Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, detalii despre poluare și explozia de la Petromidia

ro

25 Feb, 2022 13:54 1999 Marime text
  • Ediția de vineri, 25 februarie, ora 13.00, a emisiunii „ZIUA-n amiaza mare” o are ca invitat pe șefa Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, Steluța Popescu. 


 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 

 
Steluța Popescu conduce instituția din 2020, cu o întrerupere de șase luni. Lucrează la Garda de Mediu Constanța din 2003, chiar de la înființarea instituției, anterior desfășurându-și activitatea la Agenția pentru Protecția Mediului. Garda Națională de Mediu (GNM) este o instituție de inspecție şi control din subordinea Ministerului Mediului. Este finanțată integral de la bugetul de stat.

 

 Activitatea noastră a fost destul de intense și foarte variată. Pe lângă controalele planificate, incluse în planul nostrum annual, am avut o activitate susținută în Portul Constanța Sud Agigea în special și la punctele de trecere a frontioerei., unde am fost solicitati pentru controale privind transferal de deșeuri. Am reușit să stopăm intrarea în țară a circa patru mii de tone de deșeuri, atât pec ale rutieră sau maritimă, spune Steluța Popescu.

 

GNM are în subordine 41 de comisariate județene, Comisariatul Municipiului Bucureştişi Comisariatul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, instituții fără personalitate juridică. Activitatea Gărzii Naționale de Mediu are trei obiective: prevenirea poluării mediului, refacerea acestuia şi aplicarea legii în domeniul protecției mediului, direcțiile principale fiind controlul poluării, biodiversității, biosecuritățiişi ariilor protejate.
 
La „ZIUA-n amiaza mare“ Steluța Popescu vorbește despre modul în care comisarii Gărzii de Mediu Constanța își desfășoară acțiunile de inspecții și control, despre sancțiunile aplicate în situații de încălcare a legilor mediului. Vom afla, astfel, informații despre situația gestionării cazurilor de poluări, a gropilor de gunoaie, a importurile ilegale de deșeuri și multe altele.



Despre incendiul de la rafinăria Petromidia
 

La Rompetrol este instalație autorizată integrat, asta însemnând o autorizație în vederea prevenirii poluării și riscurilor. Prezintă un risc major de accidente. A fost incendiu urmat de explozie, au fost și victime omenești, iar pe parte de poluare atmosferică s-a monitorizat fenomenul și am acționat conform procedurilor noastre. Se fac niște anchete cu procurorul de caz. S-a aplicat sancțiune contravențională în valoare de 50.000 de lei și s-a monitorizat ulterior tot ce-a urmat.


 
Activitatea de inspecție şi control a Gărzii de Mediu este structurată pe trei domenii  principale: controlul poluării factorilor de mediu (aer, apă, sol, subsol şi ape subterane, gestiunea deşeurilor etc.), fiind inclus şi controlul respectării regimului substanțelor şi preparatelor chimice periculoase şi controlul biodiversității, biosecuritățiişi ariilor naturale protejate.







Foto ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii