asculta nu de Moscova, ci de Berlin - şi asta nu le convenea ruşilor. De aceea, ruşii au preferat să fie zdrobit comunismul în Germania, să se ridice hitlerismul (cu care în 1939 au încheiat pact) decît ca Moscova să-şi piardă locul de frunte în această luptă.”



#citeşte mai departe în volumul „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu
#„7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”
#AutorPericle Martinescu

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
  
Sursa foto: Captură YouTube/Arhivă TVR
 

Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: Eminescu, analizat după „metode ştiinţifice de cercetare marxist-leninistă”

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: Cultura ca o farsă

#DobrogeaDigitală - „7 ani cât 70. Pagini de jurnal (1948-1954)”, de Pericle Martinescu: În volumele epurate de comunişti ni se prezintă „un popor compus din escroci, semidocţi şi tot felul de lichele”

#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu: În vizită la George Călinescu, „în laboratorul literar unde se făureşte, zi de zi, marea istorie a literaturii române”

#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”, de Pericle Martinescu: Eugen Lovinescu, un veritabil aristocrat al Spiritului

#DobrogeaDigitală - „Figuri în filigran”: Pericle Martinescu şi Eugen Ionescu - corespondenţă din Paris
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari