Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firme, bani și contracte publice Cum a ajuns Eucass SRL de la câştigătoarea mai multor contracte de la Primăria Constanţa, la condamnată pentru ucidere din culpă

ro

23 Feb, 2022 00:00 2369 Marime text

 
  • În trecut, societatea Eucass SRL a câştigat mai multe contracte de la Primăria Constanţa, dar și de la alte instituţii publice.
  • Firma a obţinut de la Primăria Constanţa contractul pentru lucrări de reparare, vopsire şi înlocuire a gardului (mic şi mare) de protecţie a spaţiilor verzi.
  • De asemenea, societatea a mai obţinut de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa contractul „Modernizarea clădirii sediului administrativ şi clădire ateliere prin recompartimentare şi construire pod circulabil“.
  • SC Eucass SRL a participat și la construirea de blocuri în cartierul de locuinţe pentru tineri de pe Baba Novac.
 
 
Magistrații de la Judecătoria Constanța au soluționat în primă instanță dosarul privind moartea unei fetițe, de 12 ani, care a căzut în gol, în noiembrie 2016, de la etajul 5 al blocului aflat în construcţie, situat pe strada Steagului nr. 49 din municipiul Constanţa.
 
Clădirea aparține SC Eucass SRL, firmă în care Iusuf Mahir este asociat unic. 
 
De-a lungul anilor, societatea Eucass SRL a câştigat mai multe contracte de la Primăria Constanţa, dar și de la alte instituţii publice.
 
În trecut, societatea a obţinut de la Primăria Constanţa contractul pentru lucrări de reparare, vopsire şi înlocuire a gardului (mic şi mare) de protecţie a spaţiilor verzi. De asemenea, societatea a mai obţinut de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa contractul „Modernizarea clădirii sediului administrativ şi clădire ateliere prin recompartimentare şi construire pod circulabil“.
 
Nu este de trecut cu vederea peste faptul SC Eucass SRL a participat și la construirea de blocuri în cartierul de locuinţe pentru tineri de pe Baba Novac.
 
Mazăre vrea „ghiduşii" în locuinţele ieftine (galerie foto)
 
Revenind la dosarul penal deschis după moartea fetiței de 12 ani, recent, în rejudecare, societatea comercială Eucass SRL a fost condamnată de Judecătoria Constanța la pedeapsa amenzii penale de 18000 lei (180 zile amendă penală x 100 lei), pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și la pedeapsa amenzii penale de 12000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii.
 
Instanța i-a aplicat inculpatei SC Eucass SRL pedeapsa cea mai grea de 18000 lei pe care o va spori cu 1/3 din cealaltă pedeapsă stabilită, respectiv 4000 lei, urmând ca firma să execute pedeapsa amenzii penale de 22.000 lei.
 


Cu executare

 
Iusuf Mahir, asociat unci al Eucass SRL, a luat doi ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și la 3 luni închisoare, pentru săvârțirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
 
Instanța a constatat că fapta este concurentă cu fapta pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 2 ani prin S.P. nr.423 din 21/10/2016 a Tribunalul Constanta def. prin neapelare la 24/11/2016, pedeapsă ce a fost suspendată condiționat cf. art. 81 din C.penal 1969 pe un termen de 4 ani de zile. În baza art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 rap. la art. 85 C.penal 1969
 
Drept urmare, Judecătoria a anulat suspendarea condiționată a executării pedepsei de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentința penală nr. 423/2016 a Tribunalului Constanța și a aplicat pedeapsa cea mai grea de doi ani de închisoare, pe care o sporește cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 9 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani și 9 luni de zile.
 
Potrivit minutei judecătorești, pedeapsa se va executa în regim de detenție, conform art. 60 C.pen., fiind singura modalitate de individualizare permisă de lege.
 
60.000 euro, daune
 
În continuare, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile și a dispus obligarea inculpaților, în solidar, la plata către părțile civile a următoarelor sume: - 1901 lei, către partea civilă (...), cu titlu de daune materiale. - 30.000 euro, la cursul oficial al BNR la data plății, către partea civilă (...), cu titlu de daune morale - 30.000 euro, la cursul oficial al BNR la data plății, către partea civilă (...), prin reprezentant legal C.L., cu titlu de daune morale.
 
Trebuie precizat că prezentul dosar a mai fost soluționat de Judecătoria Constanța, însă Curtea de Apel a decis rejudecarea procesului de către prima instanță.
 
Date din anchetă
 
Pe scurt, în actul de sesizare a instanței se aratră că, la data de 30 noiembrie 2016, în jurul orei 16:30, lucrătorii Secției 4 Poliție Constanța au fost sesizați să se deplaseze la o clădire, unde se află un copil căzut de la etajul 5. Ajunși la fața locului, lucrătorii de poliție au găsit la subsolul clădirii în construcție, o persoană sex feminin întinsă pe jos, în stare de inconștiență și un echipaj medical care, în urma protocolului aplicat a constatat că respectiva persoană, identificată ca fiind minora (...), nu mai are puls, fiind declarată decedată.
 
De precizat că, tot în actul de sesizare a instanței mai mai arată că, în data de 19 iunie 2014, în urma unui control efectuat de lucrătorii din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, a fost sancționată contravențional, (când stadiul lucrărilor executate era de D+P+3E), pentru efectuarea de lucrări de construcție fără a deține autorizația necesară, stabilindu-se ca măsuri, oprirea executării lucrărilor de la data comunicării procesului verbal, obținerea autorizației de construire, în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal, în caz contrar desființarea lucrării și aducerea terenului la starea inițială. Ulterior, la data de 03.11.2016, prin nota de constatare nr. (...) s-a constatat faptul că nu s-a conformat măsurilor dispuse, stadiul lucrărilor fiind de D+P+5E.
 
Totodată, mai spun anchetatorii, nu s-a respectat dispoziții legale stabilite de Primăria Constanța prin HCLM 184/2013, referitoare la modul de împrejmuire cu panouri aliniate și acoperire cu plasă a construcției existente.
 
„Cu ocazia efectuării cercetării la fața locului s-a constatat faptul că, construcția (...) din municipiul Constanța, nu era semnalizată corespunzător și nici îngrădită, nefiind asigurată nici cu pază“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
SC Eucass SRL, în faliment
 
Potrivit Confidas.ro, plaformă consultată la data de 22 februarie 2022, SC Eucass SRL are sediul social în municipiul Constanța și se află în faliment – dosar 4045/118/2012.
 
Noul termen (al 51-lea) a fost pentru data de 11 aprilie 2022.
 
Dosarul a fost înregistrat la tribunal la data de 18 aprilie 2012.
 
Pe lista creditorilor se află aproximativ 100 de persoane fizice și juridice.
 
Firma (înființată în 1994) și se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Asociat unic al SC Eucass SRL este Iusuf Mahir, care mai apare și în SC Tebo Gaz SRL.
 
SC Tebo Gaz SRL (fondată în 1998) se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“ și este controlată de Iusuf Leila și de Iusuf Mahir, fiecare deținând câte 50% din capitalul social.
 
Iusuf Leila apare în SC Euzal Ideal Construct SRL și în SC Ideal Inovativ Construct SRL, și a figurat în SC Alcor Comco SRL (firmă radiată).
 
Tot potrivit Confidas.ro, SC Ideal Inovativ Construct SRL (fondată în martie 2021) se ocupă de „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Compania a încheiat un contract de achiziții publice (iunie 2021) în valoare totală de 13.243 de lei.
 
Autoritatea contractantă a fost Colegiul National „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, unde firma a efectuat lucrări de reparații acoperiș, lucrare pentru care a încasat 13.243 de lei.
 
Alcor Comco SRL (înființată în iulie 1997), radiată, cu ultima mențiune la Registul Comerțului 11 octombrie 2021,  a încheiat 32 contracte de achiziții publice în valoare totală de 975.276,08 de lei.
 
Printre autoritățile contractante se află:
 
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța (lucrări de acoperire cu țiglă),
 
Directia Generală de Asistență Socială Constanța (servicii de spălătorie și curățătorie lenjerie de pat, lucrări de închidere cu BCA goluri de ferestre și usi)
 
Ministerul Apărării - Unitatea Militara 02154 Constanta  (servicii de spălătorie și de curățătorie uscată, lucrare de întreținere și reparatii curente construcţii şi instalaţii sanitare).
 
Municipiul Constanta – Execuție lucrări privind repararea, vopsirea, montarea, demontarea, transportul și depozitarea bancilor de odihnă, a copertinelor parasolare, a meselor și a butucilor pentru spațiile de recreere din Municipiul Constanta și Stațiunea Mamaia, în anul 2013. Elemente de joacă și lucrări de amenajare pentru cinci locuri de joacă.
 
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol - servicii spălătorie, lucrări de întreținere curentă, zugrăvire Pavilion B.
                   
Teatrul de Stat Constanța - Lucrări de reparații zugrăveli exterioare.
 
Decizia prin care SC Eucass SRL și asociatul unic Iusuf Mahir au fost condamnați de Judecătoria Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tragedie în Constanţa!
O fetiţă a murit după ce a căzut de la etajul 5 al unui bloc în construcţie. Condamnări

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii