Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Locală a amendat Parchetul Curții de Apel Constanța. Cum s-a terminat procesul. Decizia și explicațiile judecătorilor

ro

30 Mar, 2021 00:00 2462 Marime text

 
  • Inițial, procesul dintre Parchetul Curții de Apel și Poliția Locală a fost suspendat până la finalizarea definitivă a dosarului nr. 24/118/2019, privind Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.
  • După finalizarea acestei cauze, Parchetul Curții de Apel Constanța nu a formulat, spun judecătorii, o cerere de repunere pe rol a cauzei, în interiorul termenului de perimare de șase luni.

Judecătorii au luat o primă decizie în dosarul în care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa contestă o amendă aplicată de angajaţii Poliţiei Locale Constanţa. Magistrații au constatat din oficiu perimarea plângerii contravenționale formulate de petentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în contradictoriu cu intimatul Primarul Municipiului Constanța - Direcția Generală Poliția Locală. Decizia nu este definitivă.
 
Pe scurt, Parchetul Curții de Apel Constanța nu a formulat, spun judecătorii, o cerere de repunere pe rol a cauzei, în interiorul termenului de perimare de șase luni, după finalizarea anularea definitivă a Hotărârii nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.
 

Istoric

 
Procesul se află pe rolul Judecătoriei Constanța din 13 martie 2019, însă cauza a fost suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 24/118/2019, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, privind Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.
 
Pe data de 25 martie 2020, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis anularea definitivă a Hotărârea nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.
 

Explicații

 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța arată că „potrivit art. 416 C. proc. civ., ,,(1) Orice cerere de chemare în judecată [...] se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni. (2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părți sau de instanță. (3) Nu constituie cauze de perimare cazurile când actul de procedură trebuia efectuat din oficiu, precum și cele când, din motive care nu sunt imputabile părții, cererea n-a ajuns la instanța competentă sau nu se poate fixa termen de judecată.”
 
În continuare, magistrații arată că „art. 417 C. proc. civ. prevede că ,,perimarea se întrerupe prin îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes”.
 
„Potrivit art. 181 alin. (1) pct. 3 C. proc. civ., ,,Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează: când termenul se socotește pe săptămâni, luni sau ani, el se împlinește în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlinește în ultima zi a acestei luni.” Art. 420 alin. (1) teza I C. proc. civ. dispune că ,,perimarea se constată din oficiu sau la cererea părții interesate.” Cererea formulată de reclamante se încadrează în categoria cererilor supuse perimării. Termenul de 6 luni s-a împlinit la data de 16.11.2020, ultima zi a termenului în care petentul mai putea cerere repunerea cauzei pe rol“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Constanța.
 

Termenul de perimare a curs neîntrerupt

 
După data soluționării definitive a cauzei civile menționate, spun magistrații, Parchetul Curții de Apel Constanța avea obligația de a formula cerere de repunere pe rol a cauzei în interiorul termenului de perimare de șase luni, act procedural neîndeplinit însă de către acesta. Așadar, termenul de perimare a curs neîntrerupt. Având în vedere că sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege, în temeiul art. 420 alin. (1) C. proc. civ., Judecătoria a constatat din oficiu perimarea cererii de chemare în judecată.
 

Parcare neregulamentară

 
Amintim că procurorul general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Constanţa, Mihaela-Elena Mergeane, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, la scurt timp după înregistrarea dosarului la judecătorie, că Poliţia Locală Constanţa ar fi emis o amendă după ce una dintre maşinile unităţii de parchet ar fi fost identificată ca fiind parcată neregulamentar.
 
Citește și
 
Doi pietoni morți în fața hotelului Zodiac din Constanța! Un tânăr șofer, condamnat definitiv cu suspendare. Motivarea judecătorilor

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii