Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul interimar Decebal Făgădău vrea majorarea impozitelor pe proprietate pentru 2016 (documente)

ro

07 Nov, 2015 00:00 3476 Marime text
Una caldă, alta rece! Cam ăsta pare să fie stilul de lucru al municipalităţii constănţene. Reducerea substanţială a preţului de facturare a gigacaloriei pentru populaţie, veste primită cu bucurie de constănţeni, se pare că trebuia compensată de undeva. Şi, cum prevederile legislaţiei în vigoare lasă la latitudinea edililor cât şi dacă vor majora impozitele şi taxele, primarul interimar Decebal Făgădău a „profitat” de această oportunitate. Recent, pe site-ul Primăriei Constanţa a fost postat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul viitor.

Documentul confirmă faptul că impozitul pe clădiri pentru persoane fizice va suferi unele modificări, în special pentru constănţenii care locuiesc în zona A. Astfel, dacă în anul 2015 persoanele care stau în „clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic - clădire cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” au achitat 1.122 lei/metru pătrat şi 665 lei/ metru pătrat în clădirile fără instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire, anul viitor, dacă proiectul de hotărâre va trece în această formă, vor achita 1.200 lei/ metru pătrat şi respectiv 720 lei/ metru pătrat.

De o majorare a impozitului vor „beneficia” şi cei care stau în „clădiri cu pereţi exteriori din lemn, din piatră nenaturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic - clădire cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” - de la 304 lei/metru pătrat vor plăti 360 lei/metru pătrat, în timp ce constănţenii care stau în imobile de acest gen, dar nu au instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire vor achita de la 190 lei/metru pătrat (n.r. în anul 2015) - 240 lei/metru pătrat anul viitor.
Majorările continuă şi pentru „clădirile-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic”: cei ce au şi utilităţi vor achita de la 190 lei/mp (n.r. în anul 2015) - 240 lei/mp, iar dacă nu au utilităţi vor plăti de la 171 lei/mp (n.r. 2015) - 210 lei/mp. Şi pentru „clădirile-anexă cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic” - cu utilităţi va creşte impozitul de la 114 lei/mp la 150 lei/mp, iar în cazul celor fără utilităţi de la 74 lei/mp la 90 lei/mp.

Cât plătesc cei din zonele B, C şi D  

Valoarea impozabilă a clădirilor din zonele B, C şi D ale municipiului Constanţa va creşte. La „clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic - clădire cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” de la 935 lei/mp la 1.000 lei/mp, iar pentru clădirile fără instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire - de la 555 lei/mp la 600 lei/mp.

Pentru deţinătorii de „clădiri cu pereţi exteriori din lemn, din piatră nenaturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic - clădire cu instalaţie electrică, de apă, canalizare şi de încălzire” se achita 254 lei/mp şi se propune 300 lei/mp, iar pentru cei care nu au utilităţi creşterea este de la 159 lei/mp la 200 lei/mp.
Pentru „clădirile-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic” - cei ce au şi utilităţi vor achita de la 159 lei/mp la 200 lei/mp, iar pentru cele fără utilităţi de creşterea va fi de la 143 lei/mp la 175 lei/mp. Şi pentru „clădirile-anexă cu pereţi exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic” - cu utilităţi va creşte impozitul de la 95 lei/mp la 125 lei/mp, iar pentru cele fără utilităţi de la 63 lei/mp la 75 lei/mp.

Conform prevederilor legale, valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este situată clădirea prin înmulţirea acesteia cu coeficientul de corecţie corespunzător. Acesta a rămas neschimbat şi, pe zone, arată astfel: zona A - 2,50; zona B - 2,40; zona C - 2,30 şi zona D - 2,20.

Amenzile rămân pe loc

Singura veste bună este aceea că, şi anul viitor, constănţenii care îşi vor plăti impozitul pe clădiri integral, până pe 31 martie 2016, vor beneficia de o bonificaţie de 10%.
Inevitabil, nedepunerea în termenele stabilite de autorităţi a unor documente atrage după sine sancţiuni. În proiectul HCLM privind impozitele şi taxele pentru anul viitor contravenţiile de acest gen vor fi taxate cu sume cuprinse între 70 lei şi 696 lei, iar constatarea şi aplicarea sancţiunilor revin în sarcina celor de la STIPVBL Constanţa. Ca şi până acum, se menţine posibilitatea achitării amenzilor pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal sau a comunicării, a jumătate din minimul amenzii.

Birul pe teren pentru persoane fizice

Prin HCLM nr. 246/2014, consilierii municipali au aprobat şi impozitele şi taxele pe care constănţenii le-au achitat în acest an pentru terenurile deţinute în intravilan sau extravilan. În privinţa impozitului aferent terenurilor cu construcţii din intravilanul municipiului Constanţa sumele propuse pentru anul 2016 rămân neschimbate. Situaţia se regăseşte şi în cazul terenurilor din intravilan cu alte folosinţe (teren arabil, păşune, vie livadă teren cu ape etc).

Anul acesta constănţenii care au avut teren în extravilan (n.r. referire la teren cu construcţii, arabil, păşune, fâneţe, vie pe rod etc) au plătit sume diferenţiate, inclusiv ca urmare a amplasării suprafeţelor în zone diferite, evident cele situate în zona D având cele mai reduse taxe şi impozite. În schimb, în proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pentru anul 2016 lucrurile se „simplifică”. Dispar sumele stabilite pe teren în funcţie de zonă. Concret, cine are teren cu construcţie în extravilan va plăti 31 lei/ha, pentru teren arabil - 50 lei/ha, pentru păşune şi fâneaţă - 28 lei/ha, pentru vie pe rod - 55 lei/ha, livadă pe rod - 56 lei/ha, pădure sau teren cu vegetaţie forestieră - 16 lei/ha, pentru teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole - 6 lei/ha, iar pentru terenul cu amenajări piscicole - 34 lei/ha. Mai mult, în cazul terenurilor agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, impozitul pe teren „se majorează cu 500% începând din al treilea an, în condiţiile stabilite de Consiliul Local”. O majorare similară se va aplica şi în cazul terenurilor neîngrijite situate în intravilanul localităţii.

Modificări şi pentru persoanele juridice

De majorări la impozitul pe terenurile cu construcţie deţinute în intravilan vor avea parte în 2016 şi persoanele juridice. Asta deoarece valoarea impozitului în funcţie de zonă a fost majorat comparativ cu acest an. Pentru cele din zona A - de la 10.316 lei/ha la 17.194 lei/ha; zona B - de la 7.798 lei la 12.998 lei/ha; zona C - de la 5.336 lei/ha la 8.894 lei/ha, iar în zona D - de la 2.535 lei/ha la 4.226 lei/ha.

Pe de altă parte, impozitul pe terenurile din intravilan - alte categorii decât cea de terenuri cu construcţii - se reduce. Asta se va reflecta în buzunarele celor care au teren arabil, păşune, fâneţe, vie, livadă, pădure, teren cu ape sau teren cu amenajări piscicole.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • coman 08 Nov, 2015 17:44 In loc de locuri de munca taxe si impozite mai mari. ATAT IL DUCE CAPUL
  • maria 07 Nov, 2015 13:48 Omul asta nu are calitati politice. Observ ca face totul pentru a nu fi votat.Ia masuri care nu rimeaza cu sosial-democratia.Cit o sa-l mai tolereze sefii lui?