Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanţaEsteBine Ziua 322 – 18.11.2022. Astăzi sărbătoresc somnolența

ro

18 Nov, 2022 10:25 1110 Marime text


În ultimele zile, corpul s-a simțit mai obosit ca de obicei. A tot tras la pat, mi-a tot dat semnale că are nevoie de mai multă odihnă. Nu s-a schimbat nimic din program, cu excepția zilei de afară, care este mult mai scurt scurtă. Întunericul care se așterne de la ora 17.00 induce în glanda pineală secreția de melatonină și somnolență.

Multe dintre activități se derulează cu încetinitorul, mușchii și creierul nu mai ascultă comenzile rapide ale minții. Apare o inerție și o încetinire vizibilă.
Frigul nu ajută. Cu cât corpul se străduie să se adapteze la temperatura mai joasă, cu atât ficatul și tiroida se luptă mai tare cu termoreglarea. Avem nevoie de energie să facem ajustările corporale la frig, la întuneric, la diferențele de presiune atmosferică. De aceea, corpul alege să ”închidă” o parte din funcțiile sale interioare, pentru a redirecționa energia acolo unde este vital.

Întreaga săptămână a fost marcată de o somnolență neobișnuită. Care a venit la pachet cu dificultăți de atenție și memorie, pentru că tot ficatul este cel responsabil de memoria de scurtă durată (”unde mi-am pus cheile? Ce vroiam să fac în camera asta? Ce mi-a spus el sau ea să cumpăr / să fac?”). Somnolența se observă cel mai bine la puberi și adolescenți, care au nevoie oricum de mai multă energie să-și facă adaptările la noul corp ce se dezvoltă.

Dar ne afectează pe toți, indiferent de vârstă și gen.
Corpul uman se ajustează la anotimpul rece.

Orele de somnolență intensă sunt după-amiaza, mai ales după masa de prânz, în special dacă aceasta a conținut făinoase sau produse lactate. Nu întâmplător în această perioadă este postul Ortodox. Oamenii din trecut au observat ritmurile de adaptare ale corpului. Și le-au încorporat în ritualurile religioase.

Astăzi sărbătoresc somnolența pentru a o observa și onora. Este doar un semnal al corpului că are nevoie de mai multă odihnă. Nu este nevoie să fie tratată cu doze duble de cafea, cu stimulente precum băuturi energizante sau alimente înalt calorice (grăsimi, proteine animale, dulciuri concentrate). Veți remarca faptul că poftele alimentare exact pe această direcție sunt în perioada asta: combinația de sare, zahăr și grăsimi. Bunătăți precum tiramisu, sau snickers, ori plăcintă cu brânză sau cea mai complexă pizza posibilă.

A venit toamna. Odată cu ea și schimbările energetice în corp și în Natură.

Somnolența este doar un semnal pentru încetinirea ritmului.

O sărbătoresc astăzi pentru a-mi reaminti să intru în fluxul vieții, cu valurile sale.

Să avem o zi cât mai echilibrată, ne apropiem de week-end și ne vom putea oferi corpului odihna și repausul de care are atât de mult nevoie.

Cu iubire, tuturor


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii