Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial TVA redus, preţuri majorate!?

ro

12 Sep, 2016 00:00 2850 Marime text
Această stare de fapt am constatat-o demult, însă am crezut că sunt eu cârcotaşă sau am pus-o pe seama unor informaţii care mi-or fi scăpat… Deh, sunt şi eu om, nu le ştiu pe toate şi nici nu pretind asta. Numai că, zilele trecute, dorinţa de a se îmbogăţi cât mai mult şi, eventual, cât mai repede cu putinţă mi-a fost confirmată fără niciun echivoc.
 
Din data de 1 iunie 2015, TVA-ul pentru alimente şi nu numai a fost redus la 9%. Bucurie mare pe românii care, pe bună dreptate, au sperat să aibă parte de preţuri de bun-simţ… Poate aşa, cu banii economisiţi, vor avea posibilitatea să mai împlinească o dorinţă nu prea exagerată a copiilor lor… Eronat. Prin invocarea creşterii preţurilor la carburanţi sau la utilităţi, a majorării salariilor minime pe economie şi a altor motivaţii, patronii unităţilor de alimentaţie publică au crescut preţurile produselor. Uneori, aberant.
 
Deşi nu sunt de acord cu mâncarea tip fast food, am considerat că, o dată la câteva luni, pot să-i fac fiului o poftă: aceea de a mânca o shaorma cu pui. Ne aflăm la final de sezon estival şi toţi agenţii economici susţin că scad preţurile, aşa că mi-am zis în gând că vom avea parte de tarife de bun-simţ. Când colo, realitatea a fost cu totul alta. O shaorma mare cu pui era 14 lei, iar cea mică, 12 lei… Cel puţin aşa era prin iunie. M-am dus să achit, şi, surpriză. Cu zâmbetul profesional pe buze şi cu o voce plăcută, casiera mi-a cerut 16 lei. Probabil mi-a sesizat mirarea şi mi-a explicat, oarecum stingherită de situaţie, că, de curând, s-a scumpit.
 
O logică a acestei măsuri am găsit-o imediat. Ceea ce vă relatez se întâmpla în Constanţa, iar firma respectivă este printre cele căutate pentru livrări la domiciliu. Aşa că, deşi suntem în extrasezon, deşi avem un TVA redus la 9%, probabil că patronul, un consilier judeţean, s-a gândit să aplice o majorare. Am încercat să găsesc o explicaţie plauzibilă. Să fi vrut să-şi acopere pierderile provocate de „vizita“ celor de la ANAF, să fi vrut să le asigure salarii integrale angajaţilor săi, afectaţi de închiderea dispusă de cei de la Fisc, sau o fi urmărit să-şi acopere nişte cheltuieli?… Sau poate a vrut să-şi obişnuiască de pe acum potenţialii clienţi din sezonul rece, când creşte numărul comenzilor telefonice pentru livrări la domiciliu…
 
În fine, interesant este faptul că, acum, preţul unei shaorma mare cu pui - meniu pentru o persoană - este similar cu cel plătit pentru un pui la rotisor, care ar putea sătura minimum două persoane… Deci, ce produs e mai rentabil şi mai sănătos?
 
Oricare ar fi motivul acestei majorări de preţ, cert este faptul că reducerea TVA nu a adus niciun beneficiu consumatorului, şi asta pentru că, atunci când vine vorba despre alimentaţie publică, adaosul comercial nu are limită, atâta timp cât… există clienţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii