Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulament lansat în dezbatere publică CJC obligă operatorii să asigure transportul gratuit al elevilor din județul Constanța care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu (documente)

ro

17 Aug, 2020 00:00 2983 Marime text

  • Consiliul Județean Constanța a lansat în consultare publică Regulamentul pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate la nivelul județului Constanța

  • În modelul de contract-cadru se introduce obligativitatea operatorului de transport asigura transportul gratuit al elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, pe durata cursurilor

  • În urma centralizării situaţiilor primite de la Consiliul Judeţean Constanța, pperatorul de transport rutier,  emite factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50% pentru Consiliul Judeţean Constanța, pe care le transmite spre decontare

  • Asociația Elevilor din Constanța a acționat în instanță instituția Consiliului Județean, ca urmare a refuzului constant de a respecta prevederile legale din domeniul educației


 
Consiliul Județean Constanța a lansat în consultare publică Regulamentul pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate la nivelul județului Constanța, a Caietului de sarcini aferent serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, precum și a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport persoane prin curse regulate în aria teritorială de competență a Unității Administrativ Teritorială județul Constanța, vezi secțiunea “documente”.
Deoarece contractul a fost atribuit potrivit legislaţiei aplicabile în materia serviciilor de transport public de persoane si cu respectarea prevederilor art. 66 alin (1) si (2) din O.U.G. nr. 70/ 2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, prezentul contract are ca scop asigurarea în continuare, până la data de 31 decembrie 2021, a transportului public judeţean de persoane prin curse regulate, de către operatorii de transport care deţin licenţe de traseu valabile pe traseul respectiv la data de 1 aprilie 2020.
Noutatea regulamentului  - Anexa nr. 4.4. privește decontarea cheltuielilor pentru transportul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.
Potrivit documentului,  “operatorul va asigura transportul gratuit al elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, pe durata cursurilor. Pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor, pe durata cursurilor, în conformitate cu prevederile art. 84 alin. 3 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, domiciliaţi în altă localitate faţă de unitatea de învăţământ, depun la începutul fiecărui semestru la secretariatul unităţii de învăţământ o cerere prin care solicită eliberarea adeverinţei care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învăţământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit de la domiciliu la unitatea şcolară. Unitatea de învăţământ eliberează elevului care a depus cererea prevăzută la pct. 4.2. o adeverinţă care atestă calitatea acestuia de elev înmatriculat la unitatea de învăţământ, traseul de la unitatea de învăţământ la localitatea de domiciliu şi dreptul de a beneficia de transport gratuit. În baza adeverinţei prevăzute la pct. 4.3., Operatorul eliberează documentul de călătorie de tipul legitimaţie de transport/abonament/card sau alte documente - tip, pe traseul prevăzut în adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ.  O copie a documentului de călătorie cu numele Operatorului şi traseul pe care circulă elevul se depune de către elev/părinte/tutore la unitatea de învăţământ. Fiecare unitate de învăţământ transmite Entităţii contractante până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare, pentru luna trecută, o situaţie cu suma cuvenită pentru deplasarea elevilor care beneficiază de gratuitate la transportul rutier la nivel judeţean, însoţită de prezenţa la cursuri şi numele operatorului de transport. Situaţia prevăzută la pct. 4.6. se centralizează la nivelul Entităţii contractante, pe fiecare unitate de învăţământ. Entitatea contractantă transmite fiecărui Operator care a emis documentul de călătorie situaţia centralizată cu numărul de elevi şi zilele în care aceştia au beneficiat de transport gratuit pe fiecare unitate de învăţământ. Operatorul de transport rutier, în urma centralizării situaţiilor primite de la Consiliul Judeţean Constanța, emite factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50% pentru Consiliul Judeţean Constanța, pe care le transmite spre decontare.
Operatorul are obligaţia de a menţine acelaşi tarif pentru elevi pe durata anului şcolar, care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători. Entitatea contractantă efectuează plata către operatorii de transport rutier pe baza situaţiilor transmise de unitatea de învăţământ, potrivit pct. 4.6., şi a facturii primite de la operatori. Operatorul răspunde de realitatea, legalitatea şi exactitatea datelor prezentate la decontare” – vezi secțiunea “documente”.
Vă reamintim, Asociația Elevilor din Constanța a acționat în instanță instituția Consiliului Județean, ca urmare a refuzului constant de a respecta prevederile legale din domeniul educației.
Astfel, în urma respingerii acestui ordin, s-au creat premisele aplicării dreptului elevilor de a beneficia de reduceri și gratuitate la transport județean și s-a instituit obligativitatea neechivocă a Consiliului Județean Constanța de a acorda reduceri elevilor așa cum este prevăzut în art. 84, alin. (1), respectiv (2), din Legea educației naționale nr.1/2011.
În anul 2018, elevii constănțeni au început demersul pentru respectarea dreptului elevilor de a beneficia de reduceri/gratuitate la transportul județean, solicitând autorităților atât centrale, cât și locale, să rezolve problema reducerilor și să prevină creșterea ratei de abandon școlar. 

Citește și:

AEC solicită Consiliului Județean să încheie în regim de urgență contracte de transport public în care să fie prevăzută gratuitatea pentru elevii din județ

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii