Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. La 32 de ani, atacantul Vlad Rusu a agățat ghetele în cui „Îi mulțumesc fotbalului pentru tot ce mi-a oferit“ (GALERIE FOTO)

ro

04 Jul, 2022 00:00 3823 Marime text

 
  • Vlad Rusu a început fotbalul în anul 1996, fiind format la Palatul Copiilor din Constanța de antrenorul Ilhan Mustafa.
  • Vlad (1,91 m) a evoluat ca atacant și este cel care a marcat primul gol al FC Viitorul în Liga 1, în meciul cu FC Brașov, scor 2-2, jucat pe 23 iulie 2012.
  • În sezonul 2017/2018, Vlad Rusu a fost golgeterul Ligii a 2-a, cu 26 de reuşite (în 28 de meciuri), pe când juca la Luceafărul Oradea.    
 
Fotbalistul constănțean Vlad Rusu (32 de ani) a luat decizia de a-și încheia cariera de jucător, una întinsă pe durata a 26 de ani, care l-a purtat atât la echipe din Liga 1, precum Steaua, FC Viitorul, Petrolul Ploiești, cât și la Farul Constanța (când echipa juca în Liga a 2-a) și în străinătate.  
 
Vlad Rusu provine dintr-o familie de sportivi. Mama sa este Magda Rusu, director al Clubului Sportiv Școlar nr. 1 din Constanța și profesor de gimnastică ritmică la aceeași structură sportivă. Tatăl lui Vlad, Romeo, a practicat atletismul și voleiul, iar ulterior a activat și ca profesor de sport. Vlad și Romeo sunt născuți în aceeași lună, la diferență de o zi. Vlad e născut pe 22 iunie, iar Romeo pe 23 iunie, dar cu 27 de ani înainte. Nu în ultimul rând, soția lui Vlad, Hermina Rusu (fostă Dohotariu), a practicat cu rezultate însemnate gimnastica ritmică, fiind una dintre elevele Magdei Rusu. Tânăra are în palmares titlul de campioană națională (atât la junioare, cât și la senioare), dar și o clasare onorantă, cu echipa, la Campionatul European de junioare. Vlad și Hermina au devenit soț și soție anul trecut.
 
„Privesc încrezător spre ce va urma“
   
„Era anul 1996. Mă rugam de ai mei să mă ducă la fotbal. Și m-au dus. Le sunt recunoscător pentru asta. Și pentru tot ce au făcut pentru mine în toți anii ăștia. Ca orice copil căruia îi place acest sport, aveam visuri mărețe. Pe unele le-am îndeplinit, pe altele nu. Și cum orice început are și un sfârșit, la 26 de ani de la prima zi în care am pășit pe un teren de fotbal, spun adio carierei de fotbalist. Cu siguranță că puteam face mai multe, dar acum nu mai e loc de regrete. Îi mulțumesc fotbalului pentru tot ce mi-a oferit și privesc încrezător spre ce va urma de acum înainte!“, a fost mesajul lui Vlad Rusu care a însoțit momentul retragerii din activitatea de fotbalist.
 
A jucat și în Belgia
 
Format la Palatul Copiilor din Constanța de antrenorul Ilhan Mustafa, Vlad Rusu a ajuns apoi la nivel înalt în Liga 1, jucând în prima divizie la Steaua, FC Viitorul (actuala Farul Constanța) și Petrolul Ploiești. Vlad (1,91 m) a evoluat ca atacant și este cel care a marcat primul gol al FC Viitorul în Liga 1, în meciul cu FC Brașov, scor 2-2, jucat pe 23 iulie 2012. În afară de Viitorul Pandurii Tg. Jiu și celelalte trei formații, a mai jucat la Farul Constanța (în 2021, pe când gruparea constănțeană evolua în Liga a 2-a, înainte de unirea cu FC Viitorul), Steaua II, FC Clinceni, Academica Argeș, KFCO Beerschot Wilrijk (Belgia) sau Luceafărul Oradea. În cariera sa, Vlad Rusu a avut însă și ghinionul mai multor accidentări, iar la ultima sa echipă, Viitorul Pandurii Tg. Jiu, s-a confruntat cu o experiență extrem de neplăcută, legată de restanțe financiare și de o accidentare. Această situație l-a mâhnit profund și l-a determinat să posteze pe Facebook un mesaj-manifest despre problemele fotbalului românesc.   
 
Golgeterul Ligii a 2-a
 
În sezonul 2017/2018, Vlad Rusu a fost golgeterul Ligii a 2-a, cu 26 de reuşite (în 28 de meciuri), pe când juca la Luceafărul Oradea. Primul gon din Liga 1 al FC Viitorul Vlad l-a marcat pe stadionul din pe stadionul din Galați, acolo unde echipa de pe litoral își susținea atunci partidele considerate pe teren propriu. Meciul cu FC Brașov, primul al Viitorului pe prima scenă a fotbalului românesc, s-a încheiat la egalitate, 2-2 (1-1), prin golurile reușite de Vlad Rusu (32) și Cristian Cristea (74), respectiv Mugurel Buga (2, 48). FC Viitorul (antrenor, Cătălin Anghel) a jucat cu: Vâtcă - Bejan, Larie, Puțanu - Benzar (73 Călințaru), Iacob (46 Onicaș), Lazăr - Cârstocea - G. Iancu, Vl. Rusu (61 Cr. Cristea), A. Chițu. Rezerve neutilizate: Buzbuchi, Toșca, Onicaș, Mladen, Albu. Tehnicianul lui FC Brașov, Ionuț Badea, a mizat pe: Taborda - Velayos, Potecu, Cr. Ionescu, Cr. Munteanu, Menassel, N. Viveiros (75 I. Popa), B. Madeira (90 Mateiu), Tameș, P. Batin (61 A. Damian), M. Buga.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Vlad Rusu, Farul Constanța)
 
Citește și:
 
Vlad Rusu, marcatorul primului gol al FC Viitorul în Liga 1. Vă mai amintiți meciul cu FC Brașov, de acum opt ani? (galerie foto)
 
Constanța. Bucurie dublă
Fotbalistul Vlad Rusu, la 30 de ani. Tatăl său e sărbătorit la o zi după el (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii