Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 octombrie - Ziua Scafandrului Român!

ro

01 Oct, 2022 15:58 1138 Marime text
  • Ziua Scafandrului Român este celebrată în fiecare an la data de 1 octombrie, începând din 1976.

Ziua Scafandrului Român este sărbătorită anual în data de 1 octombrie. Sărbătoarea a fost instituită cu ocazia înființării, la 1 octombrie 1976, a Centrului de Scafandri din Constanța, prima unitate de scafandri din România.

Ziua Scafandrului Român este celebrată în fiecare an la data de 1 octombrie, începând din 1976.

La momentul respectiv, a fost înființat Centrul de Scafandri din Constanța, prima unitate de scafandri din România, cu activitate de cercetare în domeniul hiperbar.

Potrivit centruldescafandri.ro,  Centrul de scafandri, componentă a Forţelor Navale, cu o experienţă în domeniu de peste 50 ani, este unica instituţie de profil din România abilitată în brevetarea scafandrilor profesionişti şi autorizarea companiilor/instituţiilor cu activităţi în domeniul scafandreriei.


Vorbim despre un instrument militar bine dotat, motivat, flexibil, cu un suport logistic şi de transport naval, terestru şi aerian (la chemare), mereu pregătit pentru a putea răspunde în cel mai scurt timp provocărilor actuale generate de noile condiţii geopolitice şi strategice.


Scenariile la care pot să răspundă structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenţii subacvatice, operaţii militare, de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.


Obiectivul operaţionalizării scafandrilor militari, forţe certificate de evaluatori NATO, a constat în realizarea unor structuri cu nivel înalt de profesionalizare, înzestrare şi instruire, interoperabile şi dislocabile, în măsură să execute întreaga gamă de lucrări subacvatice şi misiuni NATO cu specific de operaţii speciale sau EOD (Explosive Ordnance Disposal).


Pe lângă activităţile cu specific militar, unitatea oferă servicii cu scafandri companiilor civile interesate. În cele cinci decenii de activitate, instituţia a brevetat peste 1000 de scafandri profesionişti şi a participat la lucrări complexe în domeniul subacvatic, conform sursei citate.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Ștefan Strungaru, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie, ar fi împlinit azi 33 de ani
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii