Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sala Sporturilor din Constanța va purta numele marii campioane Simona Amânar

ro

07 Apr, 2022 00:00 4078 Marime text
 

.
  • În vârstă de 42 de ani, Simona Amânar Tabără este multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artistică, iar în 1997 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.
  • Ca gimnastă, Simona a câștigat cu echipa României patru titluri mondiale consecutive. 
  • Inaugurată pe 1 iunie 1958, Sala Sporturilor din Constanța se află actualmente în domeniul public al Statului Român și în administrarea Ministerului Sportului, prin Direcția județeană pentru Sport și Tineret Constanța.
 
Fosta mare gimnastă constănțeană Simona Amânar a onorat orașul de la malul mării și România prin rezultatele sale extraordinare la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene și la celelalte întreceri la care a participat. Recunoașterea meritelor sale a venit, pe plan local, pe lângă respectul tuturor, prin acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Constanța (în 1997), iar, în viitorul apropiat, Sala Sporturilor va purta numele campioanei, Simona dându-și acordul în acest sens.
 
Inițiativa Ministerului Sportului și a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța a fost primită cu bucurie de marea campioană. „DJST Constanța a discutat cu Simona Amânar și a obținut acordul acesteia ca Sala Sporturilor din Constanța să-i poarte numele. O personalitate sportivă de talia Simonei Amânar merită cel mai înalt respect. Ne bucurăm că, în viitorul apropiat, Sala Sporturilor din Constanța se va numi «Simona Amânar»“, a declarat Florina Cristache, directorul executiv al DJST Constanța.

„Este o onoare pentru mine ca Sala Sporturilor din Constanța să-mi poarte numele. Mulțumesc din suflet celor care s-au gândit la mine. Înseamnă o recunoaștere a muncii și a rezultatelor obținute ca sportiv, dar și ca om. Mulțumesc tuturor celor care au fost lângă mine în întreaga carieră și implicit constănțenilor, pe care i-am avut și îi am mereu în inima mea“, a punctat și Simona Amânar.
 
Construită între septembrie 1957 și martie 1958 și inaugurată pe 1 iunie 1958, Sala Sporturilor din Constanța (amplasată pe bulevardul Tomis nr. 102 - 104) se află actualmente în domeniul public al Statului Român și în administrarea Ministerului Sportului, prin Direcția județeană pentru Sport și Tineret Constanța. În ultima sa ședință, Consiliul Local a solicitat, printr-o hotărâre, Guvernului României ca Sala Sporturilor, alături de alte obiective sportive, să treacă în domeniul public al municipiului Constanța.
 
„Gimnasta perfectă“
 
În vârstă de 42 de ani, Simona Amânar Tabără este multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artistică. În cariera sa prodigioasă, Simona a obținut şapte medalii (trei de aur, una de argint şi trei de bronz) la Jocurile Olimpice, la ediţiile din 1996 (Atlanta) şi 2000 (Sydney), zece medalii mondiale (şase de aur şi patru de argint) şi 12 europene. Cu echipa României, a câștigat patru titluri mondiale consecutive.
 
La Jocurile Olimpice din anul 2000, cea care a fost numită „gimnasta perfectă“, fiind foarte bună la toate cele patru aparate, a realizat o săritură extrem de dificilă, care îi poartă de atunci numele. Totodată, alături de Nadia Comăneci, Simona este singura sportivă din România laureată (în 2001, la Londra) cu trofeul World Sports Awards (echivalent al Oscarului în Sport). De asemenea, în 2007 a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, galeria mondială a stelelor gimnasticii.
 
Născută la Constanța, dar stabilită de mai mulți ani la Timișoara, alături de familie, Simona Amânar este și cadru universitar, dar şi oficial în sport, făcând parte, printre altele, și din Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, ca reprezentant al sporturilor olimpice de vară. Din 1997, Simona este cetățean de onoare al Constanței.
 
„Dobrogea reprezintă ceva aparte pentru România“
 
Anul trecut, cu ocazia marcării festive a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Simona Amânar, a transmis un mesaj de Ziua Dobrogei către ZIUA de Constanța, în care, printre altele, a subliniat: „Sunt născută și crescută în Dobrogea până la vârsta de 13 ani. După acești ani, am rămas legată sufletește de Dobrogea, de Constanța, părinții și fratele meu locuind acolo. Chiar dacă viața m-a desprins de Dobrogea natală la o vârsta fragedă, am rămas mereu într-o strânsă legătură cu lumea de acolo. Dobrogea reprezintă ceva aparte pentru România. Dobrogea - tradiție și multiculturalitate! Dobrogenilor le urez să continue pe drumul dezvoltării economice, sportive și culturale, să-și păstreze tradițiile și să rămână aceeași români devotați, harnici și inteligenți!“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
#Dobrogea143
Simona Amânar, fostă mare gimnastă, mesaj de Ziua Dobrogei

 
Marea campioană Simona Amânar își serbează joi ziua de naștere

Campania „Campionii strâng rândurile“
Cine a câștigat la licitație costumul de gimnastică al Simonei Amânar și medalia Elizei Samara
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii