Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Maria Elena Chiselenco Tânăra de 14 ani care face minuni cu pianul. Ce premii a luat și ce aspirații are

ro

10 Mar, 2021 11:14 4181 Marime text
  • Maria Elena Chiselenco este o copilă de 14 ani, care a impresionat publicul național și internațional cu talentul ei la pian
  • Vom afla mai multe din pasiunea ei pentru muzică în cadrul unui interviu online la ZIUA de Constanța
 
Pandemia COVID-19 ne-a schimbat viețile tuturor. Cultura, putem spune drept, că a fost o victimă colaterală, fix cum au fost și alte domenii. Cel mai greu este, într-adevăr, pentru tinerii și copiii care încearcă să dezvolte o carieră artistică.


 
Maria Elena Chiselenco este o tânără de 14 ani din Constanța, cu o afinitate unică și o pasiune de neimaginat pentru pian. Atunci când o persoană ascultă un concert al adolescentei este purtată într-o dimensiune unde aceste probleme cotidiene dispar. Din nefericire, au fost mai puține concerte și mai puține concursuri offline, ca să le numim așa, iar acest lucru a îndepărtat de cele mai multe ori artistul de un public fizic. Se spune că emoția nu poate depăși bariera digitală, iar ascultatul live al unei piese este un moment unic.


 
Totuși, printre atâtea vești mai puțin îmbucurătoare, cotidianul ZIUA de Constanța vă prezintă o speranță a muzicii din Constanța, care la 14 ani numără peste 40 de premii naționale și internaționale și aprecieri oferite de persoane de rang înalt din alte țări. Maria Elena Chiselenco va povesti ce înseamnă pianul pentru ea, în redacția ZIUA de Constanța, în cadrul unui interviu online, joi, 11 martie, de la ora 10.00, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 

Întrebările redacției:

 
1.     Ce înseamnă pianul pentru tine?
Pianul pentru mine este un mijloc de comunicare. Este cel mai bun prieten al meu. Nu ma descurc foarte bine. Am inceput cand aveam șase ani. Jucându-mă non stop pe acea orgă, mama și tata m-au înscris. M-am dus și spre percuție, către chitară. Am rugat-o pe profesoară să mă ajute să aleg un instrument și am ales percuția pentru a nu-mi răni degetele.

2.     Povestește-mi cum ai început și ce te-a atras cel mai mult la acest instrument.
Cel mai mult m-a atras sunetul, aspectul pianului. M-a atras posibilitățile de a-mi exprima sentimentele infinite. Este poezia sufletului meu. 

3.     Care sunt realizările tale, nu puține la număr, pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor?
Am avut până acum concursuri naționale, cât și internaționale – concerte, recitaluri, masterclassuri cu profesori din alte țări. Cu cele care mă mândresc cele mai tare – 3 ani la rând pentru fundația ARCA a preotului Picu, ale cărui concerte sunt făcute pentru copiii cu dizabilități din cadrul fundației. 

4.     Care sunt cele mai importante concerte și premii de până acum?
Gold Award la un concurs din Hong Kong, Grand Prix la un concurs din Ucraina, am mai luat încă un Grand Prix în Polonia, cât și o scrisoare de recomandare de la primarul localității. Am primit invitație la concursul Rocky Mountains, la Toronto, unde ar trebui să merg în vară.

5.     Care a fost soluția găsită de a continua activitatea, în ciuda restricțiilor actuale?
Primel două luni, cred că am lucrat normal, până am realizat că sunetul de la mine ajunge mai târziu la doamna Adela. Astfel, m-am adaptat să cânt fragmentele intuitiv, în avans. 

6.     Unde te vezi peste 10 ani și cum crezi că vor evolua pasiunea și cariera pe care o vei avea?
Peste 10 ani, pasiunea mea o să fie cred că la fel , dacă nu mult mai mare. Cred că o să fiu la Conservator, ca și carieră. Mă gândeam să merg la New York la Julliard.

7.     Se spune că muzica schimbă multe. Crezi că vei schimba lumea cu muzica ta?
Muzica chiar schimbă foarte multe. Mi-a schimbat stilul de viața și modul în care gândesc. Deși, așa sper că voi schimba lumea prin muzica mea, nu știu dacă este suficient o singură pianistă. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii