Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărâre a CLC pentru revocarea unui PUZ, anulată de instanță! Judecătorii spun că simpla trimitere la referatul întocmit de primarul Chițac și alte trimiteri nu sunt suficiente (MOTIVARE)

ro

02 Nov, 2022 00:00 1847 Marime text
  • În zonă, se intenționează ridicarea unui bloc cu șase etaje, în apropierea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, intenții ce au nemulțumit vecinii viitorului imobil.
  • În 2021, Consiliul Local Constanța a revocat HCL 365/2020 prin care s-a aprobat PUZ-ul pentru viitorul imobil.
  • Acum, Tribunalul Constanța a anulat hotărârea CLC care anula PUZ-ul, iar avocații CLC au declarat deja recurs împotriva deciziei Tribunalului.
  • Judecătorii au arătat, printre altele, că „simpla trimitere la Referatul de aprobare al domnului primar Vergil Chițac (...)  și la avizul comisiei de specialitate nr. 2, la avizul comisiei de specialitate nr. 5, la raportul Direcţiei generale urbanism şi patrimoniu nr. 168371/24.08.2021 şi la plângerea prealabilă înregistrată sub nr. 296/02.08.2021 formulată de (...) nu echivalează cu o motivare în fapt a actului administrativ“.
Magistrații Tribunalului Constanța au motivat decizia prin care au „reactivat“ PUZ-ul pentru un teren de peste 1.300 de metri pătrați, situat lângă Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, teren pe care se intenționează ridicarea unui bloc cu șase etaje!
 
Este vorba despre un teren delimitat de Bulevardul Mamaia, strada Renașterii și strada Patriei, inițiatorul fiind Ștefan Stere, iar terenul fiind situat în cartierul constănțean Faleză Nord.
 
În motivarea deciziei de anulare a hotărârii care anulase PUZ-ul, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței au arătat, printre altele, că „simpla trimitere la Referatul de aprobare al domnului primar Vergil Chițac înregistrat sub nr. ########### și la avizul comisiei de specialitate nr. 2, la avizul comisiei de specialitate nr. 5, la raportul Direcţiei generale urbanism şi patrimoniu nr. 168371/24.08.2021 şi la plângerea prealabilă înregistrată sub nr. 296/02.08.2021 formulată de ##### ###### şi alţii nu echivalează cu o motivare în fapt a actului administrativ“.
 
Au spus judecătorii că „trimiterile la aceste operaţiuni administrative premergătoare şi la o pretinsă plângere formulată de terţe persoane nu semnifică indicarea împrejurărilor factuale care au determinat adoptarea actului administrativ a cărui revocare o solicită reclamanţii“.
 
Mai exact, magistrații explicaseră că „instanta apreciaza că motivarea în drept a actului administrativ presupune indicarea expresă a textului de lege în aplicarea concretă a căruia a fost adoptată hotărârea de revocare a unor acte adoptate / emise anterior, or, se observă că în cuprinsul Hotărârii nr. 279/31.08.2021, nu sunt indicate împrejurările de fapt apreciate de emitentul său ca fiind de natură a justifica aprobarea revocării HCL nr. 365/2020, în sensul că, din conţinutul său, nu transpare dacă emitentul său a apreciat că revocarea actelor administrative arătate s-ar impune pentru considerente de legalitate ori de oportunitate şi, în caz afirmativ, care ar fi acestea, precum şi momentul apariţiei lor (anterior, concomitent sau ulterior adoptării / emiterii actelor )“.
 
Date despre dosar
 
Hotărârea 1079/2022 a fost luată în dosarul 8869/118/2021 de Secția de Contencios administrativ și fiscala  instanței, în completul CA9, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, decizia putând fi atacată în recurs de către Consiliul Local Constanța.
 
Practic, prin decizia Tribunalului a fost anulată HCL Constanța 279/31.08.2021 privind revocarea HCL 365/2020 privind „aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru teritoriul delimitat de Bulevardul Mamaia, strada Renașterii și strada Patriei, inițiator Ștefan Stere“.
 
Potrivit HCL 365/2020, PUZ-ul vizează teritoriul delimitat de strada Patriei, Bulevardul Mamaia,  Strada Renașterii și Plaja Mării Negre.
 
În zonă, se intenționează ridicarea unui bloc cu șase etaje, în apropierea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, intenții ce au nemulțumit vecinii viitorului imobil.
 
În 2021, Consiliul Local Constanța a revocat HCL 365/2020 prin care s-a aprobat PUZ-ul pentru viitorul imobil.
 
Acum, Tribunalul Constanța a anulat hotărârea CLC care anula PUZ-ul, iar avocații CLC au declarat deja recurs împotriva deciziei Tribunalului.
 
Ce au spus judecătorii
 
În hotărârea de anulare, Tribunalul a arătat că „instanta apreciază, în acord cu susținerile reclamanților, că PUZ adoptat prin HCL nr. 365/2020 a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice odată cu eliberarea certificatului de urbanism nr. 3279/27.10.2020, iar faptul că Certificatul de urbanism nr. 3279/27.10.2020 nu are caracterul unui act administrativ, ci a unui act de informare nu prezintă nicio relevanță, întrucât, în speță, nu se ridică problema unor efecte juridice civile produse sau nu de acest certificat de urbanism, ci problema intrării în circuitul civil prin producerea de efecte juridice a PUZ adoptat prin HCL nr. 365/2020; or, acest PUZ a intrat în circuitul civil odată cu formularea solicitării de eliberare a CU nr. 3279/27.10.2020, întrucât, în acord cu dispozițiile legale incidente, odată cu formularea acestei solicitări, s-a demarat o procedură de autorizare în baza acestui PUZ“.
 
„Mai mult, instanţa apreciază ca Hotărârea nr. 279/31.08.2021 a fost adoptată cu încălcarea art. 1 al. 6 din Legea nr. 554/2004, discreţionar, cu nesocotirea principiului încrederii legitime şi al securităţii juridice - încălcat în cazul adoptării unor acte administrative de «revocare»/«încetare» a unor acte anterioare legale“, au spus judecătorii.
 
„Astfel, în cauză, principiul securităţii juridice a fost încălcat prin adoptarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Constanţa nr. 279/31.08.2021, întrucât aprobarea revocarii a intervenit la o durată de timp care nu poate fi apreciată ca fiind rezonabilă“, se arată în decizia instanței.
 
În final, judecătorii au spus că „instanța apreciază întemeiată și critica reclamantei în sensul că Hotărârea Consiliului Local al municipiului Constanţa nr. 279/31.08.2021 este nelegală, întrucât documentaţia care a stat la baza adoptării sale nu a fost complet şi legal întocmită, fiind necesar ca «revocare» actului administrativ să urmeze procedura de la adoptarea actului administrativ, respectiv să se fundamenteze pe o documentaţie cuprinzând avize, acorduri, aprobări etc. ale structurilor de specialitate de aceeaşi natură cu cele care au stat la baza adoptării actului administrativ, aspect care nu rezultă din continutul actului contestat“.
 
Recent, avocații Consiliului Local Constanța au declarat deja recurs împotriva acestei hotărâri, așa încât procesul va continua la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea 1079/2022
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
PUZ-ul pentru blocul de șase etaje de lângă sediul IPJ Constanța, contestat în faza de consultare publică, intră la vot în ședința de CLM (documente)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii