Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul director general al Termoelectrica Chișinău, afacerist cu acte-n regulă la Constanța!

ro

04 Oct, 2022 00:00 2591 Marime text

 
  • Eni Veaceslav a fost director general al Termoelectrica SA Chișinău șase ani, până în 1 decembrie 2021.
  • În mai 2022, acesta a preluat firma Mileni Prod de la tulceanul Stere Șamata
  • Eni Veaceslav a schimbat denumirea societății, sediul social și obiectul principal de activitate, mutând compania din județul Tulcea, în județul Constanța, localitatea Năvodari
  • Acum, societatea Mileni Unic Prod se ocupă, în principal, de construcții
  • În Republica Moldova, presa a abordat frecvent subiecte legate de averea lui Eni Veaceslav și a scris despre anchetele Procuraturii Anticorupție


Numele lui Eni Veaceslav este binecunoscut în presa din Republica Moldova.

Nume grele de afaceriști de pe piața internațională vin să se afirme în sectorul business din Constanța! 

Eni Veaceslav, fostul director general al companiei Termoelectrica SA din Chișinău, Republica Moldova, devine afacerist cu acte-n regulă la Constanța, după ce a preluat, în primăvara acestui an, o societate din Tulcea și apoi i-a schimbat sediul social.
 
Numele lui Eni Veaceslav este binecunoscut în presa din Republica Moldova, jurnaliștii abordând adesea subiecte precum averea fostului director general ori eventuale percheziții desfășurate de procurorii Anticorupție moldoveni, în luna februarie a acestui an.
 
La Constanța, Eni Veaceslav este acum asociat unic al societății Mileni Unic Prod (fostă Mileni Prod), după ce omul de afaceri tulcean Stere Șamata, unic asociat, i-a cesionat în luna mai 2022 părțile sociale ale companiei fostului director Termoelectrica Chișinău.
 
Schimbările făcute în firmă de Eni Veaceslav
 
În acest sens, Monitorul Oficial nr. 2569 din 20 iunie 2022 cuprinde decizia din 22 mai 2022 a asociatului unic al Mileni Prod, Stere Șamata, de a-i cesiona la valoarea nominală cele 20 de părți sociale moldoveanului Eni Veaceslav.
 
Se mai arată în același document că Stere Șamata s-a retras din societate, Eni Veaceslav devenind astfel asociat unic și administrator al firmei, pentru o perioadă de 60 de ani.
 
Schimbările privind firma nu se opresc aici.
 
În Monitorul Oficial nr. 4080 din 27 septembrie 2022, se arată că asociatul unic al firmei, respectiv Eni Veaceslav, a decis schimbarea sediului social al firmei (care era în comuna tulceană Stejaru) în Năvodari, județul Constanța, pe strada D 21, nr. 70 – 72 lot 1.
 
Tot atunci au fost publicate schimbarea denumirii societății, care devine astfel Mileni Unic Prod, dar și schimbarea obiectului principal de activitate din „comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun“ în „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“, comerțul devenind astfel activitate secundară.
 
Nu în ultimul rând, a fost închis punctul de lucru pe care societatea îl avea în Constanța, pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 163.
 
Despre Eni Veaceslav
 
Eni Veaceslav a fost directorul general al companiei de stat (fondată în 2015) Termoelectrica SA din Chișinău, principalul producător de energie electrică și termică în regim de cogenerare din țară,  distribuitor și furnizor de energie termică din municipiul Chișinău.
 
Veaceslav a deținut funcția de director general al companiei până la data de 1 decembrie 2021, după ce a deținut-o timp de șase ani consecutiv, fiind la al treilea mandat, după cum arată presa din Republica Moldova.
 
Aceeași presă scria că Procuratura Anticorupție din Republica Moldova îl cercetează pe Eni Veaceslav în legătură cu averea dobândită, în raport de veniturile și cheltuielile sale.
 
Declarația de avere și interese personale
 
În declarația de avere și interese personale completată pe 28 decembrie 2021 în calitate de „director general în cadrul Agenției Proprității Publice SA Termoelectrica - Proces-verbal nr. 13 din 29.11.2021 al ședinței Consiliului Societății“, la încetarea mandatului, și publicată pe Portalul oficial al Agenției Naționale de Integritate din Republica Moldova, Eni Veaceslav a precizat că a realizat un venit anual de 622.763,45 MDL (lei moldovenești) de la Termoelectria SA (salariu) și alți 50.900 de euro au fost încasați de la Vladimir Scutelnic în baza unui contract de vânzare-cumpărare.
 
Soția sa a realizat un venit de 130.377,88 MDL, salariul de la Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova, alte două sume, respectiv 27.452,58 MDL și 14.050,51 MDL provenind din aceeași sursă și reprezentând cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, respectiv compensări cheltuieli de tratament.
 
În continuare, fostul director general a menționat trei terenuri agricole moștenite în 2012 și unul intravilan cumpărat în 2020, proprietățile continuând cu o casă de locuit, două apartamente, trei garaje și trei proprietăți reprezentând „altă avere imobiliară“, bunurile fiind dobândite în perioada 2010 – 2020.
 
În ce privește bunurile mobile, a fost menționat un „mijloc de transport care este supus înmatriculării potrivit legii / JAWA 350“ (o motocicletă), fabricată în 1990 și dobândită în 2016.
 
La capitolul acțiuni sau cote-părți din capitalul social al unui agent economic fostul director general a precizat că deține 100 părți sociale din Utilprim SRL Chișinău (societate care se ocupă de construcții, comerț) și că deține părți și în cadrul I.I. Eni Veaceslav, Chișinău, care se ocupă de activități juridice.
 
De asemena, Eni Veaceslav a precizat că este asociat în cadrul A.O. Centrul Internațional Antidrog Chișinău.
 
Declarația este disponibilă în Secțiunea Document a acestui articol.
 
Despre Mileni Unic Prod
 
Registrul Comerțului, consultat la data de 3 octombrie 2022, arată că societatea Mileni Unic Prod a fost înființată în 2003, în județul Tulcea, iar în 2022 și-a schimbat sediul social în județul Constanța (după cum am arătat mai sus).
 
Asociat unic și administrator este Eni Veaceslav, iar societatea se ocupă actum de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
 
În 2021, practic, înainte ca firma să fie preluată de Eni Veaceslav și când se ocupa, în principal, de comerț, aceasta a avut un angajat, profit de peste 28.000 de lei și cifra de afaceri de peste 100.000 de lei, valorile fiind în creștere față de cele raportate în 2020.
 
Platforma Confidas.ro, consultată pe 3 octombrie 2022, preciza că societatea nu încheiase contracte publice.
 
Despre Stere Șamata
 
Stere Șamata era unic asociat și administrator al societății Mileni Prod, firmă pe care a preluat-o Eni Veaceslav în mai 2022, după cum am arătat anterior.
 
Registrul Comerțului consultat la zi arată că numele său se lega de mai multe PFA-uri, toate fiind însă radiate în prezent.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Compania tulceană Crinul SRL și-a închis punctul de lucru din Constanța! Societatea, vechi partener al instituțiilor publice din Tulcea
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii