Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Dumitru-Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea- „Marea aduce multă sănătate și atunci când vremea este urâtă“

ro

22 Jun, 2021 14:22 1952 Marime text
Dumitru-Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, vorbește la ZIUA LIVE despre prognoza pentru sezonul estival 2021, dar și despre pragurile de avertizare meteorologică.

Tot la ZIUA Live aflăm mai multe și despre organizarea și funcționarea administrației naționale de meteorologie, de la stații meteorologice până la serviciul de prognoză.

Directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea vorbește și despre rezerva de umiditate din Dobrogea și perspectivele pentru agricultură, având în vedere seceta pedologică cu care ne-am confruntat în ultimii ani, dar și despre perdelele forestiere, ca beneficii pentru agricultura și transporturi.

În aceste weekend, au existat amennințări despre un ciclon extratropical, potrivit presei centrale.

De ce atâta ploaie? Lunile mai și iunie sunt lunile cu cele mai mari cantități de precipitații din statistici. Adică, nu e nici o surpriză că avem aceste cantități de precipitații. Vin pe fond de multă instabilitate. Este tranziția de la primăvară la vară.

Întotdeauna vin cu acest aport de umezeală și cu cantități mai deosebite de precipitații. Săptămâna trecută, am avut un ciclon extratropical. Pentru că, cicloanele în adevăratul sens al cuvântului, se întâmplă în zonele tropicale. Pe fond de umezeală s-a poziționat în Marea Neagră, și a rămas două-trei zile poziționat pe zona noastră, și a adus acest aport de umezeală, mai ales pentru zona Moldovei și a Dobrogei.

Am avut coduri roșii în zona Tulcea. Am avut un cod roșu sâmbătă în zona Mahmudia, care a adus multă umezeală.

Aceste medii climatologice le compunem din măsurători multianule. Am aflat din presă că este cea mai ploiasă lună iunie. Nu putem spune deocamdată că cea mai ploioasă.  

Noi uităm destul de repede ce s-a întâmplat în 2014. Și atunci a fost o cantitate mare de umezeală, în același context pe care l-am avut săptămâna trecută pe zona noastră.


Săptămâna aceasta, o să trecem foarte rapid  la temperaturi de 20-21 de grade noaptea. O să avem nopți tropicale, adică nu scade temperatura sub 20 de grade., a precizat Dumitru-Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Despre codurile în vigoare

Avem un cod galben pentru zona de Constanța și un cod portocaliu pentru zona Tulcea. După care, continuă, în cursul nopții, cu o avertizare cod galben pentru ambele județe. De mâine, avem un cod galben până vineri, pentru zona de sud-est a țării. Un cod galben cu temperaturi de 32-35 de grade, cel puțin  în zona Dobrogei. Vine cu un aport mare de umezeală și cu un discomfort termic.  

Corpul omenesc transpiră foarte mult, și nu mai reușim să eliberăm această umezeală din corp, ceea ce duce la probleme de respirație. De aceea, este această avertizare de cod galben de caniculă atât de utilă. 
 
Și zilele următoare , cu siguranță, deși nu vom avea avertizări de cod galben de precipitații, în orele după-amiezii, vom avea local averse importante,  care vor favoriza grindină, vijelii., a adăugat Dumitru-Marius Coțofan.
 

Este foarte important că lumea este avertizată din timp

Tulcea a fost mai afectată decât Constanța, au fost alunecări de teren. În Vrancea, au fost probleme cu blocări de drumuri. Este foarte important că lumea este avertizată din timp. Cel mai important este salvarea vieții românești, dacă lumea este avertizată din timp, cel mai important este să nu avem pierderi. Sunt importante și pierderile materiale. În 2006 s-au introdus codurile. Avem coduri emise de ANM, care se actualizează și avem avertizări nowcasting.

Meteorologul trebuie să vadă ce se întâmplă  în ultimele 24 de ore, la nivel de Europa, la nivel de nordul Africii, înainte de emiterea unei prognoze. Se uită peste modelele globale, care sunt însumate din niște modele la nivel mai mare, au mult mai multe informații., spune Dumitru-Marius Coțofan.

Cum va fi vremea în această vară

Săptămâna aceasta vine cu instabilitate, dar și cu caniculă. Săptămâna viitoare, o să avem temperaturi normale pentru această perioadă, la nivel de Constanța 25-26 de grade ziua, noaptea 17-18 grade. În următoarele două săptămâni, pentru zona Dobrogei, vom mai avea precipitații, cu temperaturi de 26-27 de grade la Constanța, care e o temperatură bună.

Marea, de dimineață, avea 19 grade la Sulina, avea 20 de grade la Constanța, iar cel mai cald era la Gura Portiței, unde marea avea 24 de grade.  Este foarte important de precizat, că marea aduce multă sănătate și atunci când vremea este urâtă. Este vorba despre aerosoli, care sunt mai importanți atunci când marea e mai agitată. , a mai adăugat Dumitru-Marius Coțofan.

Despre seceta pedologică cu care ne-am confruntat în ultimii ani

Trăim în Dobrogea, și după acest exces de umezeală putem avea și secetă. Nu trebuie să fim foarte entuziasmați că este foarte grozav anul acesta., a spus Dumitru-Marius Coțofan., directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii