Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanţaEsteBine Ziua 233 – 21.08.2022. Astăzi sărbătoresc formulele

ro

21 Aug, 2022 10:15 852 Marime text
Cei mai mulți înțelepți ai lumii ne dau ”formule” pentru succes.
Faceți afirmații.
Oferiți iubire necondiționată.
Îmbrățișați pe toată lumea.
Iubește-ți dușmanul, ca pe tine însuți.
Fă ritualul acesta și vei fi fericit întreaga viață.
Rostește mantra xyw de 108 ori și vei căpăta iluminarea.

Și o mulțime de astfel de sfaturi

Nu am întâlnit vreun Maestru sau înțelept să spună: pune la îndoială tot, testează, experimentează și gândește de unul singur. Nu am ce să te învăț. Știi deja totul, dar ai nevoie să pui în practică totul, să vezi ce este util pentru tine, în fiecare moment al vieții.

Am mers la școală mulți ani, unde în fiecare zi, la fiecare oră ni s-au predat formule. Realitatea ne-a fost descrisă folosind desene din cărți și de pe tablă. Nu am fost încurajați să mergem să ne cățărăm pe munți la geografie, să ne scufundăm în ape, la fizică, să ne deschidem o mică afacere personală la matematică sau să scriem / povestim la limba română. Am fost ghidați nemilos, ferm și fără să putem reacționa să acceptăm formulele oferite ca ”singura” modalitate de interpretare a realității.

Când ieșim din formulele cunoscute, ne ia frica.
Pentru că dincolo de formule este un mare necunoscut și un teritoriu virgin. Locul unde începe reala aventură și singurul loc în care este viață.
În civilizația formulelor, sunt doar fațade și măști. Viața se află dincolo de formule.

Când începi să gândești de unul singur, apare un fenomen interesant:
Orice din viață, de la micile amănunte, la marile și importantele decizii ale vieții, devine cumplit de greu și provocator.
Pentru că mușchiul gândirii în afara formulelor oferite de societate nu este antrenat.
ȘI înainte să obții ceva favorabil și benefic pentru tine, dai rateu după rateu și faci erori după erori. Fiecare pas, fiecare hotărâre, fiecare acțiune întreprinsă, când gândești de sine stătător, este o provocare.

Și trebuie să fie provocator.
Doar așa suntem forțați să acționăm pentru descoperirea Luminii interioare.
Nimeni nu poate să-mi țină corpul în stare de tonus, decât eu însumi.
Și pentru asta, am nevoie să repet zilnic comportamente avantajoase, chiar dacă vreau să stau puturos în pat și să le facă altul pentru mine. NU funcționează așa.

Nimeni altcineva nu poate mânca pentru mine, dormi pentru mine sau gândi pentru mine.
Eu am nevoie să învăț toate noțiunile de bază ale funcționării eficiente a corpului fizic în care mă aflu. De fapt, să re-învăț, pentru că le-am știut la începutul vieții.
Dar erau greu de explorat practic. Și s-au găsit mereu adulți care să o facă pentru mine, să-mi mestece mâncarea și să-mi interpreteze ce se întâmpla (mi-au explicat despre Moș Crăciun, zâna măseluță, adulții iubitori care îmi vor binele pedepsindu-mă și câtă mizerie este în sufletul meu, de trebuie să stau în genunchi să cer mereu iertare, pentru orice am greșit cuiva cu vorba sau fapta).

Este cumplit de provocator să ieși din formule și să începi să gândești cu mintea ta. Să te uiți în jur fără să interpretezi și să faci sens la ceea ce este, dincolo de poveștile minții.

Totul în viață ESTE o provocare. Este evident la copiii care învață să meargă și să vorbească.
Credeți că dacă noi ne mișcăm fluent și vorbim curent, alte achiziții în viață vin mai ușor și mai simplu?
Fiecare nouă abilitate este la fel de greu de dobândit ca mersul în picioare.
Priviți un copil mic cât se chinuie să-i reușească minunea numită ”mersul în două picioare”. Vă rog să numărați de câte ori cade și se lovește într-o zi, în tentativa de a învăța să meargă. Și cum face asta zilnic, luni de zile, până îi iese.
Ce adult rezistă la acest tip de ”târnuială” când învață orice abilitate nouă?
Ce adult poate să cadă zilnic, de zeci de ori, să se ridice și să o ia de la capăt, determinat să facă ceea ce și-a propus?
Provocările ne dezvoltă și ne scot la iveală puterea interioară.

A gândi pentru tine însuți este o abilitate dificil de dobândit.
Te trezești iar și iar că te uiți la lume ca mama sau tata, ori ca prietenii tăi, că vorbești ca ei, și mai rău, că acționezi ca ei. Descoperi că nu știi, de fapt, cine ești, ce-ți place și ce nevoi ai cu adevărat. Iar când începi să le împlinești, descoperi că poți știi real ce nevoi ai doar realizându-le și constatând, despre multe dintre ele, că nu erau ce doreai. Și găsești putere să nu te agăți de investițiile făcute și să mergi mai departe, explorând iar și iar – ce nevoi ai și ce sens are viața.

Astăzi sărbătoresc formulele pentru că le-am descoperit existența copleșitoare în viața mea. De dimineață și până seară fac o mulțime de activități pentru că mi s-a spus că ”așa se face” (nu mai folosesc trebuie....dar se subînțelege undeva).
Vă invit să descoperim împreună formulele după care ne conducem în viață, să le observăm detașați și să constatăm cum ne conduc viața.
Este un pas important.
Să avem o zi cât mai frumoasă, odihnitoare și mai ales, trează
Cu iubire, tuturor 


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii