Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

St. Andrew’s Day 2020. Google a creat un Doodle nou în cinstea Sfântului Andrei. De când este cu cruce roșie în calendar

ro

30 Nov, 2020 05:05 3161 Marime text
  • St. Andrew’s Day 2020. Astăzi, în memoria Sfântului Andrei, Google a creat un Doodle nou, în care îl celebrează pe Ziua Sfântului Andrei, ca fiind Ziua Națională a Scoției.

St. Andrew’s Day 2020.Ziua sfântului Andrei⁠, 30 noiembrie, este ziua națională, deși și Noaptea lui Burns tinde să fie sărbătorită pe scară largă, în special în afara Scoției.

St. Andrew’s Day 2020. În 2006, Parlamentul Scoțian a adoptat legea declarării zilei de sfântul Andrei ca sărbătoare națională⁠, ziua devenind zi nelucrătoare începând cu anul 2007. 

Animalul național al Scoției este inorogul, care a fost un simbol heraldic scoțian din secolul al XII-lea.

Despre Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei. Potrivit unui comunicat de presă al Arhiepiscopeie Tomisului s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru.

Inițial era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia Cel așteptat.
 
Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. De aceea este numit Cel dintâi Chemat.
Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli.
 
După Înălţarea Domnului, sorţii au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia şi Sciţia Minor (Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria), apoi Bizanţ şi Grecia. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.
 
Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.
 
Moaştele sale au fost duse la Constantinopol în anul 350. În anul 850, împăratul Vasile I Macedoneanul a redat locuitorilor din Patras capul sfântului apostol.

În urma celei de-a patra cruciade, moaştele Sfântului Andrei au ajuns la Amalfi, în Italia, apoi, în 1462, ele au fost duse la Roma. În anul 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat locuitorilor din Patras.
 
În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sf. Andrei a fost numit Ocrotitor al României.


În anul 2012, 30 noiembrie a devenit Zi de Sărbătoare Legală.
 
Sfântul Andrei este ocrotitorul României, al Rusiei, al Greciei și al Scoţiei (care are un X pe steag).
 
Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.
 
Sursa foto: Google+ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii