Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Așa se nasc campionii!

ro

22 May, 2023 00:00 1808 Marime text
  • Fără a se respecta anumite rigori, legate de program, alimentație sau odihnă, nu se poate face pasul de la sportul de masă la performanță și marea performanță.
 
Discuția pe care am avut-o deunăzi cu voleibalista de 15 ani Alexia Ruci, de la CSM Constanța, într-un interviu online la ZIUA de Constanța, m-a motivat să revin asupra unui aspect foarte important din viața unui sportiv: sacrificiile pe care acesta le face în drumul său spre performanță.
 
Fără a respecta anumite rigori, legate de program, alimentație sau odihnă, nu ai cum să faci pasul de la sportul de masă la performanță și marea performanță. Doar cine are ambiția de a urma un asemenea mod de viață, cât timp derulează activitatea sportivă, ajunge sus. Așa se nasc campionii! Cu ambiție, dăruire și strângând din dinți cu gândul la marea victorie. Și nu este deloc ușor ca, la vârsta copilăriei ori a adolescenței, să te încadrezi într-un tipar sportiv, să te rupi oarecum de lumea tentantă a prietenilor tăi, în numele marii performanțe.

Invitata mea de la ultimul interviu online, Alexia Ruci, îmi mărturisea că, la început, i-a fost greu să fac aceste sacrificii, în condițiile unui programul foarte încărcat, cu școală și antrenamente. Dimineața, are sală de forță, la ora 12.30 începe școala, la Năvodari, iar seara, după școală, unul din părinți vine cu mâncarea la pachet, o ia pe sportivă de la școală și o duce la antrenament, la Constanța, programat la ora 20.00. Alexia și-a dat seama însă că, dacă își dorește să ajungă unde vrea, trebuie să facă aceste eforturi.
 
Având acest exemplu, al Alexiei Ruci, m-am gândit și la alți sportivi care își sacrifică cei mai frumoși ani din viață pentru sport. Dau numai câteva exemple, primele care mi-au venit în minte, dar sunt infinit mai multe. De pildă, înotătorii, care intră în bazin, pentru primul antrenament al zilei, cu noaptea în cap. Așa cum e și cazul lui Matei Silivestru, de la Palatul Copiilor Constanța. Într-o zi din pregătirea sa, pentru a nu întârzia la cursurile școlare, având ore dimineața, dar și nedorind să piardă ceva din antrenament, tânărul înotător a început pregătirea mai devreme decât ceilalți colegi ai săi și s-a pregătit singur în bazin, avându-l pe margine pe antrenorul Octavian Tileagă.
 
La fel, Emanuella Rebeka Hanriot, cu care vorbeam anul trecut despre sacrificile pe care le face ea în numele marii dragoste pe care i-o poartă sportului. Practicantă de natație și Ashihara Karate, adolescenta din Oituz (un sat aparținător de comuna constănțeană Lumina) urma un program în care trezirea se dădea la ora 5.00, pentru a putea merge la școală (în Lumina) și la antrenamentele de la Ovidiu și de la Constanța! 
 
Sunt numai trei exemple din sportul constănțean, dar grăitoare pentru sacrificiile pe care tinerii sunt dispuși să le facă pe altarul performanței. Cum spuneam, așa se nasc campionii!  
 
Citește și:
 
Interviu online cu voleibalista Alexia Ruci, de la CSM Constanța
„Îmi doresc să devin o sportivă renumită“

 
Constanța. „O mică lecție de viață“ de la Matei Silivestru
Pentru a nu întârzia la cursuri, s-a antrenat cu noaptea-n cap. Singur în bazin! (GALERIE FOTO)


Emanuella Rebeka Hanriot
O tânără performeră face naveta zi de zi de la Oituz pentru școală, natație și karate (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii