Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța. Când a fost clasată piesa în categoria Tezaur (FOTO)

ro

21 Jan, 2023 12:49 1553 Marime text
Muzeul de Artă Populară Constanța
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța este Farfurie de Rădăuți – Suceava. 

Muzeul de Artă Populară Constanța deține în patrimoniu o valoroasă colecție de vase de ceramică populară românească provenind din cele mai renumite centre în care s-a practicat meșteșugul tradițional al olăritului.

Piesa prezentată astăzi este un platou lucrat de meșterul olar Constantin Colibaba (1900 - 1975) în tehnica ceramicii ”tip Kuty” (originară din Galiția) pe care acesta a realizat-o la Rădăuți, în Bucovina., transmit reprezentanții Muzeului. 

Caracteristica ceramicii ”tip Kuty” este sgrafitarea conturului motivelor în pasta umedă a lutului, după angobare, și folosirea cromaticii tradiționale: galben, verde, brun.
Tehnicile și uneltele folosite la confecționare sunt frământarea prin călcare a lutului, modelarea la roată, angobare, sgrafitare, pictarea cu cornul și pensula cu coloranți minerali, smălțuire și ardere oxidantă.

Faima măiestriei artistice a meșterului olar Constantin Colibaba este dată de compoziția decorativă plină de originalitate și inedit realizată pe vasele sale – un amestec între tradiția populară și arta bizantină importată.

Potrivit sursei citate, platoul este decorat în centru cu o reprezentare umanizată a astrului solar, iar pe buza vasului sunt reprezentate cele 12 semne zodiacale: Capricorn, Vărsător, Pești, Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător.

Pe spatele vasului este prezentă semnătura de meșter realizată în lut, înainte de ardere.

Piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR în anul 2019, prin Ordinul Ministerului Culturii nr. 2981, poziția 3.

Sursa: Muzeul de Artă Populară Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii