Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatul Sanitas Constanța participă la mitingul din Piața Victoriei, pe 15 iunie. Ce revendicări au participanții

ro

13 Jun, 2022 10:12 2342 Marime text

 
  • Sindicatul Sanitas Constanța participă cu 800 de membri la mitingul din 15 iunie 2022
 
Conform hotărârii Consiliului Județean al Sindicatului Sanitas Constanța, 800 de membri Sanitas din toate unitățile sanitare și de asistență socială din județul Constanța vor participa la mitingul din Piața Victoriei din 15 iunie 2022 pentru susţinerea următoarelor revendicări:
 
„I. Aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și din Asistență socială.
În sănătate și de asistență socială modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită și discriminatorie față de ceilalți bugetari. Suntem singura familie ocupațională care are patru modalitați de salarizare și anume:
1. medicii, asistenții medicali, ambulanțierii/șoferii autosanitară au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022 încă din luna martie 2018.
2. farmaciștii, biologii, biochimiștii, fiziokinetoterapeuții, psihologii, fizicienii....și alte categorii au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022 începând cu luna iulie 2020. Aceste categorii profesionale din asistență socială nu au beneficiat de aceste majorări.
3. asistenții sociali, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, registratorii, bioinginerii au primit creșteri nesemnificative în 2 tranșe în anii 2019, 2020 și, în ianuarie, ¼ din diferența până la salariul din 2022.
4. personalul TESA a primit doar 2 tranșe cu sume nesemnificative (2019, 2020).
Toate sporurile sunt înghețate la salariul din decembrie 2018, exceptând prima categorie unde sporul de condiții de muncă este plătit la salariul actual.
Salarizarea discriminatorie a personalului ce lucrează în același loc de muncă, personal ce face parte din aceeaşi echipă, stresul imens, epuizarea generată de pandemie și nerespectarea legii salarizării, au tensionat relațiile de muncă afectând direct coeziunea și buna funcționare a echipei.
II. Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate și Asistență Socială;
 
O altă discriminare majoră în cadrul sistemului bugetar este cea referitoare la acordarea voucherelor de vacanță în Sănătate și Asistență Socială. Dintre toate sectoarele publice doar în sănătate și asistenţă socială se acordă voucherele de vacanță din bugetele proprii ale unităților, pentru toți ceilalți bugetari acestea sunt finanțate de la bugetul de stat.
 
III. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR în ceea ce privește principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.
 
Autoritățile și-au asumat prin P.N.R.R. modificarea politicii de salarizare în sectorul public și adoptarea unei noi legi a salarizării până în vara anului 2023.

Plafonarea sporurilor la maxim 20% din salariul de bază, pentru fiecare salariat, va afecta în mod special salariații din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ. În cele două sectoare sporurile pentru asigurarea continuității (spor de noapte, spor pentru sâmbete, duminici și sărbători legale) depășesc procentul de 20%, în acest procent fiind inclus și sporul de condiții de muncă, care va fi calculat în sumă fixă din salariul minim brut pe țară.
 
Aceste măsuri vor reduce considerabil veniturile tuturor salariaților din sănătate și asistență socială. Reamintim că în celelalte țări din Uniunea Europeană munca prestată în timpul nopții și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale este plătită suplimentar și consistent, fără ca această plată să fie încadrată ca spor, iar salarizarea se face distinct pe fiecare loc de muncă în funcție de condițiile de muncă existente.
 
Considerăm că este oportun ca partenerii sociali să se așeze la masa dialogului și solicităm Guvernului României demararea de negocieri reale, transparente și constructive pentru rezolvarea revendicărilor Sanitas, în vederea rezolvării discriminărilor și menținerii climatului de pace socială”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii