Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pelerinaj cu scandal. Ce spune ÎPS Teodosie. Dar autoritățile. Mesajul lui Orban. Cine poate merge la pelerinaj

ro

30 Nov, 2020 06:12 2601 Marime text
  • Înaltpreasfinţia Sa spune că este de acord cu măsurile de protecţie pentru prevenirea noului coronavirus 

Aseară, Înaltpreasfințitul Teodosie a declarat în direct, la RomâniaTV că sărbătoarea de Sfântul Andrei va fi una împlinită, la Sfânta Peșteră a apostolului și a făcut un apel la autorități să nu-i întoarcă pe închinători din drum.

Înaltul prelat a precizat că la peșteră au fost marcate fluxurile pentru închinători, astfel ca distanța socială să fie respectată și niciun credincios să nu se îmbolnăvească.

„Au venit jandarmii, acolo la peșteră, au verificat fluxurile, cum vor merge, mâine, închinătorii, astăzi au fost puțini, pentru că tradiția este ca peleriniisă vină chiar de ziua Sfântului Andrei, dar mâine cred că se vor aduna ceva oameni. există marcaje unde să stea credincioșii, există fluxuri, există îndemnul, pe care l-am făcut și astăzi, pentru ca oamenii să respecte regulile sanitare și cred că mâine va fi o sărbătoare împlinită pentru cei ce vor veni la peșteră. Mă adresez Poliției și Jandarmeriei, să aibă înțelegere și să nu întoarcă pe nimeni, pentru că suntem legați în fața Sfântului Andrei, pentru că se respectă toate normele de protecție sanitară pentru ca nmeni să nu se îmbolnăvească, dimpotrivă, eu cred că cei care vor veni acolo vor deveni mai sănătoși, pentru că acolo este loc de vindecare, pentru că Sfântul Andrei nu ne-a părăsit, Sfântul Andrei este încă în comuniune cu noi, deci trebuie să fim și noi recunoscători”, a declarat înaltpresfințitul Todosie.

Arhiepiscopul Tomisului o lasă mai moale

Înaltpreasfinţia Sa spune că este de acord cu măsurile de protecţie pentru prevenirea noului coronavirus şi aşteaptă toate autorităţile locale să vină luni la peştera Sfântului Andrei.
PS Teodosie spune că pelerinii care vor ajunge la Peştera Sfântului Andrei vor veni mai sănătoşi pentru că acolo este loc de vindecare. De asemenea, acesta a vorbit foarte frumos despre autorităţile locale.

ÎPS Teodosie: Jandarmii sunt îngeri păzitori, îi invit mâine la peştera Sf. Andrei

„Există bunăvoinţă, omenie. Eu nu am lipisit de la evenimentele jandarmeriei, poliţiei, eu consider că sunt nişte îngeri păzitori. Eu nu am avut niciodată neplăceri cu ei, în afara incidentului de la Sf. Ecaterina. Azi au verificat fluxul. Tradiţia e să se meargă la Sf Andrei chiar de ziua lui. Noi nu suntem împotriva regulilor care să protejeze lumea. Avem şi televiziunea locală şi a noastră, toată lumea poate vedea.
Rog autorităţile să nu aibă ceva cu pelerinii, să îi întoarcă pe zi. Toţi trebuie să respecte regulile necesare, eu cred că cei ce vin acolo vor deveni mai sănătoşi, pentru că acolo e loc de vindecare. În orice zi, la Peştere e un har. Sf. Andrei nu ne-a părăsit, e în comuniune cu noi. Este Sfântul cel mai apropiat nouă, el ne-a născut să fim creştini. Fără el nu am fi creştini. Sf. Andrei a avut multe bucurii, nimeni nu l-a alungat. Dimpotrivă, avea foarte multe cereri. Noi am invitat de sus până jos autorităţile. E datoria mea de păstor.

Mie această pandemie mi-a adus o nădejde mare, sunt mai aproape de credincioşi, în vreme de boală şi tristeţe trebuie să fii aproape de credincioşi, eu am primit îndemn de la Dumnezeu să nu mă îndepărez. Nu pot să nu slujesc această sărbătoare. Cu modestie spun, sunt urmaşul Sf. Andrei. Dumnezeu mi-a dat energie. Somnul e necesar. Nu pot să lâncezesc, dacă Dumnezeu mi-a dat putere… noi nu alegem locul unde să mergem, Dumnezeu ne trimite”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Jandarmi și polițiști pe drumul către mănăstire

Peste 130 de jandarmi şi poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică la ceremonialul religios desfăşurat cu ocazia sărbătoririi hramului Mănăstirii.

,,Peştera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin. Principalele obiective ale forţelor de ordine vor fi siguranţa participanţilor şi prevenirea producerii de incidente. Pentru aceasta, vor fi organizate echipe de dialog, patrule pedestre şi auto, cordoane de ordine publică şi alte dispozitive adaptate situaţiei din teren.
„Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment şi facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi şi nici nu au fost mobilizate forţe şi mijloace în sprijinul celor din judeţul Constanţa”, transmite Jandarmeria Constanţa.

De astăzi la slujbă pot participa numai persoanele care locuiesc în comuna Ion Corvin, credincioșii din alte zone neavând acces.

Filtrele de poliție și jandarmerie vor verifica toate persoanele care se îndreaptă către mănăstire.

Amenzile pentru nerespectarea regulilor sunt cuprinse între 500 și 2500 de lei.


 
Ludovic Orban îi răspunde lui Teodosie

”Din păcate, judeţul Constanţa a fost judeţul cu cea mai pronunţată creştere a numărului de infectări şi ieri a fost judeţul cu cea mai mare rată de infectări. În judeţul Constanţa, pe lângă municipiul Constanţa, au fost carantinate mai multe localităţi, la ora actuală cred că în judeţul Constanţa sunt cele mai multe localităţi carantinate.
Şi măsurile de carantinare au fost absolut necesare pentru a opri creşterea numărului de infectări. Sigur că, odată cu măsurile de carantinare a localităţilor, s-au luat şi decizii care ţin cont de sănătatea oamenilor. Eu cred că orice preot, orice înalt ierarh bisericesc trebuie să pună pe primul plan sănătatea şi viaţa oamenilor. Fiecare dintre noi sărbătorim Sfântul Andrei.
O să-l sărbătorim în felul nostru, fără să creştem riscul de transmitere a virusului. Cu atât mai mult într-un judeţ care este, practic, cu cea mai mare rată de creştere şi cu cel mai mare număr de persoane infectate. De aceea am îndemnat la un comportament care să fie conform, pe de-o parte şi cu credinţa, pentru cei care sunt credincioşi, dar pe de altă parte să ţină cont de nevoia de a proteja oamenii de riscul infectării”, a declarat Ludovic Orban, pentru Agerpres.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii