Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărârea poate fi atacată Spitalul de Boli Infecțioase Constanța a câștigat procesul pentru spațiul medical din Medeea. Avem motivarea judecătorilor

ro

19 Mar, 2021 00:00 2551 Marime text
  • Magistrații Judecătoriei Constanța au motivat hotărârea prin care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a câștigat spațiul medical din cartierul constănțean Medeea.
  • SCBI intenționează să transforme spațiul medical într-un spital suport pentru pacienții testați pozitiv.
  • „În contextul desemnării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța - spital de faza I, nu se poate aprecia că acesta își mai poate îndeplini obligația de a asigura folosința deplină și nestingherită a spațiului în care se desfășoară activitatea medicală a societății pârâte (nr., Centrul Medical Dobrobați)“, se arată în motivarea hotărârii.
  • Hotărârea nr. 531/2021 a Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
De la zi la zi, incidența cazurilor noi Covid din Constanța, atât din județ, cât și din municipiu, crește galopant, așa încât perspectiva unei noi carantinări a orașului, alături de mai multe alte localități, pare tot mai aproape.
 
În acest context epidemiologic, dar nu determinat de acesta, magistrații Judecătoriei Constanța au motivat hotărârea prin care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a câștigat spațiul medical din cartierul constănțean Medeea, pe care intenționează să îl transforme într-un spital suport pentru pacienții testați pozitiv.
 
Este vorba despre Hotărârea nr. 536/2021, pronunțată de Judecătoria Constanța în dosarul civil nr. 6978/212/2020, în care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este reclamant, Centrul Medical Dorobanți și Centrul de Diagnostic și Tratament Dr. Ciovică sunt pârâți, iar UAT Constanța prin Primar este intervenient.
 

Planul Alb „Covid“ din spitale

 
În Hotărârea nr. 536/2021 a Judecătoriei Constanța se amintește că, în proces, fusese respinsă în primă instanță cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale pentru eliberarea spațiului situat în cartierul Medeea, pe strada Ion Ionescu de la Brad, nr. 4.
 
„Prin sentința civilă nr. 3053/30.03.2020, pronunțată în dosarul nr. 6979/212/2020, Judecătoria Constanța a respins cererea de emitere a ordonanței președințiale ca inadmisibilă, reținând, în esență, că față de procedura stabilită prin Planul Alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din România în contextul pandemiei Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 3840/20.03.2020, dispozițiile art. X din OUG nr. 29/2020, precum și posibilitatea rechiziției de bunuri pe perioada stării de urgență în condițiile prevăzute de Legea nr. 132/1997, dar și împrejurarea că s-ar prejudeca fondului cauzei, cererea reclamantului este inadmisibilă“, se arată în Hotărârea nr. 536/2021 a Judecătoria Constanța, citată pe Jurindex.
 
În continuare, se menționează în textul citat, că sentința respectivă a fost schimbată total de Tribunalul Constanța, care a decis emiterea ordonanței președințiale pentru eliberarea spațiului medical și predarea către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 

Starea de urgență, caz de forță majoră

 
La rândul lor, după judecarea procesului pe fond, magistrații Judecătoriei Constanța au admis acțiunea Spitalului de Boli Infecțioase și au decis că acesta trebuie să intre în posesia spațiului în discuție.
 
„Prezentul complet apreciază îndeplinit cazul de forță majoră constând în declararea stării de urgență pe teritoriul României de către Președintele României, prin Decretul nr. 195/16.03.2020 și ulterior, prelungită cu 30 de zile prin Decretul nr. 240/14.04.2020, în contextul pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2. În acest sens, Tribunalul Constanța a statuat că starea de urgență instituită la nivelul României este asimilată unui caz de forță majoră“, se arată în motivarea Hotărârii nr.536/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Au mai arătat judecătorii că „prin Ordinul nr. 555/03.04.2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, s-au stabilit o serie de măsuri constând și în limitarea internărilor programate în raport cu gradul de ocupare a paturilor, inclusiv paturi anestezie și terapie intensivă (ATI) și evoluția epidemiologică locală, asigurarea asistenței medicale pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 realizată prin implicarea etapizată a spitalelor, pregătirea spitalelor pentru asigurarea îngrijirii pacienților critici (în cazul extinderii crizei și depășirii capacității spitalelor de boli infecțioase)“.
 

Spitalul de Boli Infecțioase – spital de faza I

 
Se arată, în continuare, că „în Anexa nr. 2 cuprinzând Lista spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I, a fost desemnat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 
Judecătorii au mai spus că „în contextul desemnării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța - spital de faza I, nu se poate aprecia că acesta își mai poate îndeplini obligația de a asigura folosința deplină și nestingherită a spațiului în care se desfășoară activitatea medicală a societății pârâte, având în vedere că printre măsurile adoptate, unitatea spitalicească specializată în tratarea afecțiunii cu Covid-19 trebuie să ia măsuri adecvate tratării pacienților testați pozitiv, printre care și posibilitatea de extindere a spațiului spitalicesc“.
 
„Instanța apreciază că imposibilitatea de respectare a principalei obligații asumate prin contract, nu presupune în mod necesar depășirea numărului de pacienți internați (ocuparea paturilor în totalitate), întrucât într-o astfel de situație, conform prevederilor cuprinse în Ordinul nr. 555/03.04.2020 se va apela la rețeaua de spitale de faza II“, potrivit sursei citate.
 

Evoluția numărului de cazuri, dinamică

 
„Este de notorietate că evoluția numărului de cazuri cu infecția Sars-Cov-2 este una dinamică, în prezent România trecând peste două valuri ale pandemiei, astfel că în gestionarea situației pandemice este esențial ca pentru tratarea pacienților să fie avut în vedere întreg sistemul pavilionar al infrastructurii spitalicești“, au mai arătat judecătorii în sentința care a dat dreptate Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Astfel, la data de 22 ianuarie 2021, Judecătoria Constanța a obligat „pârâta Centrul Medical Dorobanți S.R.L. să predea reclamantului Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța imobilul situat în municipiul Constanța, strada Ion Ionescu de la Brad nr. 4, județul Constanța, în starea în care a fost preluat la încheierea contractului“.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
În cazul în care părțile vor declara apel, procesul va continua la Tribunalul Constanța.

Sursa foto: Google Maps

Citește și:

Centru medical constănțean transformat în nou spital pentru pacienții cu Covid-19. Cine a luat decizia și de ce. Declarațiile părților
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii