Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea #memoriateatruluiconstănțean „FANTASIO 40. Monografie“, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

18 May, 2018 00:00 2933 Marime text

Până în 2004, dacă spuneai „Fantasio“, spuneai Constanța, spuneai teatru de revistă, spuneai Jean Constantin și Aurel Manolache...
O emblemă a orașului de la malul mării, un teatru extrem de îndrăgit deopotrivă și de turiști avea să fie desființat mișelește, iar odată cu el, și o întreagă istorie a revistei, ca gen, la Constanța.
 
Dacă cineva își dorește, la ora actuală, să afle tumultoasa istorie a Teatrului de revistă „Fantasio“, are la dispoziție o singură lucrare, semnată de Jean Badea, cel care, mulți ani, a fost secretar literar artistic, chiar și director, o perioadă.
 
Datorită lui, în anul 1998, avea să iasă de sub tiparul Editurii Leda volumul „Fantasio 40. Monografie“, cu o copertă ilustrată de prof. Ion Codrescu și având drept consilier editorial un alt reputat profesor, Valentin Sgarcea.
 
„Jean Badea este singurul secretar literar ce și-a asumat riscurile alcătuirii unei monografii care acoperă integral patru decenii de existență teatrală a unei instituții. «Fantasio» a început modest, ca orice teatru al acestui gen blestemat și minunat, pentru ca astăzi să poată privi înapoi cu orgoliu. În domeniul revistei să exiști timp de 40 de ani este, prin el însuși, un lucru extraordinar“, consemna Aurel Storin în prefața cărții.
 
Iar autorul cărții mărturisea:

„Monografiile instituţiilor teatrale sunt cărţi rare. Ale teatrelor de revistă - aproape inexistente. Demersul prezentei lucrări a plecat din convingerea că, la 40 de ani, Teatrul Fantasio are dreptul la o reconstituire a drumului parcurs, pentru a rămâne urmaşilor, cum spunea cronicarul, osteneala celor care au creat şi întreţinut Revista la malul mării. Mărturiile scrise au fost inventariate şi cercetate cu grijă, cu atât mai mult cu cât n-au fost prea numeroase. S-au pierdut afişe, caiete-program, cronici, acte administrative ... Primul meu scop a fost obiectivitatea”.

 
În scurtul istoric de la începutul cărții, Jean Badea descrie cum îndrăgitul „Fantasio“ a cunoscut etape distincte ale evoluției sale, culminând cu perioada imediat de după Revoluție, când frământările intestine aveau să debusoleze colectivul artistic cândva atât de închegat, precum o familie.
 
Mai apoi, după un succint CV al celor care și-au lăsat amprenta asupra destinului Teatrului „Fantasio“, Jean Badea adună laolaltă tot ce s-a scris prin presă despre spectacolele prezentate aici, fie că vorbim de Dobrogea Nouă, Scânteia, Litoral - suplimentul estival, Tomis, Flacăra și, mai încoace, Cuget Liber, Telegraf, Libertatea... capitolul purtând titlul „Fantasio, în oglinda presei“.
 
Ultimele file ilustrează secvențe importante ale celui care a fost cândva Teatrul de revistă „Fantasio“ și pe care, în curând, le veți putea răsfoi în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii