Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea perioadei – Detox sufletesc – Tukaram

ro

02 Feb, 2023 10:46 1233 Marime text

foto: Pixabay


Pagina 37
Frica – continuare

”Atunci când corpul stă în tensiune, continuă să secrete hormonii necesari pentru a reacționa. Chiar dacă amenințarea nu este reală, atât timp cât există, corpul va fi pregătit de luptă sau de fugă. Dacă nu există o reacție fizică cu ajutorul căreia să se consume hormonii și să ajute la eliminarea tensiunii generate de frică, corpul rămâne în tensiune. Pentru că omul este preponderent sedentar, atât teama, cât și consecințele chimice ale acesteia se depozitează în mușchi. Așa se explică de ce mulți oameni sunt tot timpul încordați și nervoși, chiar dacă nu au niciun motiv.

De aici până la boală este doar un pas. Atacurile de panică, de exemplu, sunt un rezultat firesc al fricii acumulate și nemanifestate. Pe măsură ce trece timpul și frica devine o prezență constantă, apare boala fizică.

Mulți oameni simt nevoia, la un moment dat, să se apuce de sport sau să facă pur și simplu mișcare, indiferent sub ce formă. Că e vorba de curățenie în casă, de spălat mașina sau de săpat în grădină, nu are importanță.

Conștiința, în inteligența ei infinită, declară că s-a atins un prag de tensiune alarmant și atunci îl obligă pe om să se pună în mișcare. De aceea vei vedea oameni care spun că s-au apucat din senin de sport și ajung să-l practice în mod obsesiv – compulsiv; pentru că este necesar ca tensiunea să fie eliminată din sistem.
Dacă, în timp, este identificată și rezolvată cauza fricii, nevoia de mișcare excesivă va dispărea și ea. În schimb, dacă le-ai luat sportul sau mișcarea fără să fi identificat frica, se vor reîntoarce de unde au plecat.

La fel, de aceea vezi oameni obsedați de curățenie care nu au stare dacă observă ceva ce consideră nelalocul său. Este vorba despre fuga inconștientă de sentimentul de frică.
Nu puține sunt cazurile în care oamenii care au ieșit la pensie după ce au muncit o viață au murit la scurt timp după pensionare. Cât timp au avut o activitate, au putut să își țină mintea și corpul ocupate cu ceva, evitând să dea nas în nas cu frica. Atunci când activitatea nu a mai fost o scăpare, s-au văzut puși față în față cu realitatea interioară și frica și-a făcut treaba până la capăt.”

Mă bucur să continuăm împreună o lectură foarte utilă și mai ales practică.

Să ne uităm astăzi la noi, în cursul zilei și să observăm câte activități compulsive, forțate, precipitate facem din motivul mental ”să fie bine tuturor”. Dar de fapt, fugim de noi înșine, de confruntarea cu cele mai mari frici din subconștient: de abandon, de lipsa afecțiunii, de boală sau de sărăcie. Astăzi le putem observa bine pentru că sunt foarte la suprafață. Avem o zi de portal, iar luna februarie este o lună de ”tranziție” și portal, între lumi.

Emoțiile sunt la suprafață, se exprimă și le putem observa mai bine.

Să avem cu toții o altă zi utilă, practică și eficientă

Cu iubire, tuturor


 Articol  preluat de pe Facebook/Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii