Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Fost inspector vamal, reabilitat

ro

13 Dec, 2022 14:46 1427 Marime text


Tribunalul Constanța a dispus azi, 13 decembrie 2022, reabilitarea judecătorească a unui fost inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud condamnat în 2014, la o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de luare de mită.
 
Oficial!
 

În baza art. 527 si urm. C.p.p. in referire la art. 165 si urm. N.c.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. dispune reabilitarea judecatoreasca a condamnatului Sandu Nelu Valentin (...), cu privire la pedeapsa de 4 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 198/26.04.2013 a Tribunalului Constanta ramasa definitivă prin decizia penala nr.2927/4.11.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In baza art. 537 C.p.p se va face mentiunea pe hotararea prin care s-a dispus condamnarea, la data ramanerii definitive a prezentei. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de contestatie in termen de 10 zile. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 13.12.2022.

 
Amintim că, potrivit DNA, prin decizia penală 2927 din 4.11.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea fostului inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de luare de mită.
 
Tot în acest dosar, Roberto Lucian Bojin a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, iar Rotariu Daniela s-a ales cu un an de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
 
În cazul ultimilor 2 inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile art. privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
 

În perioada 21 – 23 martie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a pretins și primit de la reprezentantul legal al unei societăți comerciale cu activitate de import – export (denunțător) suma de 700 de USD pentru ca, în calitatea sa de lucrător vamal și șef de tură în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud – Agigea, să deruleze cu celeritate formalitățile vamale de import necesare activității firmei denunțătorului. Banii au fost pretinși și primiți prin intermediul inculpaților Rotariu Daniela și Bojin Roberto Lucian, persoane care, în mod neoficial, prestau servicii de intermediere între societăți comerciale și comisionari vamali.
 


De asemenea, în perioada 27 martie – 2 aprilie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a mai pretins de la același denunțător, prin intermediul inculpaților Rotariu Daniela și Bojin Roberto Lucian, suma de 700 USD în același scop. Banii au fost primiți în data de 2 aprilie 2012, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumelor de 6.600 lei și 5.000 dolari SUA identificate în autovehiculul utilizat de inculpatul Sandu Nelu Valentin în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu ocazia efectuării percheziției, având în vedere că acestuia, în calitate sa de lucrător vamal, îi era interzis să aibă asupra sa aceste sume de bani în conformitate cu reglementările Autorității Naționale a Vămilor.
 
Inculpatul Bojin Roberto Lucian a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Constanța al DNA în cursul anului 2004. La data de 2 octombrie 2009, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv condamnarea inculpatului Bojin Roberto Lucian la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită.
 
La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. - Serviciul Județean Anticorupție Constanța și Serviciul de Informații și Protecției Internă Constanța.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii