Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța culturală Un muzeu, într-un volum

ro

08 Mar, 2022 00:00 3013 Marime text
  • Vineri, 11 martie, va avea loc lansarea volumului „Muzeul de Artă Populară Constanța. Istoric. Colecții. Expoziție“
 
În condiții grafice de excepție, a apărut de curând volumul „Muzeul de Artă Populară Constanța. Istoric. Colecții. Expoziție“, sub semnătura celei care conduce, de peste trei decenii, această instituție de cultură reprezentativă pentru spațiul tomitan.
 
Volumul prezintă evoluția cercetării etnografice din Dobrogea, înainte de 1878 și până în prezent, precum și etapele constituirii și dezvoltării colecțiilor muzeului.
 
Despre lucrare, vor vorbi istoricul constănțean Stoica Lascu și profesorul Ioan Opriș, cel mai important specialist român din domeniul muzeologiei, cel care semnează și cuvântul-înainte al volumului:
 
Această prezentare de-a dreptul panoramică făcută aici de dr. Maria Magiru exprimă nu doar un efort sistematic asupra cercetării și înțelegerii culturii și civilizației țărănești, ci și o evaluare optimistă a rolului acestora de a servi ca resurse în progresul națiunii. Satul tradițional, țăranul și creația artistică a acestuia – bine înțelese și asumate ca părți ale identității specifice – pot asigura stabilitatea și dezvoltarea societății românești. Mai adăugăm că s-a făcut cercetarea îndelungă și sistematică din care a rezultat Muzeul – cartea de față, o redă desigur într-o formulă restrânsă – în temeiul metodologiei monografierii, instituită de sociologia gustiană.”



Lucrarea a apărut la sfârşitul anului 2021, la Editura Monitorul Oficial, și beneficiază de rezumate în limbile engleză şi franceză.
Lansarea volumului va avea loc la Muzeul de Artă Populară Constanța, vineri, 11 martie, începând cu ora 11.
 
Citește și:
Interviu online cu Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța „Crearea unui muzeu al satului dobrogean este proiectul meu de suflet!”

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii