Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Schimb bușteni pentru o tonă de gunoi

ro

19 Jun, 2021 00:00 3678 Marime text
  • Ne pleacă pădurile în containere și importăm deșeurile altora
 
Cam așa ar trebui să sune un anunț în lipit pe un stâlp al firmelor conduse de „smecherașii” din România. Din păcate, în ultimele șase luni, reies la suprafață povești mai vechi legate de exportul de bușteni, care este complet interzis începând cu 1 ianuarie 2021, pentru o perioadă de 10 ani.
 
Ce este interzis de mai mult timp, dar este o obișnuință a unora este importul de gunoaie. Constanța și porturile sale reprezintă poarta de intrare și ieșire a Uniunii Europene către Asia. Mii de tone de deșeuri sunt oprite de autoritățile române pentru a nu ajunge să fie arse pe câmp sau aruncate în gropi de gunoi neconforme. Între timp, noi trimitem în Pakistan sau China bușteni răzuiți, sau cum spunea un reprezentant al Poliției de Frontiere, au fost bărbieriți puțin pentru a semăna cu ceea ce scrie în acte – cherestea.
 
Mirosul de lemn umed, ușor mucegăit, cu scoarța atârnată pe margine, neputința unor oameni care priveau cum zeci de ani de existență au fost aruncați într-un container, urmând să devină mobilă scumpă importată peste câteva luni în România. Desigur, nu sunt absurdă, dar legislația actuală le permite unora să trimită în afară pădurile noastre, de care ne plângem cum dispar sub ochii noștri.
 
Îmi amintesc de reportajul unor colegi din presă cu privire la pădurile tăiate care dispăreau văzând cu ochii din elicopter. Goluri imense în pădure, asemănătoare căderii părului unui om care luptă cu cancerul. Neputința privitorului, cât și a jurnaliștilor care încercăm să apelăm la responsabili și ne lovim de ziduri de opinii contrare.
 
O lege pentru protejarea pădurilor ar exista, cum spun cei din jur, dar aplicabilitatea ei lasă de dorit. Garda forestieră de la Constanța a lipsit în momentul deschiderii containerelor cu lemne care urma să plece în Pakistan. Desigur, a ajuns mai târziu, iar directorul era puțin deranjat că îl țineam din treabă și îmi recomanda să vorbesc cu experți să înțeleg eu diferența dintre cherestea și bușteni.
 
Din păcate, am văzut cu ochii mei deschiderea containerelor, am văzut că ce ar fi trebuit să fie dreptunghiular era aproape perfect rotund și am văzut pădurile cum ne pleacă.
 
Și acum o lună am văzut gunoaiele cum vin călare peste noi.
 
Noi poate nu vom resimți impactul la nivelul în care îl vor simți ai noștri copii, însă dacă asta este moștenirea pe care o lăsăm, este trist.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii