Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa „Cu fiecare cetățean care înțelege să respecte regulile, șansele pentru neinstituirea carantinei sunt mai mari“

ro

16 Mar, 2021 16:41 1891 Marime text
Municipiul Constanța și alte trei localități se află în scenariul roșu. 

 Incidența în județul Constanța a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, încadrând întreg județul în scenariul roșu. De precizat este că incidența crește continuu începând cu data de 8 martie 2021.

Incidența pe județ, ieri, era de 2,74 la mia de locuitori.
 
Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa va face o trecere în revistă a situației pe care o traversăm. Tot de la acesta aflăm și cum se desfășoară campania de vaccinare la nivelul județului dar și ce șanse există ca începutul lunii aprilie să găsească UAT-uri din județul Constanța în carantină.

Potrivit hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în această perioadă sunt interzise funcționarea sălilor de spectacole, a cinematografelor, a teatrelor și a altor instituții de acest gen iar localurile sunt închise la interior.
 
La finalul perioadei, în funcție de rata de incidență care va exista la momentul respectiv, se vor lua și alte măsuri.

În ceea ce privește școlile, elevii din ciclul primar și preșcolarii vor continua să meargă fizic la ore, iar pentru clasele terminale de gimnaziu și liceu se permite prezența în sălile de curs a maximum jumătate de clasă.

De la reprezentantul Guvernului în teritoriu aflăm și cum se desfășoară campania de vaccinare la nivelul județului dar și ce șanse există ca începutul lunii aprilie să găsească UAT-uri din județul Constanța în carantină.

Despre deciziile luate în cadrul ședinței CJSU din această după-amiază

Deciziile luate în CJSU se referă la constatarea depășirii pragului de 3 la mie, la nivel de județ, în ceea ce privește rata de incidență. Această constatare atrage după sine și intrarea în vigoare a unui pachet de restricții. Restricțiile cu cel mai mare impact sunt cele legate de interzicerea funcționării la interior a cafenelelor, teraselor și barurilor.

Pot funcționa la nivel de terasă.  Se interzice funcționarea sălilor de spectacole și cinematografe. Vineri, o dată cu o nouă încadrare, toate unitățile de învătământ vor intra de săptămâna viitoare în scenariul trei. Deciziile sunt valabile pentru 14 zile, după care se va face o reanalizare a situației, a anunțat Silviu Coșa.

Incidența se apropie de cifra de 6. Ce ne așteaptă?

Sunt mai multe aspecte. Nu trebuie să uităm că virusul circulă datorită nouă. Datoriă faptului că nu reușim să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru! Atenție la respectarea unor măsuri atât de simple: mască, iginenizare și distanțare fizică!

O dată cu atingrea pragului de 6 la mie, se constată în prima vineri, și începând de luni, unitățile de învățământ vor funcționa exclusiv online. Deasemenea, atingerea acestui prag, în mod informal, a fost asociat o dată cu instituirea carantinei. , spune prefectul.

 Cât de departe suntem de o eventuală carantină la Constanța

De la 6 la mie vom începe să luăm în considerare și celelalte elemente. Numărul de unități medicale ne ajută. Este decizia noastră, a fiecăruia dintre noi. S-ar părea că  nu există o majoritate suficientă care respectă regulile. Mare parte a constănțenilor au înțeles respectarea regulilor în spațiul public.

Cu fiecare cetățean care înțelege să respecte regulile, șansele pentru neinstituirea carantinei sunt mai mari. Autoritățile au și ele rolul lor. Nu poate fi un jandarm la fiecare colț de stradă și un polițist la fiecare colț de bloc. Vom verifica dacă sunt sau nu restaurante deschise., menționează prefectul.

Prefectul Silviu Coșa, despre vaccinare

La nivel de Prefectură, am făcut parte din cei care am blocat platforma de programare în prima zi. Am dorit să fim cât mai mulți vaccinați.  La nivelul Prefecturii, avem un grad de vaccinare de peste 90%, ceea ce ne-a permis un program de lucru normal, în timp ce în alte instituții abia acum apar focarele, cazurile de infectare.

Distanțarea și respectarea unor reguli, mai ales la muncă, împreună cu vaacinarea pe o scară largă, acestea sunt soluții., a precizat prefectul Coșa. Eu m-am vaccinat cu Pfizer.

Municipiului Constanța, de marțea viitoare, i se vor mai aloca 20 fluxuri, la Pavilion, care suportă pâna la 40 de fluxuri de vaccinare.

Acea penurie de vaccin nu poate fi imputabilă nimănui. Tot mapamondul dorește vaacinarea. Vaccinarea va continua într-un ritm accelerat., a mai spus prefectul.

Noi ca și județ, la nivel de vaccinare eram pe unul din locurile fruntașe. Avem 33 de fluxuri de vaccinare în prezent, la nivel de județ. În municipiul Constanța sunt 14 fluxuri.

  Despre centrele de vaccinare ale MApN-ului

Foarte rar mă simt mâhnit în meseria pe care o practic acum. Dar problema legată de centrele de vaccinare a MApN-ului m-a mâhnit, din două motive.  În primul rând, armata nu o poți face online sau în sistem hibrid. Acei militari trebuie să fie apți nu numai de exercițiu, ci și de luptă, în cazul în care se întâmplă ceva.

Nu poți acuza armata de faptul că vaccinează. Dacă militarul respectiv locuiește cu părinții, mi se pare absolut normal ca toată familia să fie vaccinată, riscul de a avea o armată nefuncțională să nu existe! În al doilea rând, centrele MApN și centrele MAI, trebuiau să înceapă vaccinarea cu o lună și jumătate mai devreme. Nu au făcut-o din cauza penuriei de vaccin. Toată cantitatea de vaccin fiind distribuită către populația civilă cu probleme. , a mai spus prefectul.

Cum ne vom petrece sărbătorile de Paște în acest an

Starea de alertă a fost prelungită, la nivel de țară.  Nu pot să vă dau o veste bună, să prognozez ceva.  Una este să mergi la masă la prieteni, la părinți, cu totul altceva era la vot, unde era un mediu controlat.

Ne-am obișnuit să fim ordonați foarte repede, ne-am autoeducat foarte repede în domeniul acesta. Orice excepție n-ar face decât să catalizeze dorința noastră de a încălca regulile. Pentru binele tuturor, ora 22.00,  va rămâne bătută în cuie, 99,99%! , a menționat prefectul.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii