Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Scafandrii militari români sărbătoresc 55 de ani de activitate (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

18 Nov, 2022 08:43 1294 Marime text

UPDATE 2 

Activitățile vor continua, începând cu ora 11.00, în Portul Militar Constanța, cu desfășurarea unei ceremonii militare și cu lansarea medaliei aniversare „Scafandrii Militari Români – de 55 de ani, o profesie de elită”, emisă de Regia Autonomă Monetăria Statului. De asemenea, tot în portul militar, scafandrii militari vor prezenta un exercițiu tactic demonstrativ, cu o serie de secvențe de neutralizare a unui atac terorist la bordul unei navei aflate la cheu. 


UPDATE 1 

Programul va începe la ora 09.00, la Centrul 39 Scafandri, cu inaugurarea noului Sistem de Scufundare Simulată LH-300 din compunerea Laboratorului Hiperbar, cel mai performant sistem de antrenament al scafandrilor din Europa.




Centrul de Scafandri aniversează marți, 15 noiembrie, 55 de ani de la înființareaprimei structuri de scafandri militari din România, în anul 1967, cu denumirea Grupul 279 Scafandri.

Pentru a marca evenimentul, vor fi organizate vineri, 18 noiembrie, activități aniversare la sediul instituției de pe Bulevardul 1 Mai nr.19 din Constanța și în Portul Militar Constanța. 

La activitățile organizate de Centrul de Scafandri, au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor publice, comandanți de unități și mari unități, cadre militare în activitate și în retragere, persoane marcante din istoria de peste o jumătate de secol a scafandrilor militari.




Istoria Centrului de Scafandri 

Istoria Centrului de Scafandri începe la data de 15 noiembrie 1967, când, în baza ordinului Marelui Stat Major, s-a înființat Grupul 279 Scafandri. Acesta a funcționat în garnizoana Mangalia, până la data de 1 octombrie 1976, când s-a transformat în Grupul Scafandri de Luptă și a intrat în subordinea Centrului de Scafandri, o structură nou înființată, cu sediul în Constanța, subordonată Comandamentului Marinei Militare.

Odată cu trecerea timpului, experiența dobândită de scafandrii militari români a început să-și spună cuvântul. În perioada 25 septembrie – 09 octombrie 1984,a fost stabilit recordul național de adâncime prin executarea scufundării „Pontus IV” la adâncimea de 500 de metri (scufundare în saturație).

Experiența specialiștilor s-a dezvoltat și amplificat, iar în perioada 1984 - 1987, navele și scafandrii Centrului au participat la activități complexe de punere în funcțiune a primei platforme de foraj marin și a primei platforme pentru extracția țițeiului din Marea Neagră, la montarea conductelor submarine și, în continuare, la supravegherea și întreținerea acestora.

În baza Hotărârii Guvernului nr. 350 din 21 iulie 1993, Centrul 39 Scafandri a fost autorizat ca organ unic de brevetare, pregătire și perfecționare a scafandrilor profesioniști din țară și și-a restructurat și diversificat activitățile, dintre care menționăm: executarea de lucrări cu scafandri la nave, cheiuri și structuri imerse, formarea și atestarea personalului medical de specialitate, desfășurarea activităților de cercetare științifică pentru realizarea de mijloace tehnice și tehnologii de lucru sub apă.

În anul 1994, Centrul 39 Scafandri a fost reorganizat în Brigada de Submarine și Scafandri, având în subordine o unitate de scafandri de mare adâncime, o unitate de scafandri de luptă și submarinul „Delfinul”.În anul 1998, s-a revenit la titulatura de „Centrul 39 Scafandri”, iar unitățile de scafandri de mare adâncime și de scafandri de luptă din subordine au fuzionat, rezultând Divizionul 175 Nave Scafandri.

În luna decembrie 2014, Secția Scafandri de Luptă din Divizionul 175 a devenit Secția Scafandri de luptă și operații speciale, iar din mai 2016 s-a transformat în Divizionul 164 Forțe navale pentru operații speciale, în subordinea Centrului 39 Scafandri.

Ultimii ani consemnează înființarea Divizionului 176 Nave scafandri de mare adâncime la data de 1 noiembrie 2019, precum și atribuirea denumirii oficiale „Comandor Constantin Scarlat” pentru Divizionul 175 Nave scafandri de luptă, la data de 13 august 2021.

Astăzi, după 55 de ani de evoluție, Centrul 39 Scafandri este o unitate de elită a Forțelor Navale Române, confirmând tradiția în scufundare și reușind să se impună pe plan european ca un furnizor de formare profesională credibil și performant. 

Scenariile la care pot să răspundă structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenții subacvatice, operații militare, acțiuni de menținere a păcii şi umanitare, misiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, atât pe teritoriul național, cât şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii