Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Facem Live pe rețelele de socializare de la un accident? Ce spun salvatorii

ro

30 Jun, 2022 00:00 1957 Marime text
Cpt. Paula Anghel - ISU Dobrogea
  • „Live“-ul de la accident transmis pe rețelele de socializare virtuală adesea face mai mult rău decât se poate imagina.
  • Invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 29 iunie, de la ora 14.00 a fost cpt. Paula Anghel, șef Centrul de Fomare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.
  • Pe parcursul emisiunii, șeful Centrului de Formare și Pregătire SMURD a explicat, printre altele, cât de mult rău poate face intervenției un „live“ de la locul producerii accidentului, transmis pe rețelele de socializare.
 
Simpli spectatori ai tragediilor produse altora, unii dintre martorii unui accident rutier pot adesea cădea în capcana filmării intervenției echipajelor de salvare, din dorința de a-și crește urmăritorii profilului online sau de a deveni brusc mai interesanți în rândul prietenilor.
 
Cu toate acestea, „Live“-ul de la accident transmis pe rețelele de socializare virtuală adesea face mai mult rău decât se poate imagina.
 
Invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 29 iunie, de la ora 14.00 a fost cpt. Paula Anghel, șef Centrul de Fomare și Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.
 
Pe parcursul emisiunii, șeful Centrului de Formare și Pregătire SMURD a explicat, printre altele, cât de mult rău poate face intervenției un „live“ de la locul producerii accidentului, transmis pe rețelele de socializare.
 
„Aparținătorii acelui om, ai victimei, nu știu despre producerea accidentului și nu știu despre starea acelui om. Și să vezi la televizor că o rudă este implicată în accident și pe tine nu a apucat nimeni să te sune, să știți că nu este deloc bine. Sau să vezi pe Facebook, indiferent unde. Dar, ca să-l vezi, vă dați seama că impactul emoțional este foarte mare, pentru cei de acasă, în primul rând. Impactul emoțional este mare și dacă nu-l cunoști și să vezi că un om este resuscitat sau să vezi o fractură deschisă, vezi mult sânge, vezi imagini care te pot afecta emoțional. Nu sunt blurate aceste imagini. O instituție de presă le blurează, le cenzurează, există niște limite. Un Live pe o rețea de socializare nu respectă dreptul la propria demnitate. Pacientul respectiv are și el o demnitate. Omul își revine, nu este în regulă să fie arătat așa“, a explicat șeful Centrului de Formare SMURD.
 
De asemnena, aceasta a atras atenția și asupra dificultăților de a interveni pentru a salva viața cuiva într-un astfel de context:
 
„Tu nu apuci să faci nimic, pentru că cineva filmează și se vede la televizor, pe rețele de socializare sau oriunde în toată «splendoarea» sa, nu este normal așa ceva“.
 
În plus, șeful de echipaj SMURD a subliniat faptul că o atitudine agresivă a celui ce filmează pentru rețelele de socializare îi face și pe ceilalți oameni să creadă că echipajul de salvare nu își face datoria.
 
Nu în ultimul rând, cpt. Paula Anghel a atras atenția și asupra faptului că echipajul de salvare răspunde de toți cei prezenți acolo, trebuie să se asigure că nu există alte victime în plus, iar cei care transmit „Live“ accidentul riscă să se accidenteze pe ei, din neatenție, sau pe cei din jur.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
 
 
 
Citește și
ZIUA LIVE. Cum se pregătesc salvatorii de vieți?
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/justitie/ziua-live-cum-se-pregatesc-salvatorii-de-vieti-788382.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii