Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăvara începe cu un recital la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța. Ce alte evenimente poate vedea publicul în luna martie

ro

01 Mar, 2023 00:00 1455 Marime text
  • „Gala mărțișorului – gala tenorilor”, „Carmen”, Concert simfonic, „Crăiasa Zăpezii”, „Tosca”, „Seară lirică”, „Flautul fermecat” și „Cenușăreasa” sunt evenimentele scenice din luna martie
  • Pentru spectacolele desfășurate în Sala Teatrului, biletele costă de la 10 până la 50 de lei, iar pentru cele din Foaierul instituției, prețul este de 10 lei
 
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a programat nouă spectacole în luna martie.
 
Primul din această serie are loc azi, de la ora 19:00. Este vorba despre recitalul „Mărțișoare cu inimioare”, susținut în Foaierul teatrului.
 
Durata acestuia este de o oră și 15 minute, fără pauză, conform site-ului TNOB.
 
Prețul unui bilet este 10 lei, iar copiii, elevii și studenții care au carnetul vizat la zi beneficiază de acces gratuit.
 
La acest recital dedicat vestitorului primăverii, vor urca pe scenă următorii:
  • Georgiana Medeleanu (soprană), Gabriela Dobre (mezzosoprană), Silviu Vizan (tenor) – soliști
  • Walter Ghicolescu – invitat special
  • Natalia Gribinic – la pian
 
Mai jos redăm celelalte evenimente ale TNOB din luna martie, în ordine cronologică:
 

„Gala mărțișorului – gala tenorilor”

 
Publicul poate urmări acest concert sâmbătă, 4 martie, în Sala Teatrului, începând cu ora 19:00.
 
Distribuția artiștilor este formată din: Doru Iftene, Răzvan Săraru, Mădălin Băldău, Ionuț Boancheș, Marius Turtoi, Silviu Vizan, Adrian Clinciu (soliști), Tiberiu Dragoș Oprea (dirijor) și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
 

„Carmen”

 
Opera „Carmen” compusă de Georges Bizet, pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimee va avea loc duminică, în data de 12 martie, de la ora 19:00.
 
Premiera mondială a operei a fost la Paris, la „Opera Comique”, pe 3 martie 1875.
 
Durata spectacolului „Carmen” este de trei ore, cu trei pauze.
 
Este împărțită în patru acte.
 
În distribuție îi regăsim pe Răsvana Cernat (regia artistică), Eugenia Tărășescu Jianu (scenografia) și Mihail Motovilov (coregrafia).
 
Soliștii sunt: Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Daniel Pop, Laura Eftimie, Iulian Bratu, Mădălin Băldău, Mihaela Ionescu, Stela Sîrbu, Leonard Bernard și Marius Eftimie.
 
Conducerea muzicală este asigurată de Tiberiu Dragoș Oprea, iar maestrului corului este Adrian Stanache.
 

Concert simfonic

 
Vineri, 17 martie, ora 19:00, pe scena Sălii Teatrului va fi concertul simfonic al cărui dirijor este americanul Leonard Ingrande.
 
Potrivit TNOB, Leonard Ingrande, originar din San Diego (California, Statele Unite ale Americii), a cântat cu aprecierea criticii în Statele Unite și este beneficiarul a numeroase premii în compoziție și interpretare (Who’s Who of Americas Teacher’s, beneficiar al Bursei Eisenhower, beneficiar al Burse NEH, Northwestern University Fellowship, Outstanding Young American Award, Herbert Blomstedt Award și altele). Este absolvent al Universității din California de Sud, unde a studiat sub îndrumarea pianistului Bernardo Segal, Johanna Graudian și dirijorul Daniel Lewis.
 
Leonard Ingrande a participat la Festivalul de Muzică Aspen cu o bursă completă și a studiat pianul cu Samuel Lipman și arta dirijatului sub bagheta maestrului Jorge Mester. Terminându-și educația academică formală, Ingrande a studiat în continuare la Institutul de Muzică din Cleveland și la Juilliard School of Music. Cu onoruri prestigioase, Ingrande a făcut un studiu foarte reușit despre Petrassi și Reveueltas pentru o serie de concerte.
 
Leonard Ingrande este bine cunoscut de publicul din domeniul Operei. A avut mai multe compoziții de succes și este foarte apreciat pentru Cvartetul său de coarde, care a fost interpretat pentru publicul tânăr. În ultimii ani, Ingrande a dirijat cu succes artiști de concert remarcabili precum Pepe Romero, Anthony Newman, Nathaniel Rosen și David Shifrin. Afinitatea lui pentru muzica clasică îl face un campion al muzicii contemporane.
 
Leonard Ingrande a prezentat în premieră lucrări de James Hobbs, David Ward Steinman, Mark Watters și regretatul Paul Creston.
 
În prezent, este director muzical al Orchestrei de cameră de cameră Clovis și al Simfoniei Regilor. El este, de asemenea, dirijor rezident al Asociației Operei din California și are în merite Merced Symphony Orchestra, Monteverdi Chamber Orchestra și numeroase orchestre din Occident. Cel mai recent, Leonard Ingrande a dirijat șapte reprezentații ale lui Humperdinck „Hansel și Gretel”, „Carmen”, „Susannah”, „La Divina”, „The Telephone”, „Trouble in Tahiti” și 11 spectacole de „Amahl and the Night Visitors” cu California Opera Company în turneu. În vara anului 2005, el a condus producția în premieră a Institutului de vară al Operei din California a piesei „Down in the Valley” a lui Kurt Weill.
 
Programul concertului este constituit din următoarele creații muzicale:
  • Schubert – Uvertura „Rosamunde”
  • Prokofiev – Simfonia clasică
  • Rossini – Uvertura la opera „Coțofana hoață”
  • Beethoven – Simfonia nr. 2 în Re major, op. 36
 
Pe scenă va mai urca Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
 
Concertul durează două ore, cu pauză.
 

„Crăiasa Zăpezii”

 
Crăiasa Zăpezii, spectacolul de balet compus de E. Grieg și J. Sibelius se va juca sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00, în Sala Teatrului.
 
Durata este de aproximativ două ore, cu pauză.
 
Premiera piesei „Crăiasa Zăpezii” a avut loc la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” în data de 25 iunie 2016.
 
De-a lungul timpului, spectacolul „Crăiasa Zăpezii” a obținut următoarele premii la:
  • Gala Premiilor Operelor Naționale (ediția a IV-a) – Premiul pentru „Cel mai bun coregraf” – Horațiu Cherecheș, pentru coregrafia spectacolului „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg
  • Gala Premiilor Operelor Naționale (ediția a IV-a) – Premiul pentru „Cel mai bun spectacol de balet” – „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg, coregrafia Horațiu Cherecheș
  • Gala Premiilor Operelor Naționale (ediția a IV-a) – Premiul pentru „Cel mai bun decor” – Natalia Kornilova, pentru concepția decorului din spectacolul „Crăiasa Zăpezii” de Jean Sibelius și Edvard Grieg.
 
Piesa este împărțită în două acte. Primul act conține trei povestiri, iar cel de al doilea are patru.
 
Distribuția spectacolului de balet este compusă din:
  • Horațiu Cherecheș – regie și coregrafie
  • Natalia Kornilova – scenografie
  • Horațiu Cherecheș – libret după povestea lui H. Cr. Anderson și colaj muzical după Jean Sibelius și Edvard Grieg
  • Monica Cherecheș – asistent coregrafie
  • Horațiu Cherecheș – aranjament muzical
  • Gelu Râpă – regia tehnică
  • Cătălina Iliescu (debut), Adrian Mihaiu, Ioana Crețu (debut), Tomonori Sekiguchi (debut), Yuria Soeta, Bogdan Bîrsănescu, Hana Okudaira (debut), Daia Kashiwaba, Dalia Millian Gonzales (debut), Oana Dincă (debut), Mayura Takase, Keito Shimomura, Alexandros Karampatsakis – soliști
  • Ansamblul de Balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
 

„Tosca”

 
Opera poate fi vizionată pe 19 martie, începând cu ora 19:00. Se va juca în Sala Teatrului.
 
Opera „Tosca” are o durată de două ore și 40 de minute, existând și două pauze.
 
„Tosca” este o operă în trei acte de Giacomo Puccini, al cărei libret a fost scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după piesa de teatru La Tosca din anul 1887 a dramaturgului Victorien Sardou. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma.
 
În distribuție se regăsesc: Gheorghe Bărbulescu (regia artistică), Şerban Jianu (scenografia), Akiko Hayakawa, Doru Iftene, Cătălin Țoropoc, Cristian Caragea, Constantin Acsinte, Adrian Clinciu (debut), Iulian Bratu, Adrian Pîrlea și Mihaela Ionescu (soliști), Koichi Inoue (dirijor) și Adrian Stanache (maestru cor).
 

„Seară lirică”

 
Miercuri, pe 22 martie, va fi susținut recitalul „Seară lirică”.
 
Ora începerii este 19:00 și va ține o oră și 15 minute.
 
Pe scena Foaierului instituției vor apărea solistul Răzvan Săraru și pianista Andrada Ștefan.
 

„Flautul fermecat”

 
„Flautul fermecat” este o operă în două acte, a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba germană de Emanuel Schikaneder. Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la Burgtheater, la data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului.
 
Premiera la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a avut loc pe 15 iunie 2014.
 
Spectatorii pot asista la această piesă sâmbătă, pe 25 martie, în Sala Teatrului.
 
Începe la ora 19:00 și ține aproape două ore și 40 de minute, cu pauză.
 
Din distribuție fac parte:
  • Ștefan Munteanu (regia artistică),
  • Adriana Urmuzescu (scenografia),
  • Mădălin Băldău (debut), Marius Eftimie, Laura Eftimie, Silvia Simionescu, Daniel Pascariu, Georgiana Medeleanu, Mihaela Ionescu, Stela Sîrbu, Maria Cernat (debut), Raluca Dărăban, Garofița Gâdei, Gabriela Dobre, Anton Zidaru, Cătălina Postolache, Iulia Stănei, Mădălina Postolache, Cristian Caragea (debut), Ionuț Neagu (debut), Andrei Băican, Iulian Bratu, Adrian Bădilă, Marius Turtoi (debut), Cristian Parmac Și Petre Bulgaru (soliști)
  • Koichi Inoue (Conducere Muzicală)
  • Gabriela Dobre (Asistent Regie)
  • Adrian Stanache (Maestru Cor)
  • Codrin Iftodi (Proiecții Video)
  • Adrian Renea (Regie Tehnică)
  • Nicoleta Onaș (Producție)
 

„Cenușăreasa”

 
Ultimul spectacol din luna martie al Teatrului „Oleg Danovski” se va juca duminică, 26 martie, de la ora 19:00., în Sala Teatrului.
 
„Cenușăreasa” ese un spectacol de balet a cărui muzică a fost compusă de Serghei Prokofiev și Jules Emile Frederic Massenet.
 
Este împărțit în două acte și a avut premiera în ziua de 29 septembrie 2012.
 
Distribuția este formată din:
  • Horaţiu Cherecheş (regia și coregrafia)
  • Cătălin I. Arbore (scenografia)
  • Monica Cherecheș (asistent coregrafie)
  • Cătălina Iliescu, Adrian Mihaiu, Mihai Pâslaru, Yuria Soeta, Iguacel Sanchez, Tomonori Sekiguchi, Daia Kashiwaba, Reita Miyashita, Hana Okudaira (debut), Mayura Takase, Keito Shimomura, Carlos Alvarado și Marius Marin Ștefan (soliști)
  • Ansamblul de Balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
 
Pentru evenimentele desfășurate în Sala Teatrului, prețul biletelor este cuprins între 10-50 de lei.
 
Citește și:
Primele evenimente culturale ale anului 2023 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii