Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundația din Constanța al cărei Consiliu director nu s-a mai constituit de aproape 20 de ani. CJC încearcă s-o dizolve. Ce s-a întâmplat în proces

ro

27 Jan, 2023 00:00 1303 Marime text
  • Dosarul a ajuns la Tribunal după ce în cauză s-a declarat apel împotriva hotărârii de respingere a cererii de dizolvare a fundației.
  • CJC a arătat în proces că începând cu anul 2004 Consiliul director al fundației nu s-a mai constituit conform art. 16 din Statut.
  • Ieri, judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au analizat actele depuse la dosarul cauzei și au amânat pronunțarea unei soluții pentru data de 9 februarie 2023.
Tribunalul Constanța a analizat ieri, 26 ianuarie 2023, solicitarea Consiliului Județean Constanța privind dizolvarea unei fundații al cărei Consiliu director nu s-a mai constituit conform art. 16 din Statut începând cu anul 2004.
 
Este vorba despre Fundația Prietenia Constanța Chișinău, solicitarea CJC privind dizolvarea fiind inițial analizată și respinsă de către magistrații Judecătoriei Constanța.
 
Dosarul a ajuns la Tribunal după ce în cauză s-a declarat apel împotriva hotărârii de respingere a cererii de dizolvare a fundației.
 
Dosarul are indicativul 24126/212/2022, obiectul dosarului fiind „acordare personalitate juridică dizolvare“, iar petent fiind Fundația Prietenia Constanța Chișinău.
 
Ieri, judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au analizat actele depuse la dosarul cauzei și au amânat pronunțarea unei soluții pentru data de 9 februarie 2023.
 
Ce a solicitat Consiliul Județean
 
Amintim, în Încheierea de ședință 13050/2022 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins cererea Consiliului Județean Constanța, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 26.09.2022 sub nr. 24126212/2022 petenta Consiliul Judeţean Constanţa a solicitat înscrierea mențiunilor privind dizolvarea în Registrul asociațiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Constanța“.
 
Se mai precizează în document că „instanţa constată că, în susţinerea cererii, au fost invocate prevederile art. 58 din «Fundaţia se dizolvă de drept în cazurile prevăzute la art. 55 alin. (1) lit. a) şi b), precum şi în situaţia imposibilităţii constituirii consiliului director în conformitate cu statutul fundaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit. Dispoziţiile art. 55 alin. (2) se aplică în mod corespunzător»“.

De asemenea, judecătorii au mai precizat că „totodată, s-a susţinut că activitatea fundaţiei nu mai poate fi desfăşurată potrivit scopului în care a fost înfiinţată, întrucât începând cu anul 2004 consiliul director nu s-a mai constituit conform art. 16 din Statut“.
 
Așa cum am arătat anterior, după analizarea argumentelor aduse în proces, magistrații Judecătoriei Constanța au apreciat că nu sunt îndeplinite cerințele impuse de lege pentru dizolvarea de drept a asociației.
 
Judecătorii au explicat că „nu s-a făcut dovada imposibilității întrunirii colegiului director sau a realizării scopului pentru care a fost constituită fundaţia şi nici a împrejurării că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea acestui scop“.
 
În continuare, aceștia au explicat că „concret, nu s-a depus la dosar niciun proces-verbal sau alt înscris prin care membrii asociaţiei să constate imposibilitatea întrunirii colegiului director, realizării scopului pentru care aceasta a fost constituită, iar pe de altă parte, chiar şi în eventualitatea existenţei unor astfel de dovezi, petenta trebuie să probeze şi împrejurarea că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea scopului asociaţiei“.
 
Așa se face că cererea de dizolvare a fost respinsă, ca nefondată.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului cu privire la apelul declarat în cauză.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, în atenţia judecătorilor din Galaţi
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii