Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cel mai frumos și necesar cadou în vreme de război

ro

28 Feb, 2022 00:00 2864 Marime text

 
  • În aceste vremuri grele, cel mai bun, frumos și necesar cadou pe care ni-l putem face unii altora, atât cât mai putem, este să ne dăruim timpul nostru, empatia și atenția neumbrită de gadget-urile și dispozitivele ce ne fac atât de prezenți în spațiul virtual, dar atât de inexistenți și inerți în viața reală.
 
Trăim în vremuri pe care cei mai mulți dintre noi le cunoaștem din cărți și despre care nu am crezut că vom ajunge vreodată să le cunoaștem și din presa la zi.
 
Războiul, în cea mai brutală și temută formă a sa, se petrece în jurul nostru, ne invadează viața, știrile, ecranele dispozitivelor mobile de care suntem tot mai dependenți în ultimii ani.
 
În această lume haotică în care ne-am trezit catapultați și în care am descoperit cu groază în ultimele câteva zile că nimic nu este garantat, că societatea tehnologică și postmodernă în care trăim nu ne garantează niciun fel de securitate în fața tancurilor și a obuzelor, cred că trebuie să încetăm să ne mai luăm de-a gata, cum s-ar spune, unii pe alții.
 
Să nu mai luăm ca pe un sine înțeles faptul că e în regulă să-i rănim pe cei dragi, căci avem tot timpul din lume să ne reparăm greșeala, să nu mai pretindem în neștire timpul și îngăduința celorlalți, fiind conștienți tot mai mult de faptul că tocmai timpul este cel de care nu dispunem după bunul nostru plac.
 
Dincolo de partea cui este dreptatea în acest conflict, dincolo de cât mult ar trebui să intervenim noi, ca popor, dincolo de ce ne spune istoria despre conflictele dintre cele două state și despre poziția noastră, a României, față de fiecare dintre acestea, un singur lucru rămâne valabil și valid indiferent de context: războiul ia vieți, cerne timp pe care nu-l avem, separă familii, dă naștere unor atrocități, seceră destine indiferent de convingeri religioase ori hashtag-ul de pe rețelele de socializare.
 
Dacă există un singur lucru bun pe care această atrocitate îl poate face pentru noi, oamenii „post-moderni“, oamenii „tehnologici“, oamenii omniprezenți pe rețelele de socializare pentru a-și spune păreri pe care nu cutezăm a ni le asuma prin acțiuni ulterioare în viața reală, atunci acel ceva este să ne facă să fim mai conștienți de timpul nostru și al celor dragi, să fim recunoscători pentru fiecare secundă pe care o putem trăi în pace, pentru fiecare moment în care nu suntem despărțiți de familiile noastre.
 
Nu zic să ne transformăm peste noapte în niște oameni mai buni (deși, desigur, o catastrofă cum este un război ar trebui să poată avea o astfel de putere asupra noastră).
 
Spun doar să fim mai îngăduitori și mai iubitori unii față de alții, mai toleranți, mai puțin vehemenți în a-i contesta pe ceilalți.
 
Să prețuim mai mult clipa prezentă, dar nu neapărat în momente imortalizate pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #timpdecalitate, să vedem câte like-uri sau inimioare primim, într-o desfătare a ego-ului. Ci chiar să fim unii cu alții, fără ochii spectatorilor virtuali, fără încurajările ori aprobările acestora, fără a avea nevoie de aprobarea spațiului virtual.
 
În aceste vremuri grele, cel mai bun, frumos și necesar cadou pe care ni-l putem face unii altora, atât cât mai putem, este să ne dăruim timpul nostru, empatia și atenția neumbrită de gadget-urile și dispozitivele ce ne fac atât de prezenți în spațiul virtual, dar atât de inexistenți și inerți în viața reală.
 
Citește și
 
Mobilizare exemplară pentru a veni în sprijinul refugiaților din Ucraina. Mai multe familii cazate la Năvodari, Mamaia și Constanța (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii