Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Din suferinţele administrative ale dobrogenilor”, de Constantin D. Pariano

ro

20 Nov, 2018 00:00 2099 Marime text

Cine putea scrie o lucrare mai precisă despre administraţia dobrogeană de la începutul secolului XX decât Constantin D. Pariano, prefect al judeţului Constanţa între 1904-1905, 1911-1912 şi 1921-1922? Cu puţin timp înainte să treacă în nefiinţă, a publicat această lucrare, tipărită de editura Institutul de Arte Grafice “Albania”. Cartea este transpunerea ideală a situaţiei tensionate a dobrogenilor de la început de secol XX.
Din cele 93 de pagini, cititorii pot afla multe informaţii pe care cărţile de istorie omit să le prezinte. Lucrarea în sine este o culegere de informaţii, cu publicaţii din “Dobrogea Jună” sau “Farul”, de la începutul anilor 1900.
Cartea cuprinde următoarele capitole: “O lămurire”, “O reflecţie asupra Serbărei din 14 noiembrie”, “Strigătul Dobrogenilor”, “Chip ori Pajură?”, “Cumpăneală şi chibzuială”, “Fantoşe”, “Efectele regimului excepţional”, “Adevărul asupra emigrărilor”, “A doua serie de ruinaţi”, “Intimidările”, “Cazul avocatului Fortun”, “Cazul veterinarului Mincu”, “Arbitraritatea aşezărei şi numărul impozitelor”, “Răspuns la un sfat”, “O teamă primejdioasă”, “Destăinuiri oficiale (I)”, “Deposedarea comunelor de locurile lor de plantaţiuni”, “Destăinuiri oficiale”(II), “Destăinuiri oficiale”(III), “Realitatea”, Discursul d-lui C. Pariano ţinut în Senat, “Marea activitate în ţară”, “Către toţi cetăţenii”, “Ţara fericită”, “Către săteni”, “Fereşte-ne Doamne de mai rău”, “Clăcaşii de eri şi sătenii de azi”, “Un guvern Averescu”, “Pentru d. Avocat Chirănescu”.

Cartea a fost pusă la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța, spre digitalizare, de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

Lucrarea are 94 de pagini și poate fi descărcată de mai jos. Dimensiune fișier: 7.33 MB
  Citește în format integral

402


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari