Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Boris Caragea, sculptorul care și-a câștigat existența încă din copilărie

ro

11 Jan, 2023 00:00 1639 Marime text
  • Boris Caragea a fost membru corespondent al Academiei Române
  • Prima expoziție o deschide în 1933, făcându-se remarcat prin construcția volumelor și finețea modelajului
  • În anul 1962, sculptorul era distins cu premiul de „Artist al Poporului”
 
Astăzi se împlinesc 117 ani de la nașterea lui Boris Caragea. Originar din Balcic, Bulgaria, a fost adus pe lume la data de 11 ianuarie 1906.
 
Boris Caragea a fost un sculptor român de renume și membru corespondent al Academiei Române, din anul 1955.
 
Viața l-a pus la încercare încă din copilărie. La doar 10 ani, Boris Caragea rămânea orfan și a fost nevoit să muncească din greu pentru a-și câștiga existența. A fost barcagiu și pescar, iar talentul de sculptor a fost descoperit când modela în lut și nisip.
 

„A cunoscut de timpuriu munca, mizeria şi umilinţele impuse de vechiul regim atât muncitorilor cu braţele, cât şi intelectualilor care înţelegeau să fie slujitori ai poporului”, spunea George Oprescu.

 
După Primul Război Mondial, între 1924 – 1925 a luat lecții de desen de la Hrandt Avakian. Peste un an, cu ajutorul sculptoriței Zoe Băicoianu, Caragea se înscria la Școala de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori pe Frederick Storck și Oscar Han.
 
La un moment dat, din cauza dificultăților financiare, Boris Caragea a vrut să renunțe la școală. Datorită lui Oscar Han, sculptorul a terminat studiile.
 
Din anul 1932 și până în 1934, s-a perfecționat în atelierul maestrului Dimitrie Paciurea, ca urmare a obținerii bursei Paciurea.
 
Prima expoziție o deschide în 1933, făcându-se remarcat prin construcția volumelor și finețea modelajului. A expus sculpturi de inspirație dobrogeană ca: „Femeie cu cobiliță”, „Dans dobrogean”, „Pescarii”.
 
În 1934, Boris Caragea a făcut o călătorie de studii de-a lungul coastelor Mării Mediterane, poposind la Constantinopol, Atena, Alger, Marsilia și Napoli. Trei ani mai târziu, sculptorul primea premiul pentru sculptură al Ministerului Artelor.
 
După 1944, Caragea s-a dedicat în totalitate sculpturii realist socialiste.
 
În perioada 1949-1974, ocupa postul de profesor la Catedra de sculptură a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București.
 
În aceeași perioadă (1951), pimea distincția de „Maestru Emerit al artei”. Tot în acel an a fost ales președinte al Uniunii Artiștilor Plastici.
 
Timp de zece ani (1954-1964) a expus la bienalele din Italia, Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Egipt, Franța, Germania și URSS.
 
În anul 1962, sculptorul era disitins cu premiul de „Artist al Poporului”.
 
La data de 21 aprilie 1960, Boris Caragea dezvelea sculptura „Statuia lui Lenin”. Până la Revoluție, statuia a stat în fața Casei Scânteii. A fost realizată din bronz rezultat din topirea statuii ecvestre a regelui Carol I.
 
Boris Caragea este autorul a două monumente ilustre pentru Constanța: statuia „Aruncătorul de disc/Discobolul”, inaugurată în anul 1960 și amplasată în fața Sălii Sporturilor și statuia „Victoriei”, inaugurată în anul 1968 și situată în Parcul Primăriei. Cea din urmă simbolizează lupta poporului român împotriva fascismului.
 
Boris Caragea a murit la București, în ziua de 8 august 1982.
 
Citește și:
Sculptorul român Boris Caragea, cel care a adus Constanţei şi Dobrogei „Aruncătorul de disc“ şi „Monumentul Victoriei“

 #citește Dobrogea Boris Caragea, sculptorul de repere

In memoriam Boris Caragea, sculptorul care a lăsat moștenire Constanței opere de mare valoare

#citeșteDobrogea Boris Caragea (1906-1982), reputat sculptor dobrogean, membru al Academiei Române

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii