Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Distracție pe litoral, fără mască și frică de coronavirus. Mai e Vama ce a fost?

ro

02 May, 2022 00:00 3058 Marime text

În România, 1 Mai este recunoscută şi ca Ziua Muncii, fiind o sărbătoare legală. Oamenii au liber de la serviciu, aşa că cei mai mulţi preferă să iasă în natură, să facă grătar sau să plece în vacanţă.

 
Încet, dar sigur pandemia de coronavirus a rămas în spate și s-a transformat într-o amintire urâtă. După doi ani de pandemie, oamenii apreciază mai mult vacanţele şi vor să plece de acasă chiar şi pentru un weekend. Este clar că şi-a pus amprenta această perioadă de doi ani care ne-a marcat puternic.
 

Fiecare vârstă vine la pachet cu genul ei de distracție. Mai ales la mare. Nu poți amesteca lucrurile, asta dacă nu vrei să dai în penibil.  Nu poți să faci ce făceai la 18 ani, și la 40. Parcă nu te mai prinde. Parcă agățaul de la Vama Veche nu mai e la fel la 40 de ani. Te mai prinde și nu prea.
 

Generații de tineri veneau la Vama Veche și prindeau răsăritul pe plajă. Degetele le ardeau de la cântatul la chitară toată noaptea pe ritmuri de folk sau rock. Erau răgușiți de la sutele de șlagăre intonate în jurul focului de tabără. Cazare? Pe plajă direct în cort sau în mașină. Cine avea rulotă, era un fel de semi-zeu. Berea curgea râuri-râuri, iar distracția autentică era la ea acasă.


Dar de acum...așa cum spunea La Fontaine, s-a cam isprăvit. Este destul de greu acum să găsești cazare de pe o zi pe alta în această stațiune. Dormitul în cort pe plajă nu prea mai este o opțiune viabilă.


Petrecerile de pe plajă s-au mutat în cluburi. Senzația de libertate totală s-a transformat în live-uri.


Turiștii s-au înmulțit, iar sentimentul că poți face chiar orice a fost estompat.
 

Și e normal să fie așa. Acestea sunt standardele de astăzi.Vama Veche nu mai este ce a fost. Din fericire sau din păcate, depinde de perspectivă. Cu siguranță, mulți turiști români de astăzi se bucură de facilitățile oferite de civilizație în Vama Veche.  
 

Cei mai mulți dintre noi preferăm să dormim într-o cameră cu aer condiționat și TV decât într-un cort pe plajă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii