Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipalitatea din Constanța, dată în judecată pentru o casă de vacanță din Mamaia, ce nu a mai fost ridicată. Începe procesul

ro

30 Mar, 2021 00:00 1615 Marime text
  • Un om de afaceri din Brașov cere 150.000 de euro despăgubiri de la UAT Municipiul Constanța pentru casa de vacanță pe care a vrut să o ridice în Mamaia și nu a mai apucat.
  • Dosarul va fi analizat de Tribunalul Brașov pe 6 mai 2021, de la ora 11.00.
  • Cazul a trecut și pe la Tribunalul Constanța, însă judecătorii de aici au apreciat că procesul trebuie să se judece la Brașov.
Magistrații Tribunalului Brașov au fixat primul termen în procesul în care UAT Municipiul Constanța a fost acționat în instanță de un afacerist brașovean, la baza litigiului aflându-se o casă de vacanță din Mamaia, care nu a mai apucat să fie ridicată vreodată.
 
Dosarul, în care omul de afaceri cere despăgubiri de 150.000 de euro, va fi analizat de judecătorii din Brașov la data de 6 mai 2021, de la ora 11.00.
 
Amintim, dosarul a trecut și pe la Tribunalul Constanța însă, în cele din urmă, Curtea Supremă a stabilit că, în cauză, competența de soluționare a cererii de chemare în judecată revine Tribunalului Brașov.
 
Suma de 150.000 de euro solicitată de omul de afaceri din Brașov reprezenta despăgubiri  „evaluate provizoriu“, după ce municipalitatea ar fi operat „o expropriere“, intabulând pe terenul omului un drum.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, dosarul civil are numărul 5025/62/2020, iar părți în cauză sunt Dan Daniliuc, în calitate de reclamant și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, prin reprezentant legal, în calitate de pârât.
 
În 2003, bărbatul a cumpărat un teren intravilan de 519 mp, în Mamaia. În 2008, acesta a aflat că nu își poate construi o casă de vacanță în Mamaia pentru că obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001.
 
Ulterior, omul spune că, în 2014, Primăria Constanța și-a intabulat pe terenul său un drum, „operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“, potrivit Hotărârii nr. 2551/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex.
 

150.000 de euro, sumă actualizată cu indicele de inflație

 
Mai exact, în Hotărârea nr. 2551/2020 a Tribunalului Constanța, se arată că reclamantul a solicitat „ca instanța să pronunțe o hotărâre prin care să se dispună obligarea pârâtei la plata de despăgubiri în cuantum de 150.000 euro (evaluate provizoriu), actualizate cu indicele de inflație la data plății efective, precum și la plata dobânzii legale calculate până la data plății efective a debitului“, potrivit www.rolii.ro.
 
În continuare, reclamantul a cerut și obligarea UAT Municipiul Constanța să aloce în bugetul aferent fondurile „necesare plății justei despăgubiri și a prejudiciului, cu cheltuieli de judecată“, conform sursei citate.
 
Astfel, omul a arătat că, în 2003, a achiziționat un teren intravilan de 519 mp, situat în stațiunea Mamaia. În anul 2008, bărbatul a cerut de la Primăria Constanța eliberarea unui certificat de urbanism, „însă din conținutul acestuia rezultă că nu putea fi utilizat pentru scopul declarat la acel moment, respectiv «casă de vacanță», întrucât obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001, aprobat prin H.C.L.M. nr. 129/2001“.
 
Se mai arată în hotărârea menționată că „în acest context, reclamantul a demarat o procedură prin care să poată beneficia de întreg dreptul de proprietate asupra terenului, inclusiv prin elaborarea și aprobarea unui PUZ“.
 

Teren neconstruibil, pe malul lacului

 
În continuare, „la data de 21.02.2013 reclamantul a primit din partea U.A.T. Mun. Constanța o propunere de schimb prin atribuirea unui teren situat în stațiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, în suprafață de 330 m2, evaluat la o valoare de 550 euro/m2, deși era neconstruibil. Primăria Mun. Constanța l-a informat pe reclamant că valoarea terenului său era de 350 euro/m2, în eventualitatea acceptării unui schimb“, potrivit www.rolii.ro. Totuși, lucrurile nu s-au încheiat aici.
 
Omul a susținut că „în pofida discuțiilor dintre părți în vederea operării unui schimb de terenuri, Primăria Municipiului Constanța își întabulează pe terenul reclamantului un drum în anul 2014, operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“. În acest context, omul cere despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“.
 
Reprezentanții Primăriei Constanța au invocat excepția necompetenței materiale a Tribunalului Brașov, iar cazul a fost trimis la Constanța. Însă Tribunalul Constanța a apreciat că dosarul trebuie soluționat de Tribunalul Brașov.
 
În cele din urmă, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit competența de soluționare în favoarea Tribunalului Brașov, unde dosarul va fi deschis la data de 6 mai 2021.
 
Citește și:

O nouă investiție se pregătește în stațiunea Mamaia. Proprietarii au făcut un schimb de teren cu Primăria Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii