Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai întâi Mark, acum Pei-Pei De ce a murit delfinul adus din China la Delfinariul din Constanţa

ro

10 Jun, 2013 00:00 9261 Marime text
Delfinariul din Constanţa a rămas, ieri, fără Pei-Pei, un delfin mascul de 5 ani, care a fost adus din China în anul 2010, alături de femelele Ni-Ni şi Chen-Chen.

Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă, delfinul Pei-Pei avea o afecţiune mai veche şi a decedat din cauza unei peritonite. „Este o situaţie deosebită pentru noi. Delfinul avea o suferinţă mai veche. Încă de iarna trecută a început să mănânce mai puţin şi avea un comportament letargic. A primit cele mai noi medicamente, dar din păcate a murit. Vom trimite luni analizele preluate la Laboratorul Central Sanitar Veterinar din Bucureşti”, ne-a explicat Adrian Bâlbă. Pei-Pei avea asigurare de viaţă, în valoare de 135.000 de euro.  Cât priveşte cele două femele rămase în viaţă, una de 5 ani şi alta de 6 ani, acestea deocamdată nu au nevoie de un mascul, deoarece ele pot fi gestante de la vârsta de 9 ani.

Pei-Pei va fi incinerat

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă, a mai spus că Pei-Pei va fi incinerat în această săptămână. „Pentru că legislaţia nu ne permite să-l îngropăm în apele mării, Pei-Pei va fi incinerat, cel mai probabil la Protan Constanţa”, a mai adăugat Adrian Bâlbă. Reamintim că delfinii, două femele şi un mascul, Ni-Ni (fetiţă), Pei-Pei (bebeluş) şi Chen-Chen (răsărit de soare) au fost aduşi la Delfinariul din Constanţa în luna mai, 2010. Cele trei vedete au fost aduse de la Beijing Aquarium din China, pentru care Consiliul Judeţean Constanţa a plătit 360.000 de euro, iar pentru transport, 200.000 de euro. Din iulie 2009, după moartea delfinului Mark, cel mai longeviv mamifer al Delfinariului din Constanţa, vizitatorii au mai putut urmări doar demonstraţiile a doi lei de mare.

Ce va face Complexul cu banii de pe asigurarea delfinului mort?

Fiind întrebat dacă Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii va achiziţiona un alt delfin cu banii pe care îi va primi pentru asigurarea de viaţă a lui Pei-Pei, Adrian Bâlbă a menţionat că Delfinariu va intra într-un amplu proces de reabilitare şi vor fi achiziţionaţi mai mulţi delfini. „Consiliul Judeţean susţine obţinerea de fonduri europene destinate renovării bazinului pentru delfini şi crearea de mai multe locuri pentru spectatorii noştri. Avem în plan două proiecte ce vizează acoperirea Delfinariului şi schimbarea sistemului de filtrare la bazinul delfinilor. În primul proiect se are în vedere acoperirea Delfinariului şi dublarea capacităţii de locuri. Acest proiect de acoperire a incintei în care se desfăşoară spectacolele cu delfini va începe din această toamnă. Practic vom avea două bazine acoperite, unul mai mic şi celălalt cu o capacitate mai mare. De aceea, s-ar putea să achiziţionăm mai mulţi delfini. Nu ştim dacă îi vom lua iar din China, deoarece delfinii de acolo provin din Oceanul Indian şi sunt de talie mare”, a precizat Adrian Bâlbă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii