Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Sesiunea Științifică Internațională Pontica, Ediția 55, organizată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

ro

16 Nov, 2022 10:12 1739 Marime text

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Centrul de Studii ale Civilizațiilor Mării Negre organizează în perioada 16-18 noiembrie 2022 Sesiunea Științifică Internațională Pontica, Ediția 55: „Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic”.

Potrivit reprezentanților MINAC, timp de trei zile, peste 200 de specialiști români și străini (Franța, USA , Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Turcia, Belgia, Austria, Republica Moldova) cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi din domeniile istoriei și arheologiei vor prezenta comunicări, pe diverse secțiuni cronologice (Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Numismatică, Modernă-Contemporană) si tematice:

-„Arheologie în spații carstice”,

-„Mobilitatea comunităților preistorice în spațiul vest-pontic”,

-„Arte și meșteșuguri la Dunărea de Jos și în zona pontică în epocile greacă, elenistică și romană. materiale, artefacte, artizani, iconografie și comerț”,

-„Indicatori cronologici în arheologia arealului pontic: ceramică, sticlă și metal în contexte stratigrafice (între epoca greacă arhaică și perioada bizantină timpurie)”,

-„Fortificații militare și civile în zona danubiano-pontică în secolele I- VII p.Chr. Stadiul cercetărilor”,

-„Religie și comunicare religioasă în zona pontică și danubiană în perioada elenistică și romană”,

-„De la Caucaz la Dunăre. Rezultate arheologice și investigații arheometrice (secolele VII – XIII)”,

-„Elite politice românești între democrație și dictatură”.


Dechiderea oficială a Sesiunii va avea loc miercuri, 16 noiembrie, cu începere de la ora 10.00, în Aula „Adrian Rădulescu” (Sala Pictată) a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Evenimentul debutează cu alocuțiuni oficiale și o prezentare dedicată celebrării a 60 de ani de la descoperirea Tezaurului de Sculpturi de la Tomis.

Conform reprezentanților MINAC, în continuare vor avea loc lansări de carte, urmând a fi prezentate ultimele noutăți editoriale, respectiv volumele: „Pontica 55 (2022). In Memoriam Constantin Chera”, „Supplementum VIII (2022). In Honorem Livia Buzoianu”,//„Analele Dobrogei. Seria a III-a, An IV /2022”/, /„/Constanța Multietnică. Istorii, case, proprietari, memorii pierdute/”/./ (Institutul Național al Patrimoniului), /Ion Râșnoveanu /„Viața cotidiană în Dobrogea interbelică”.


„Tot miercuri, 16 noiembrie, cu începere de la ora 12.00, la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța vor fi vernisate următoarele expozițiile: „Începuturile civilizației în Vechea Europă. De la meșteșug la artă Hamangia”, //„Destinul unei așezări antice. Cercetări arheologice preventive la periferia orașului Constanța”și „Regele Ferdinand și Regina Maria. Un destin comun: România Mare” .

Comunicările științifice vor începe miercuri, ora 15.00 și vor continua în zilele de joi și vineri, respectiv 17 - 18 noiembrie, desfășurându-se în format mixt – fizic și online“ - au mai precizat reprezentanții MINAC.



În debutul evenimentului, a luat cuvântul Aurel Mototolea. 

managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, arheolog Aurel Mototolea

Acesta anunță că în 2023 se va organiza o astfel de sesiune dedicată comunității turco-tatare. 

Volumul Pontica lansat azi e în memoria C. Chera.

În acest moment a luat cuvântul Oana Grigoruță, care vorbește despre decoperirea statuilor acum 60 de ani.

Aceste statui pot fi văzute jos la intrarea în muzeu, mai ales ca muzeul va intra in renovare curand și nu se știe când mai pot fi văzute! În perioada descoperirii statuilor, director al muzeului era Canarache. 


Vasilica Ungur prezintă volumul Pontica.

Pontica 55 suplimentul. Sunt 24 de persoane care contribuie la el. Este structurat în 4 secțiuni. Prima despre grecii vechi și influență în spațiul pontic. 

A luat cuvântul Directorul Institutlui Vasile Pârvan din București. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii