Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Câştigătoarea Crosului Ziua Olimpică 2019, la catedră! Campioana Nastasia Fotu, în faţa elevilor. Le predă muzica (galerie foto)

ro

13 Nov, 2019 00:00 4140 Marime text
Elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa, Nastasia Fotu, câştigătoarea la feminin a Crosului Ziua Olimpică 2019, de la Constanţa, a început, în cadrul activităţii liceale de practică, şi predarea (din clasa a 11-a), de atunci susţinând ore la mai multe discipline.
Anul acesta, a predat o singura materie, muzica, disciplină la care a susţinut şi lecţia finală, la care a luat 10.
 
În momentul de faţă, Nastasia predă la clasa a 2-a de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, urmând în semestrul doi să aibă ore la grădiniţă. „Copiii de la ciclul primar, în general, sunt foarte cuminţi, mai ales pentru că ne înţeleg că suntem la început şi conştientizează că modul în care decurge lecţia respectivă reprezintă nota noastră. Copiii de la grădiniţă sunt mai energici. Ei sunt imprevizibili şi de aceea mereu mă aştept la multe surprize din partea lor, dar asta îi face şi foarte simpatici. Îmi place mai mult să susţin lecţii la clasele primare decât la grădiniţă, chiar dacă sunt mai lungi. La grădiniţă, activitatea (lecţia) ţine 25-30 de minute, iar la şcoală lecţia durează 45-50 de minute. Prefer însă lecţiile la şcoală, deoarece copiii sunt mai mari, mai maturi şi cu ei pot avea discuţii mai complexe, intrigante“, arată Nastasia Fotu.
 

Are la dispoziţie o săptămână

 
Tânăra se pregăteşte cu minuţiozitate pentru susţinerea lecţiei în faţa elevilor. „Pregătirea pentru o lecţie presupune să iau tema acesteia de la doamna învăţător. Am timp la dispoziţie o săptămână să pregătesc proiectul de lecţie, materialele necesare pentru desfăşurarea orei aşa cum îmi propun şi să dau proiectul să fie corectat de către profesori şi învăţător. Fără semnătura doamnei învăţător, a doamnei profesor metodist şi a doamnei profesor coordonator de practică nu pot să susţin ora, deoarece informaţiile pe care le transmit elevilor şi modul prin care aleg să o fac trebuie verificate“, menţionează sportiva.

 
Se bucură că preda muzica

 
Nastasia se bucură că întâmplarea a făcut să predea muzica la practica de la liceu. „Practica este la fel ca orice altă materie: primim note, avem teză etc. În clasa a 12-a, susţinem lecţia finală, ce este considerată teză şi, în acelaşi timp, face parte din nota atestatului de învăţător-educator: se va face media dintre examenul pe care îl voi avea la sfârşitul clasei a 12-a (examenul ce îmi va permite să predau în continuare) şi nota de la lecţia finală. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesor de muzică, Mirela Voicu, doamnei profesor de pedagogie, Mădălina Belcin, și doamnei învățător, Mioara Stadnic, în special celei de muzică, dânsa explicându-mi de fiecare dată exact ceea ce am de făcut, astfel încât să mă descurc cât se poate de bine, ținând cont nu am neapărat înclinații în acest domeniu. Mă bucur că întâmplarea a făcut să predau muzica, întrucât aceasta este disciplina la care mă descurc cel mai puţin, astfel dezvoltându-mi şi acest punct“, a menţionat campioana.
 

Facultate cu profil umanist sau cu profil sportiv?

 
Împărţită între şcoală şi antrenamentele de atletism, Nastasia Fotu încearcă să-şi administreze timpuil cât mai eficient, astfel încât să se descurce la fel de bine în ambele domenii. Anul acesta, învaţă de dimineaţă. Activitatea de la şcoală începe la ora 7.30 şi de regula se termină la 13.30 - 14.30, astfel că e nevoită să fac antrenamentele seara. În restul timpului, învaţă, face teme şi pregăteşte proiectele de lecţie. Nastasia încă nu s-a hotărât în legătură cu ceea ce îşi doreşte să facă în continuare, după terminarea liceului. Oricum, va alege între o facultate cu profil umanist şi una cu profil sportiv.
 

Pe podium şi la Bucharest Urban Athletics 

 
În acest an, printre alte rezultate deosebite, tânăra atletă a câştigat la feminin Crosul Ziua Olimpică, de la Constanţa, iar, la Mamaia, a terminat pe locul întâi cursa feminină de 3 kilometri de la Maratonul Nisipului. De curând, a participat la Bucharest Urban Athletics, la care a ocupat locul întâi la categoria de vârstă 14-19 ani şi locul trei la open feminin, atât la proba de 3.000 de metri, cât şi la cea de o milă.  
 

„Mereu trebuie să urmăreşti progresul în evoluţia ta“

 
În momentul de faţă, Nastasia este în căutarea unui club sportiv şi a unui antrenor, în acest an fiind în urmărirea unui nou obiectiv în ce priveşte alergarea „Am ales să nu mai fac parte din clubul la care eram legitimate, deoarece obiectivele lor nu erau comune cu ale mele. Obiectivul meu în acest an este îmbunătăţirea vitezei, prin urmare nu vreau să alerg probe mai lungi de 10 kilometri.  Părerea mea este că mereu trebuie să urmăreşti progresul în evoluţia ta. Nu văd de ce să măresc distanţa cât timp încă nu sunt mulţumită de cum alerg pe probele scurte (10 km, 5 km etc.). Eu nu consider că trecerea la probele mai lungi de 10 kilometri ca fiind un progres, dacă, în continuare, nu eşti mulţumit de cum fugi la cele mai scurte. Fiecare pas are rolul lui şi trebuie luat treptat: mai întâi îmbunătăţeşti viteza, iar apoi extinzi volumul“, precizează Nastasia Fotu.
 
Sursa foto: Facebook (Nastasia Fotu)
 
Citeşte şi:
 
Interviu online cu Nastasia Fotu, câştigătoarea Crosului Ziua Olimpică 2019 „Anumite înfrângeri sunt mult mai importante decât unele victorii“

O mămică a alergat la „Maratonul Nisipului“ cu bebeluşul în port-bebe. Din cursă nu a lipsit nici Spider-Man! (galerie foto)

Cristian Tranulea şi Anastasia Fotu, învingători la Love2Run Constănţenii au sărbătorit iubirea, alergând în perechi (galerie foto+video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii