Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost căpitan al Farului Constanța Cristi Petcu, amintiri de la barajul de poveste cu FCM Bacău. „Nu ni se dădea nicio șansă!“

ro

25 May, 2022 00:00 5354 Marime text

 
  • Cristi Petcu a început fotbalul la Mangalia, iar, când era încă junior, a venit la Farul Constanța.
  • Fostul fundaș a jucat la Farul între 1994 și 2001 și între 2002 și 2003, fiind căpitanul „marinarilor“ în celebrul baraj din 2001 cu FCM Bacău, care a consfințit promovarea echipei de pe litoral din Divizia B în prima ligă.
  • În prezent, Petcu e antrenor la echipa de Liga a 4-a Poseidon Limanu 2 Mai, cu care, anii trecuți, a promovat și a condus-o și la Liga a 3-a.
 
Fost fotbalist al Farului Constanța, în prezent antrenor, Cristi Petcu s-a numărat printre „marinarii“ care au contribuit la celebra promovare în Divizia A din anul 2001, în urma barajului de poveste cu FCM Bacău, câștigat la penalty-uri de echipa de pe litoral, cu Cristi purtând banderola de căpitan. 
 
Cristi Petcu a început fotbalul la Mangalia, iar, când era încă junior, a venit la Farul Constanța. La emisiunea Studio Farul TV, la care a fost invitat, Cristi a povestit începuturile sale fotbalistice. „Întâi am fost la o selecție la Metalul Mangalia, dar, fiind mai mic de vârstă pentru selecția respectivă, m-au trimis acasă, spunându-mi că nu îndepinesc condițiile pentru a fi înscris și a putea face parte din lotul categoriei respective. După doi ani însă, am reușit să mă înscriu la un club, la Marina Mangalia, apoi am plecat către CSS Mangalia. De acolo, am fost câteva etape la Callatis Mangalia, după care am făcut pasul către Farul Constanța. Am venit la grupa de juniori pregătită de Constantin Mareș, am stat șase luni, apoi am făcut parte din lotul echipei mari, al cărei antrenor era atunci Florin Marin, și am rămas până în 2001 la prima formație“, a menționat Cristi Petcu la Farul Constanța TV.
 
Mulți constănțeni atunci în echipă
 
La juniorii Farului, Cristi Petcu a făcut parte dintr-un grup valoros, din care au mai ajuns la nivel divizionar, alături de el, Dorel Zaharia, Cătălina Agafiței sau Dumitrel Sârbu. „Am avut o generație destul de bună, problema e că mulți dintre băieți s-au confruntat cu probleme de sănătate și nu au putut continua. Dacă erau apți, poate puteau ajunge și ei la același nivel cu noi. La seniorii Farului, am prins mulți fotbaliști valoroși, unii cu sute de meciuri la prima ligă. Eram foarte mulți contănțeni atunci în echipă. Oricum, au fost două - trei generații de junior, 1974-1976, din care, mereu, trei - patru tineri au făcut pasul la echipa mare, evoluând apoi 80 - 100 de meciuri pentru Farul Constanța la seniori“, a spus fostul fundaș central, care, într-o imagine din acei ani a Farului, apare alături de jucători ca Petre Grigoraș, Gheorghe Ciurea, Daniel Ghișan, Vasile Mănăilă, Marian Dinu, Alexandru Popovici, Gică Butoiu, Bănică Oprea, Stelian Carabaș, Ștefan Nanu, Dennis Șerban, Cristi Munteanu, Marius Axinciuc, Marius Zadea, Mugurel Cornățeanu sau Gabriel Toma. 
 
Speranțe, dar, inițial, nu în procente foarte mari
 
Cristi Petcu a jucat la Farul între 1994 și 2001 și între 2002 și 2003, fiind căpitanul „marinarilor“ în celebrul baraj din 2001 cu FCM Bacău, care a consfințit promovarea echipei de pe litoral din Divizia B în prima ligă. „Nimeni nu ne dădea nicio șansă. După primul joc, pe care l-am câștigat cu 2-1 la Constanța, am fost în cantonament la Neptun. Să fiu realist, aveam speranțe că vom promova, dar nu în procente foarte mari. Când am ajuns însă la Bacău și am văzut că toată lumea este contra noastră, ne-am motivat suplimentar și am reușit să trecem și peste acest hop. Antrenorul Petre Grigoraș a gestionat bine situația în cadrul lotului, ne-a ținut bine și după primul meci, ne-a ridicat tot timpul moralul, ne-a încurajat, iar la final s-a văzut că fost pozitivă discuția cu el“, a arătat Cristi Petcu.
 
Sprijin de la Gică Hagi
 
„Marinarii“ se clasaseră în acel sezon pe locul doi în Divizia B, echipa de pe primul loc, Sportul Studențesc, promovând direct. „Atunci s-a format «gașca nebună» a Sportului, aveau echipă bună. Noi am început destul de greu, pentru că retrogradasem din prima ligă și au fost ceva probleme financiare, care au început să se rezolve undeva prin luna ianuarie, când a preluat domnul Bosînceanu echipa, iar apoi am avut stabilitate și am putut face și performanță. În ce mă privește, îi mulțumesc încă o dată lui Gheorghe Hagi, pentru că, datorită dânsului, am putut să fac parte din echipa care a jucat la baraj. Am avut o accidentare în 1999, iar dânsul a suportat costul operației și al tratamentului. Am reușit să revin pe teren și să fiu la baraj, în ambele partide. E adevărat, am fost atunci și căpitan, dar nu asta e important, ci că am putut reveni după o accidentare și să particip la o performanță a clubului. Am fost foarte bucuros că pot juca iar“, a punctat Cristi Petcu, la Farul TV.
 
Petrecerea a ținut până dimineața
 
Cristi Petcu a comentat și pe marginea unei fotografii de la barajul de la Bacău, în care echipele intră pe teren, iar el, căpitanul, în fruntea formației, le spune ceva coechipierilor. „Le-am cerut să venim lângă arbitri, să arătăm că nu suntem cu nimic mai prejos decât gazdele. Se vede cum sunt întors către ei și le spun să vină mai repede. După încheierea partidei, pe drumul de întoarcere, am oprit în aproape fiecare localitate în care am trecut, ca să cântăm «Cine e pe primul loc!».  A fost o noapte ca o zi. La Constanța, ne-au așteptat suporterii la stadion, apoi am fost în Satul de Vacanță, iar petrecerea a ținut până dimineața“, a mai povestit Cristi Petcu.
 
Adversar de marcă
 
Acesta a jucat cu Farul și în întrecerea europeană Cupa UEFA - Intertoto, inclusiv în partida în care „marinarii“ au remizat, 0-0, în Franța, cu echipa Cannes. „Am avut un adversar de marcă atunci (n.r. Patrick Vieira) și am încercat să respect indicațiile primite de la antrenorul Florin Marin. Am reușit să mă achit de sarcini, a fost un rezultat pozitiv și am trecut de grupe. Florin Marin era puțin mai drastic, dar ne-a ajutat foarte mult pe noi tinerii, pentru că aveam nebunia tinereții și câteodată făceam ce nu trebuie. În ziua de azi, e un avantaj pentru jucători din punctul de vedere al refacerii și medicamentației, de aceea se joacă și din trei în trei zile, dacă nu s-ar recupera la nivel ridicat nu ar face față“, a mai spus fostul fotbalist,
 
Afectat de accidentări
 
Cariera de fotbalist a acestuia a fost încheiată însă prematur de accidentări. „Dacă ar fi să o iau de la început și ar trebui să trec iar prin ce am trecut, nu aș mai face fotbal. Nu e ușor, dar, până la urmă, a fost și o perioadă frumoasă. Dacă aveam problemele medicale la o vârstă mai înaintată, 28-29 de ani și nu la 21 de ani, poate aș fi jucat mai mult și poate și la alt nivel“, a precizat Petcu.  
 
În Liga a 3-a cu Poseidon Limanu 2 Mai
 
În prezent, acesta e antrenor la echipa de Liga a 4-a Poseidon Limanu 2 Mai, cu care, anii trecuți, a promovat și a condus-o și la Liga a 3-a. De asemenea, Petcu a antrenat și junior la Mangalia. „Sunt câțiva copii pe care i-am antrenat, iar acum sunt la Academia Hagi. Mi-a făcut plăcere să lucrez cu ei și mă bucur că au făcut acest pas. Cu Poseidon, am avut și performanța promovării la Liga a 3-a. A venit însă coronavirusul, ne-am retras, iar acum activăm în Liga a 4-a“, a arătat Cristi Petcu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: capturi Farul Constanța TV și Facebook (Dornik de Sport)
 
Citește și:
 
Am rămas cu amintirile…
Barajul de poveste. Acum 15 ani, FC Farul câştiga la penalty-uri la Bacău şi promova în Divizia A (video)

 
Au petrecut la Neptun
Festivitate de final de an pentru fotbaliștii de la Poseidon Limanu - 2 Mai și Oportun Mangalia


CS Poseidon Limanu 2 Mai a câștigat barajul de promovare în Liga a 3-a. Scor categoric în dubla manșă cu Pescărușul Sarichioi (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii