Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Revista Zări Alb Astre și sufletul mircist al fiecărei generații. Munca din spatele premiilor și distincțiilor

ro

15 Sep, 2022 00:00 1850 Marime text
  • Despre eforturile depuse pentru coordonarea și îndrumarea activității a zeci de mirciști ce își leagă în prezent numele de Zările Alb Astre am discutat pe larg în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 14.00.
  • Invitați au fost prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, coordonatoarele revistei, dar și liceanul Dima Nancu, redactorul-șef al publicației, puntea de legătură între profesori și mirciști.
 
O muncă titanică, „ședințe“ redacționale informale, la ore târzii din noapte, subiecte născute din discuții, articole respinse la tipar, dar, peste toate, comunicare, cooperare, empatie, spirit de echipă și dorința de autodepășire.
 
Așa poate fi descrisă, în doar câteva cuvinte, activitatea echipei redacționale a revistei Zări Alb Astre, publicație culturală a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, distinsă recent cu Premiul I la Concursul de Reviste „Eugen Botez“, ediția 2022.
 
Despre eforturile depuse pentru coordonarea și îndrumarea activității a zeci de mirciști ce își leagă în prezent numele de Zările Alb Astre am discutat pe larg în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 14.00.
 
Invitați au fost prof. Luminița Belcin și prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, coordonatoarele revistei, dar și liceanul Dima Nancu, redactorul-șef al publicației, puntea de legătură între profesori și mirciști.
 
„În primul rând, necesită foarte multă implicare. Această revistă face parte din viața școlii, este un brand, este ca o ștafeta în catedră de Limbă și literatură română. Nu ar fi existat această revistă dacă nu am fi avut sprijinul copiiilor, pentru care este o provocare. Revista i-a pus în poziția de a se exprima liber, de a gândi. Dima i-a mobilizat pe copii cum numai el știe să o facă. A fost o cuminicare permanentă între noi și copiii coordonați de Dima. Am ținut vie tradiția“, a relatat, în timpul emisiunii, prof. Luminița Belcin.
 
La rândul său, prof. dr. Amalia-Maria Roșioru, a vorbit despre munca depusă în cadrul echipei redacționale:
 
„În ceea ce privește numerele din ultimii ani, a presupus o activitate de echipă mai amplă. Am putut avea ședințe de informare la orice oră din zi și din noapte. Asta a creat o competiție. Am văzut că tinerii de astăzi sunt extrem de perfecționiști. Dincolo de ceea ce spunem noi, curpins, rubrici și nota ce ține de specificul liceului, sincronizarea cu celelalte reviste de cultură a făcut ca această publicație să fie un lucru deosebit. Dima a reușit să-și pună în valoare calitățile înnăscute și cultivate prin muncă. Dima nu e constestat de colegi, ceea ce e foarte important. Este foarte ascultat, își convoacă echipa, ei răspund prezent“.
 
La rândul său, Dima Nancu, elev în clasa a XII-a F a CNMB, dar și redactor-șef al Zărilor Alb Astre, a vorbit despre receptivitatea colegilor la „apelul“ privind realizarea revistei:
 
„Nu știu exact să spun cum i-am adunat pe colegi. Am fost mirați cât de repede s-a umplut biblioteca, unde ne fixaserăm locul de întâlnire. Am reușit cu răbdare. Nu am creat niciodată relații tensionate. Poate că nu mereu ne-am pus de acord asupra unor tematici. Este important de știut și că cei care n-au avut un articol publicat nu s-au supărat și au înțeles motivele pentru care s-a întâmplat așa. Aceasta nu înseamnă că nu vor publica niciodată. Așa cum le-am spus și descoperim și noi mereu, nu te naști învățat“.
 
Revista Zări Alb Astre marchează în 2022 cel de-al 75-lea an de existență, poziționându-se ca o revistă de cultură, creată de liceenii din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, sub coordonarea profesorilor, o revistă ce poartă în sine sufletul fiecărei generații, spiritul mircist și definită de dorința continuă de autodepășire.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
 
 
Citește și
LIVE VIDEO-TEXT
Nicolae al României, prezent la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân” din Constanța (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii